Sök
Washington
NHL-RESAN: Bäckström besviken på OS-strulet – ‘Förhoppningsvis inte över än’

År 2006 såg Nicklas Bäckström Sverige vinna OS-guld från tv-soffan. 2014 missade han snöpligt finalen på grund av ett märkligt dopningsfall. 2018 var det tänkt att ”Bäckis” skulle ta revansch, men efter att NHL sagt nej till OS får han kanske inte ens chansen. För hockeysverige.se berättar han om känslorna efter beskedet. 
– En stor besvikelse, men förhoppningsvis så är det inte över än. 

Hockeylivet ser ut att leka för ”Bäckis”. Han leder överlägset lagets interna poängliga och i natt säkrade klubben Presidents’ Trophy för andra säsongen i rad. Det här är året när Washington Capitals ska gå hela vägen och möjligheterna ser goda ut.

Vägen till ett OS-guld 2018 i Pyeongchang ser däremot desto mer snårig ut.
– Det är klart att man är besviken. Det har alltid varit en dröm att spela i OS för sitt land. Jag tycker faktiskt att det är ett jäkligt roligt event. Väldigt speciellt eftersom alla atleter är där samtidigt och man bor med dom och sådär, säger ”Bäckis” om NHL:s besked.
– En stor besvikelse, men förhoppningsvis så är det inte över än, tillägger han.

Lagkamraten och kedjekamraten Alexandr Ovetjkin meddelade att han även efter NHL:s beslut står fast vid att åka till OS 2018. Han var minst sagt tydlig i sitt uttalande.
– Om någon säger till mig att jag inte får åka så bryr jag mig inte, jag åker bara.

Nicklas Bäckström är betydligt mer diplomatisk i sitt svar på samma fråga.
– Det är svårt att säga just nu. Vi får se vad som händer men såklart man är sugen att spela för sitt land. Samtidigt så finns det regler för oss att följa som har kontrakt med lagen. Men vi får se vad som händer.

”En väldigt speciell turnering”

Det märks dock tydligt att OS är väldigt speciellt även för Bäckström. Han har många goda minnen från tidigare spel, även de OS han själv inte har deltagit i.
– Det är en väldigt speciell turnering tycker jag och framför allt när man kommer ihop och får spela som lag allihop. Det är väldigt kul att spela i ett svenskt hockeylandslag och väldigt mycket bra folk och så där. Det är väldigt roligt och framför allt när man bor tillsammans med andra atleter och får träffa mycket folk. Det är roliga matcher med mycket publik, allting är bra, konstaterar ”Bäckis”.

2006 var som sagt senast Sverige vann ett olympiskt guld. Bäckström minns gärna tillbaka även om han inte var med på isen.
– Jag satt och kollade i soffan och var ganska lyrisk när ”Lidas” gjorde 3-2, säger en leende Bäckström.

En fråga som just nu diskuteras är alternativet att flytta hockeyn till sommar-OS. Det skulle lösa en del problem, bland annat behöver NHL inte stänga ned sin liga. Bäckström verkar dock inte vara helt övertygad att det är en bra  idé.
– Jag vet faktiskt inte. Det känns väl som att hockeyn hör till vintern men samtidigt så ja… Det är ett alternativ i alla fall, säger han.

”Bäckis” fick som vanligt även mängder med frågor från övrig media. Bland annat hur reaktionerna på NHL:s beslut har varit i Sverige.
– Jag tror det var en besvikelse. Några sa också att det kanske blir bättre utan NHL-spelare. Dom litar jag inte på, säger Bäckis och skrattar, givetvis i samklang med ett flertal journalister.

Innan Nicklas Bäckström behöver fundera allt för mycket på OS så ska han leda Washington genom slutspelet. Kanske kan klubben äntligen vinna sin allra första Stanley Cup. Att laget återigen tog hem Presidents’ Trophy ger åtminstone bästa tänkbara utgångsläge.

Den här artikeln handlar om: