Sök
Stig Salming med SM-bucklan 1980.
SHL

Frölunda mot Brynäs – en historisk tillbakablick på SM-finalen 1980

I kväll slåss Frölunda och Brynäs om vem som ska ta kommando om SM-semifinalen mellan de båda lagen. Genom hockeyhistorien har det spelats en hel del heta möten klubbarna emellan – men inget hetare än SM-finalen 1980. Här bjuder Ronnie Rönnkvist med hjälp av spelarna själva på en historisk tillbakablick.

Är det Brynäs tur i år? I alla fall tycks semifinalserien mellan Gävleklubben och Frölunda bli en klassisk historia. Oavsett vilket lag som går segrande ur striden så blir det ett offensivt starkt lag som kommer stå som de ena finallaget. Hur det sedan går mellan HV71 och Malmö är en helt annan historia.

Ett av dom mest klassiska mötena mellan Brynäs och Frölunda var i finalserien 1979/80. En finalserie som slutade med Brynäs som svenska mästare. Hockeysverige.se har tagit hjälp av några av finalspelarna 1980 för att minnas tillbaka till den ganska tuffa matchserien.
– Det var nog det mest överraskande guldet vi vann, 1980. Det var först i sista omgången då vi slog HV71 nere i Jönköping som det blev klart. Vi var långt ifrån favoriter inför säsongen och när vi kom till slutspel var det heller ingen som trodde på oss.
Så säger Brynäsbacken Stig Östling, som var med om att vinna inte mindre än fem SM-guld.

Brynäs hade gjort en förhållandevis svag elitseriesäsong 1978/79 och slutade först på en sjundeplats med sju poäng upp till slutspelsplats. Vid den här tiden gick bara fyra lag till slutspel.

Efter säsongen lämnade tränarduon Rolf Andersson och Hans Sjöberg sina tränaruppdrag. In kom istället en ett nygammalt namn i form av Lennart ”Tigern” Johansson. Till sin hjälp hade han Kjell ”Kulan” Johnson. Flera av lagets nyckelspelare hade slutat eller flyttat vidare. Bland annat Tord Lundström, Lars-Göran Nilsson, ”Lill-Janne” Eriksson och Lars-Gunnar ”Krobbe” Lundberg. Nu vilade istället ett tungt ansvar på jättetalangen Mats Näslund och hemvändande NHL-proffset Inge Hammarström.

Efter en svajig grundspel låg Brynäs femma efter AIK men före Djurgården inför sista omgången. Alla lag tre lagen har 37 poäng var. I den sista omgången vinner Brynäs med 5–2 borta mot HV71, trots en storspelande Hannu Lassila i målet. När slutsignalen går i Rosenlundshallen återstår det drygt elva minuter på Johanneshovs Isstadion där Djurgården och AIK möts. Just då stod det 1-1 i matchen vilket skulle innebära att Brynäs är i SM-slutspel. När domaren Ove Dahlberg, med Hesa Fredriks hjälp, får blåsa av Stockholmsderbyt står det fortfarande 1-1 och Brynäs hade kvalificerat sig för SM-slutspel.
Kenneth Andersson:
– Vi tog oss vidare i sista omgången när vi slog HV71 samtidigt som AIK och Djurgården spelade oavgjort. Jag tror AIK bara var ett stolpskott i slutet av matchen ifrån att ta sig vidare i stället för oss.
– På kvällen efter matchen lottades semifinalerna och jag kom så väl ihåg Leksands tränare, ”Pära” Karlström som sa ”Ja, vi fick Brynäs, vad skönt!” Det fick han sedan äta upp eftersom vi vann enkelt mot Leksand i semi.

I semifinalen ställs alltså Brynäs mot storfavoriterna Leksand. I första matchen som spelades på gamla Isstadion i Leksand vann Brynäs med hela 9-4. I mitten av andra perioden byttes till och med landslagsmålvakten Christer Abris ut mot Lasse Stenvall vilket inte förändrade matchbilden. Hemma i Gavlerinken vinner sedan Brynäs med 8-2 efter att bland annat Kenneth Andersson svarat för två mål.
Mats Näslund:
– Vi hade en bra blandning av spelare det året. Det var flera äldre rutinerade spelare som visste vad det kostar att vinna ett SM-guld. När dom sedan började sniffa SM-final ”krämade” dom verkligen ur det sista ur sina kroppar och vi andra yngre spelare hängde på.
– ”Tigern” var givetvis jätteviktig. Jag har sagt det tidigare och jag säger det gärna igen – det är viktigare att ha naturliga ledare ute på isen än vem som står i båset. Det här året hade vi exempelvis killar som Stig Salming, Stig Östling med flera. Fast för den sakens skull vill jag inte ta någon ära av ”Tigern” för han gjorde ett väldigt bra jobb med det här laget.

 
Foto: Arkivbild

BRÖDERNA SILFVERBERG I HUVUDROLLEN”

I final väntade Västra Frölunda som i sin tur hade slagit ut Björklöven i sin semifinal. Första finalen spelades i Gavlerinken och vanns av Brynäs med 5-2. Bäst på planen var Jan-Erik Silfverberg (pappa till Jakob Silfverberg) som dessutom svarade för två mål. Match två vanns av Frölunda med 3-2 medan match tre vanns av Brynäs i sudden death. Den här gången var det Jan-Eriks yngre bror, Conny Silfverberg, som blev matchvinnare för Brynäs.

Jan-Erik Silfverberg.

Trots spelövertag från Brynäs sida och trots att man var nära att hämta upp ett 3-0 underläge vann Frölunda den fjärde finalen med 3-2. Allt skulle nu komma att avgöras på Johanneshovs Isstation i Stockholm den 7 april 1980. Tidigare Tingsryd-spelaren Lars Henriksson utsågs till domare och 8 803 åskådare hade letat sig Hovet. Redan 5.02 in i första perioden ger Tommy Persson Frölunda ledningen. I mitten av andra perioden får Anders Dahlin en passning av Stig Östling som han förvaltar väl, 1-1.

Knappt fyra minuter senare slår Lars-Erik Esbjörs, ni vet han som skadades allvarligast i flygolyckan i Hedesunda några år tidigare, ett felpass. Pucken letar sig fram till Stig Salming som får på ett slagskott som letar sig in bakom tidigare Brynäsmålvakten Benny Westblom. Tredje perioden blir en pärs, men Wille Löfqvist med god hjälp av ett mycket bra försvarsspel höll tätt och Brynäs var ånyo svenska mästare.

Stig Salming, hur minns du 10 april 1980, 15.31 in på andra perioden?
– Det var en riktigt rolig stund eftersom jag lyckades göra mål, vilket jag inte var känd för att göra allt för ofta, skrattar Salming.
– Att jag lyckades läsa spelet just då och dessutom få in segerpucken var nog lite mer av tillfälligheter. Det var en väldigt rolig och jämn finalserie mot Frölunda och fyra av fem matcher vanns med uddamålet.
 

Anders Broström som var kanske Frölundas bästa spelare under finalserien:
– Hela den här finalserien minns jag som igår. Det hände otroligt mycket på några få dagar, både roliga och tråkiga saker. Vi tar ledningen med 1–0 och har 2–0 inne bakom Wille Löfqvist. Men i stället för att godkänna målet väljer domaren, Lasse Henriksson, att ta en utvisning på en av våra spelare. Efter det vänder Brynäs och vinner med 2–1.
– Det var jämt, tätt och jäkligt tufft i dom fyra första matcherna, men i den femte var det lite lugnare. I alla fall var det en fantastiskt spännande och bra finalserie
.

Broström avslutar med att hylla Brynäs Stig Salming.
– Stig Salming i Brynäs var en kille som aldrig vek undan. Det jag uppskattade hos honom var att han spelade tufft men ändå alltid var ärlig. Sådana spelare tycker jag förtjänar respekt.

SPELADE I PLASTSKRIDSKOR: ”DE KAN DU INTE HA, FÖR HELVETE”

Jörgen Pettersson (19).

En annan spelare som minns säsongen 1979/80 med glädje är tidigare NHL-stjärnan Jörgen Pettersson:
– Hela den säsongen var fantastisk. Jag kommer ihåg att jag bytte skridskor den säsongen. Tidigare och fram till jul den säsongen hade jag alltid haft vanliga CCM eller Bauer. Ove Karlsson, Christer Kellgren och Göran Nilsson hade nya plastskridskor det året. Dom tjatade på mig att jag också skulle ha det och till slut testade jag väl och då öppnades det en helt ny värld.
– Det var så jäkla roligt och lätt att åka skridskor och jag tyckte att jag fick en helt annan fart. Sedan hade jag dom i alla år. Det var bara några år sedan som det sista paret gick sönder.
– Vi spelade en Old Timers-turnering och vi hade en match i Scandinavium. Börje Salming var med, Calle Johansson, ”Masken” (Anders Carlsson) med flera. Vi hade ett jäkla lag. När vi sitter i omklädningsrummet ser ”Masken” mina skridskor som har silvertejp runt om. ”Dom kan du inte ha Jörgen, för helvete. Du kan inte spela i sådana skridskor”. Det var inga problem och jag satte väl fyra. ”Masken” var ganska tyst efteråt,
skrattar Jörgen Pettersson.

Pettersson är också inne på samma linje som Anders Broström:
– Vi gör även 2-0. ”Bros” (Broström) spelar fram Ove Karlsson, men då blåser domaren av för någonting och dömde bort det målet. Helt fel. Hade det blivit 2–0 där hade vi vunnit. Jag tycker att vi var bättre än Brynäs och vi kunde ha avgjort redan där uppe i Gävle efter att Peter Gustavsson kommit fri och kunde avgöra i sudden.
– Det är små marginaler. ”Esa” (Lars-Erik Esbjörs) passade fel till Stig Salming som gjorde 2–1´vilket blev slutresultatet.

– Jag får grattis kaffe av ”Stigge” Salming varje månad! Den största mutskandalen i svensk hockey, skojar Lars-Erik Esbjörs innan vi kommer in på vad som verkligen hände då Brynäs vann guldet.
– Vi hade en fantastisk grupp den säsongen och en enorm sammanhållning i laget. Vi ställde verkligen upp på varandra. Gjorde vi inte jobbet så kunde vi säga till varandra och det ställde allihop upp på. Dessutom var vi väldigt duktiga på hemmaplan. Det var inte många matcher vi fick stryk hemma den säsongen.

Om det nu blir Brynäs eller Frölunda som kommer till final säsongen 2016/17 återstår att se, men ett av lagen kommer leda med 2–1 i matcher efter kvällens drabbning.

Idag 18:00
Västerviks IK - Timrå IK
1 2.65
X 4.10
2 2.25
Idag 19:00
Almtuna IS - Västerås IK
1 2.55
X 4.10
2 2.30
Idag 19:00
Modo Hockey - Kristianstad IK
1 1.37
X 5.75
2 6.15
Idag 19:00
Södertälje SK - Tingsryds AIF
1 2.10
X 4.10
2 2.85
Lördag 15:15
Luleå HF - IK Oskarshamn
1 1.31
X 6.45
2 8.75
Lördag 15:15
Linköping HC - Djurgårdens IF
1 2.35
X 4.25
2 2.70
Lördag 15:15
Leksands IF - HV 71
1 2.70
X 4.30
2 2.35
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten