Sök
Emil Bemström utsågs till matchens lirare mot Schweiz.
U18-VM

Småkronornas räddare efter pärsen: ”Vi blir målkåta”

Öppningen kunde inte ha varit bättre för Småkronorna mot Vitryssland – med en 2-0-ledning efter fyra minuter. Därefter gick dock allt utför och Emil Bemström räddade svenskarna från ett fiasko med sitt avgörande 3-2-mål tolv sekunder före slutet.
– Vi blir målkåta och övermodiga i spelet efter starten, säger matchvinnaren till hockeysverige.se.

I en match Småkronorna förväntades vinna stort mot Vitryssland krävdes det alltså ett avgörande i slutsekunderna för att det svenska laget skulle få med sig alla tre poäng från matchen. Att det skulle bero på att man underskattade motståndet håller dock inte matchvinnaren Emil Bemström med om.
– Nej, det tycker jag inte. Vi körde ju över dem i hela första perioden ändå. Sedan tappar vi effektiviteten och tre mål på 52 skott, eller vad vi nu hade, är självklart för dåligt, säger leksingen till hockeysverige.se.

Vad var det då som hände efter 2-0-målet?
– Jag tycker vi blir målkåta och övermodiga i spelet och när de sedan får in ett slumpmål viker vi ner oss.

Hur är känslan när man inte får det att lossna i en match man vet att man ska vinna?
– Det är svårt att beskriva, men det blir som att vi inte synkar och börjar göra för mycket saker en och en. Vi står upp i fel lägen och tror att vi ska kunna lösa det på egen hand.

Lyckligtvis löste det sig ju ändå till sist mot vitryssarna, efter att Bemström själv klivit fram och visat vägen när det behövdes som bäst.
– Jag minns att Erik (Brännström) lyckas stoppa pucken på blå och får in den till Lundeström. Han skjuter och jag har bara öppet mål att lägga in pucken i på returen.
– Jag försökte bara trycka på kassen och det var grymt skönt att se pucken gå in.

”MÅSTE PRESTERA PÅ TOPP OM VI SKA SLÅ DEM”

På de tre inledande matcherna i gruppspelet har nu Småkronorna avlossat 134 skott, men endast lyckats pricka in sju mål. Man har därmed endast gjort mål på drygt fem procent av skotten, vilket är en alldeles för låg siffra för att det ska kunna räknas som godkänt.
– Nu känns det som att vi skjuter för att skjuta istället för att skjuta för att göra mål. Nu har vi ingen trafik framför kassen – och det är den första saken vi måste åtgärda. Vi måste alltid ha en gubbe framför mål. Sedan får vi inte visa tydligt var vi tänker skjuta heller, utan vi måste få målvakten att gå fel, menar 17-åringen.

Vad säger du om ert spel i powerplay?
– Igår mot Tjeckien tycker jag vi viker ner oss i powerplay. Det var inte alls bra. Idag var ändå ett steg framåt. Jag tycker vi skapar mycket, men det är det där lilla extra som saknas.

Lagom till gårdagens möte med Tjeckien fick Bemström också kliva in i toppkedjan med Isac Lundström och Rickard Hugg. Han är också nöjd vad de har fått ut ihop så här långt, även om matcherna varit lite väl söndertryckta av utvisningar.
– Det förstör lite när det blir så många utvisningar, men annars tycker jag det har fungerat jävligt bra. Vi skapar många målchanser, så nu gäller det bara att vi sätter dit dem också.

I gruppavslutningen väntar nu ett möte med USA, som imponerat stort i turneringen så här långt. Småkronorna lär behöva poäng för att kunna nå en plats bland de två bästa i gruppen och därmed skaffa sig en bättre lottning inför kvartsfinalspelet – och det ser inte Bemström som någon omöjlighet.
– Vi såg dem mot Vitryssland, vilket i och för sig kanske inte var en match som man kan säga så mycket om, och det är klart att dem är jävligt skickliga.
– Vi måste alla prestera på topp om vi ska slå dem.

Nu när du börjar få bättre koll på de andra lagen i turneringen – känner du då att ni har det som krävs för att gå hela vägen?
– Ja, det måste jag säga. Jag tycker det blir bättre och bättre dag för dag för oss och kan vi bara jobba på att minimera misstagen har vi alla chanser att gå långt.

Den här artikeln handlar om: