Sök
Troja-Ljungby och Södertälje spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong.
Västerås IK

Troja avancerade efter drama – SSK höll sig kvar

Södertälje gjorde vad de skulle och räddade sitt allsvenska kontrakt via en komfortabel seger mot slagpåsen Visby/Roma. I kampen om den andra platsen från allsvenska kvalet till Hockeyallsvenskan nästa år utspelade sig dock ett riktigt drama – där Troja-Ljungby till sist drog det längsta strået i kampen mot Kristianstad.

Under den andra perioden av den sista omgången i det allsvenska kvalet såg allt ut att vara klappat och klart. Södertälje ryckte åt sig en bekväm 3-0-ledning mot slagpåsen Visby/Roma medan Troja-Ljungby gled ifrån till 4-1 mot ett Huddinge utan något att spela för. Då lagen var två respektive en poäng före Kristianstad inför slutomgången såg det därmed ut att vara klart vilka två lag som skulle spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong.

Södertälje hade heller inga problem att hålla undan mot Visby/Roma och vann till sist med 3-1 för att säkra sitt kontrakt – men i kampen om den andra platsen blev det ett oväntat och otroligt drama. Allt medan minuterna tickade på kröp nämligen Huddinge närmare Troja och med knappa åtta minuter kvar av slutperioden var de ikapp. Då Kristianstad samtidigt ledde med 1-0 och gick mot tre poäng borta mot Västerås var de förbi smålänningarna i tabellen och gick mot avancemang.

Då Kristianstad hade bättre målskillnad än Troja var de endast i behov av att knipa en poäng mer för att passera Ljungby-laget i tabellen. Länge och väl höll också 4-4 i Ljungby och 1-0 till Kristianstad i sig, men sedan fick Troja oväntad hjälp. Mikael Frycklund utjämnade för Västerås med två minuter kvar att spela och Niklas Lihagen följde upp det med att avgöra för västmanlänningarna i övertidsspelet. Därmed räckte det för Troja att hålla den enda poäng de i det läget hade mot Huddinge.

I slutändan skulle det dock visa sig att Troja aldrig ens hade behövt hjälpen från Västerås, då Niclas Lehmann med sitt sjunde mål i kvalet avgjorde mot Huddinge med endast 32 sekunder kvar att spela. Därmed säkrade smålänningarna sitt avancemang till Hockeyallsvenskan till nästa år, medan Kristianstad blir kvar i division 1 tillsammans med nedflyttade Västerås.

 

Den här artikeln handlar om: