161230 HV71:s trŠnare Johan Lindbom under ishockeymatchen i SHL mellan Linkšping och HV71 den 30 december 2016 i Linkšping. Foto: Peter Holgersson / BILDBYRN / Cop 102 …
SHL

Tillägnar HV-fansen framgången: ”Det har kostat mycket för dem, både i entrépengar och känslor”

ANNONS

I går blev HV71 klart för föreningens sjätte SM-final genom tiderna när man på hemmaplan manövrerade ut Malmö med sammanlagt 4-1 i matcher. Hockeysverige.se fick en pratstund med finallagets huvudtränare Johan Lindbom efter slutsignalen.
— Vi spelar bra hockey, det är väl den enklaste förklaringen, säger han om avancemanget till finalen.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE)
När man pratar med folk i och runt HV71 så kommer alltid lagets bredd på tal som en av anledningarna till den framgångsrika säsongen. Huvudtränaren Johan Lindbom är inget undantag.
— Vi har fått ihop gruppen på ett väldigt bra sätt där all drar sitt strå till stacken och vi står inte och faller med en utan vi har bra bredd på det hela. Vi följer den spelidé vi har och alla gör det fantastiskt, berättar Johan Lindbom för hockeysverige.se halvtimmen efter att slutsignalen gått för den femte och sista semifinalen mellan HV71 och Malmö.
Utifrån sett så har det under hela säsongen känts som att HV71 haft sitt öde i egna händer. Gör de det de ska så vinner de oftast matcherna.
— Vi känner en trygghet. Sen har vi en motståndare som ibland är bättre än oss. Men jag tycker att vi alltid gör vårt yttersta. Vi har en hög lägstanivå som gör att vi har chansen att vinna mot vilket lag som helst.

MATCH FÖR MATCH

Johan Lindbom berättar där vi står i Kinnarps Arenas katakomber att känslan av att detta skulle bli en framgångsrik säsong för laget har kommit efter hand ju längre den fortskridit.
— Vi fick en väldigt god start på serien, sen hade vi väl någon period där det gick lite tyngre.
Han hyllar det konsekventa tänket gruppen haft under hela 2016/2017 och att man aldrig vikit av från ursprungsplanen.
— På något sätt känns det som att vi har följt planen hela vägen och vi har aldrig varit nöjda. Killarna har stämplat in och vi har en grupp som vill bli bättre, även de äldre såväl som de yngre. Alla vill utvecklas och är engagerade i vad vi gör och gör allting för att laget ska bli bättre. Sen har vi hållit fast vid vår linje och jag tror det är vår styrka att vi tagit match för match, det är klyschigt, men så är det faktiskt. Det finns alltid något du kan bli bättre i och vi har verkligen skruvat på allt vi kan för att komma hit.

SPELAR INGEN ROLL

Med ”hit” menar Johan Lindbom SM-finalen och det är en företeelse han själv en gång i tiden spelat en huvudroll i då han sköt hem klubbens första SM-guld 1995 i en rafflande femte och avgörande match i Gävle mot Brynäs. Han håller med om att det skulle kittla lite extra att möta dem i final, men att det inte spelar någon som helst roll vilka det blir av Frölunda och Brynäs där det just nu står 2-2 i matcher.
— Ja, det kan det väl göra. Men man kan se det på olika sätt, närheten till Göteborg är väl en annan grej som kittlar också. Det kvittar faktiskt. Det har absolut ingen betydelse alls.

BB950406BB040

Foto: Bildbyrån

HV71 har ett helt pärlband av spelare som slagit igenom under säsongen. Linus Söderström, Erik Brännström, Andreas Borgman och Lias Andersson är några av de som fått stort förtroende av ledarstaben.
— Det är något vi har i planen. Vi har en bred trupp och vi står inte och faller med en enskild kedja eller individuella prestationer utan vi har en bred trupp och har spelat brett hela säsongen. Det är någonting jag tror gör att vi har någon extra växel kvar nu när det drar ihop sig här.

TYCKER PUBLIKEN ÄR VÄRDA FRAMGÅNGEN

Genom hela slutspelet har stämningen i Kinnarps Arena varit att beskriva som magisk och publiken har ställt upp mangrannt för sitt lag. När Filip Sandberg på ett mycket elegant sätt satte dit 4-2-pucken i gårdagens match exploderade större delen av arenan ut i en fullkomlig orgie av glädjeyttringar och sjöng ledmotivet till Bumbibjörnarna under större delen av återstoden av matchen. Kedjan med Sandberg, Mattias Tedenby och Lias Andersson har namngetts efter det populära barnprogrammet.
— Jag är jätteglad för deras skull och de ställer upp, säger Johan Lindbom om publikens stöd.
— Även ifjol när det var tuffare och nu får de vara med om detta. Det har kostat mycket för dem, både i entrépengar, i känslor och så vidare. Så de är värda det här.
Man hör ofta att spelarna får extra energi av publiken. Gäller det er ledare med?
— Det är klart man får. Bara att komma ut i arenan när det är fullsatt och den stämningen. Det ger den där extra pushen helt klart och som det är här på slutet när alla ställer sig upp och… Det är en härlig känsla.
Vad tycker du om låten ”Bumbibjörnarna”?
— Det väcker lite minnen från när barnen var små. Det är kul, ler han.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL