Sök
Emil Bemström.
U18-VM

Småkronorna var tolv sekunder från fiasko mot Vitryssland

Seger mot Tjeckien under gårdagen och spelmässig dominans mot Ryssland dessförinnan. Nog skulle då Småkronorna kunna städa av Vitryssland relativt enkelt? Det var i alla fall det som alla räknade med, men istället var det svenska laget tolv sekunder från ett poängtapp och ett riktigt praktfiasko.

Efter två matcher där Småkronorna fört spelet mot Ryssland och Tjeckien förväntade sig de flesta att det svenska laget skulle köra över gruppens slagpåse, Vitryssland, på söndagen. I drygt fyra minuter var det också precis det som hände. Emil Bemström sköt i ribban efter några sekunder, David Gustafsson sköt 1-0 minuten senare och efter ytterligare tre minuter hade Kalle Miketinac prickat in 2-0 via en vitrysk back. So far, so good – men sedan gick det utför för nonchalant spelande svenskar.

Innan första perioden var över hade Artiom Anosov styrt in reduceringen för Vitryssland och i den andra perioden fortsatte de nederlagstippade motståndarna att chocka Småkronorna. Efter att det svenska laget haft svårt att skapa heta lägen utjämnade Artiom Baltruk, vilket gjorde att det inför den tredje perioden var helt jämnt på resultattavlan.

I den tredje perioden tryckte sedan Småkronorna på rejält för att få till ett avgörande i en match man bara skulle vinna. För varje minut som gick började dock nerverna allt mer göra sig påminda och med fyra minuter kvar fick istället vitryssarna två jättelägen att ta ledningen. En vass parad från Olle Eriksson Ek och ett missat öppet mål från en vitrysk spelare senare var det ändå det svenska laget som drog det längsta strået till slut. Med 1.30 kvar kom nämligen det gyllene läget som till sist gav utdelning.

En vitrysk spelare drog på sig en tvåminutersutvisning i mittzonen och i det efterföljande powerplayet lyckades Småkronorna få till ett avgörande. Erik Brännström räddade på ett magnifikt sätt kvar en vitrysk rensning innanför offensiv blålinje, vilket skapade ett skottläge och en retur som Emil Bemström förvaltade. 3-2 – tolv sekunder före slutsignalen och ifrån ett svenskt praktfiasko.

I och med segern tog Småkronorna steget upp på andraplatsen i gruppen bakom USA. Det lär dock krävas poäng mot just amerikanerna i sista gruppspelsmatchen om det svenska laget ska ha en rimlig chans på att komma topp två i gruppen – vilket är viktigt för att få så passande motstånd som möjligt i stundande kvartsfinalspel.

Den här artikeln handlar om: