Marcus Sylvegård.
U18-VM

Här kommer nästa Sylvegård: ”Inte alls lika tuff som Emil”

ANNONS

Pappa Patrik är sportchef och vd i Malmö Redhawks och brorsan Emil en tuff forward i Linköping. I samband med U18-VM i Slovakien får tv-tittarna lära känna en ny Sylvegård, nämligen minstingen Marcus. En forward som enligt egen utsago skiljer sig från sin storebror.
– Jag har andra skickligheter också, men det finns viss tuffhet i mig också. Däremot är jag inte alls lika tuff som Emil, säger han till hockeysverige.se.

UPPLANDS VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är det dags för näste man i familjen Sylvegård att få sitt genombrott i svensk hockey? Pappa Patrik var en hårt arbetande och skicklig spelare i Örebro och Malmö. Hans ena son, Emil, har klivit fram som en av Linköpings nyttigaste ”gnuggare” den här säsongen. När U18-VM som inleds den 13 april kommer vi även att få stifta bekantskap med Patriks andra son Marcus Sylvegård, 17. Till vardags spelar han i Malmös J20-lag, men den här säsongen har han även varit ombytt i 14 SHL-matcher och spelat med Pantern i Hockeyallsvenskan vid tre tillfällen.

Hockeysverige.se reste till Upplands Väsby utanför Stockholm för en intervju med den 17-åriga forwarden och för att lyssna om hans familj verkligen är så hockeytokig som det kan tyckas.
– Uppväxten i familjen Sylvegård har varit helt fantastisk. Det är hockey varje dag och varje minut där hemma så det är bara att äta och tänka hockey som gäller. Däremot är det lite synd om mamma eftersom hon inte älskar hockey lika mycket som vi gör, men hon får hänga på, säger Marcus Sylvegård med ett leende samtidigt som han medger att mamma faktiskt gillar hockey lite grann i alla fall.
– Jo, det gör hon, men hon kanske tycker att det blir lite för mycket ibland. Men det finns inget stopp hemma hos oss för det är bara hockey hela tiden, alltid hockeysnack runt frukostbordet.

Givetvis var det också en självklarhet att Marcus Sylvegård skulle bli hockeyspelare liksom sin pappa och storebror.
– Ja, så var det. Farsan satte mig på skridskor när jag var två eller tre år. Sedan spelade jag lite golf också, men framför allt har det alltid varit hockey.

Vad har pappa betytt för dig som hockeyspelare?
– Han har alltid varit där för mig. Även om han har skällt på mig några gånger så vet jag att han alltid vill mitt bästa.
– Givetvis har han betytt jättemycket för mig och han har alltid varit min stora idol. Jag brukar se till vad han har gjort och lärt mig massor med grejer av honom, så det är verkligen skitroligt.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

TRÄNATS AV PAPPAS BÄSTISAR

Pappa Patriks kompisar från tiden i Malmö är bland annat Peter Andersson och Håkan Åhlund. I dag två coacher som Sylvegård den yngre haft en hel del med att göra den här säsongen.
– Peter Andersson är tränare i Malmö och Åhlund i Pantern och det har bara varit roligt. Sedan blir jag ju lite jämförd med farsan av dom eftersom jag har samma skott och allt sådant.

Både Patrik och storebror Emil är ganska fysiska i sin spelstil, men Marcus tycker inte att han riktigt samma fysiska spelare som dom båda.
– Jag har andra skickligheter också, men det finns viss tuffhet i mig också. Däremot är jag inte alls lika tuff som Emil. Han är också tekniskt, men man kan säga att jag är lite mer teknisk, säger 17-åringen och skrattar till lite lätt när frågan kommer upp om hur mycket kontakt bröderna har med varandra under säsongen.
– Vi har ganska mycket kontakt. Det blir mycket snack, tjabb och tjim (skratt). Det är bara roligt. Vi har dessutom mötts fyra gånger nu. Första gången vi möttes var förra säsongen då han var i Luleå. Det var väldigt speciellt. När vi ställde upp vid tek började han tjabba med mig. Det var bara roligt och något vi skrattade åt. Nu känns det mer som en vanlig match när vi möts.

Är det hårda ord han kommer med?
– Nej, han tjabbar mest om han ska ta mig och så vidare, men man får ta det med glimten i ögat.

Hur ska ni få hem Emil till Malmö?
– Det vet jag inte. Jag tror inte att det blir bra om han kommer hem nu. Det räcker att dom har mig i klubben, haha…


Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson

”JAG TYCKER ATT HAN SKÖTER DET SKICKLIGT”

Marcus Sylvegård har haft juniorkontrakt med Malmö den här säsongen och räknar med att bli var i klubben även kommande säsong.
– Jag kommer stanna Malmö. Det finns ju bland annat en jättebra kommunikation mellan Pantern och Malmö och jag trivs hur bra som helst i klubben. Sedan vet jag inte om det blir juniorkontrakt nästa säsong eller vad det blir. Vi har inte ratat om det där ännu.

Hur går det hålla isär det där med att Patrik både är din pappa och sportchef?
– Jag tycker att han sköter det skickligt. Vi snackar inte så mycket om sådana saker utan han snackar mest med min agent (Johan Finnström). Sedan får allt sådant gå via honom.

Det blev även tre matcher i Hockeyallsvenskan för Pantern den gånga säsongen för Marcus Sylvegård. På dom tre matcherna svarade han för två mål och totalt tre poäng. Imponerande av en 17-åring.
– Det var roligt att vara med där. Det var en ganska stor skillnad och jag fick en lite annan roll i Pantern. I A-laget i Malmö är jag en junior men i Pantern ser man mig som en vanlig spelare. Jag fick ett jättestort förtroende av Åhlund, spelade PP, fick lägga straff och så vidare. Det var verkligen väldigt roligt där också.

Närmsta tiden är det dock inte Malmö som gäller för den talangfulle ytterforwarden, i stället väntar spel i U18-VM.
– Jag har verkligen längtat. Jag började nästan springa på väggarna där hemma, säger Marcus Sylvegård med ett leende.
– Vilka förväntningar jag har? Att det ska gå bra för oss och det ska bli roligt att spela, representera hela Sverige. Annars har jag inte så stora förväntningar utan jag tar det lite som det kommer.

Hur långt kan det här laget räcka i turneringen?
– Vi kan gå hela vägen, men vi siktar i första hand på medalj så vi inte sätter för höga krav på oss själva. Då kan det bli helt fel.

Vem avgör VM-finalen?
– Svår fråga, men blir det inte jag själv så tror jag att Isac Lundeström gör det.

”Jag accepterade att säsongen inte skulle bli vad jag hade tänkt mig”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL