Sök
MOT AVANCEMANG. Fjolårsmästarna har 3–0 i matcher på Columbus efter Jake Guentzels hattrick i natt.
Pittsburgh

Rookiens hattrick tar Pittsburgh mot avancemang: ”En unik kväll”

När Pittsburgh Penguins gick hela vägen till Stanley Cup-titeln i fjol hade man en rad rookies som spelade avgörande roller. Det ser man ut att få i år också. När laget gick fram till 3–0 i matcher mot Columbus Blue Jackets i natt var det en nykomling som fixade segern. Jake Guentzel svarade nämligen för ett hattrick.
– Det var en rätt unik kväll, konstaterar Guentzel efter övertidsvinsten, 5–4.

Matt Murray, Bryan Rust, Conor Sheary och Tom Kühnhackl med flera…
Listan på rookies som svarade för avgörande insatser när Pittsburgh Penguins vann Stanley Cup i fjol är lång. När Penguins nu försöker gå för sin andra raka titel har man återigen fått bra draghjälp av några nykomlingar. Det gäller inte minst 22-årige Jake Guentzel som dansade in i NHL som en virvelvind och blev tvåmålsskytt i debuten mot New York Rangers den 21 november i fjol.

Guentzel spelade 40 matcher under grundserien och noterades för 16 mål och 33 poäng. Han avslutade grundserien med att göra mål i var och en av de fem sista matcherna. Det är en målform som tycks vara intakt.

I natt sköt amerikanen, som draftades som 77:e spelare i tredje rundan 2013, sitt livs första hattrick i NHL när han sköt Penguins till 3–0 i matcher mot Columbus Blue Jackets. Hattricket fullbordades när han efter Sidney Crosbys magnifika förarbete tryckte in övertidsmålet som gav Penguins en 5–4-seger i Nationwide Arena.
– Det har inte sjunkit in ännu, det var en rätt unik kväll. Men jag hade tur, för det studsade min väg hel kvällen, säger Guentzel som lämnade college efter förra säsongen och skrev på för Penguins.

Penguins låg under med 1–3 efter föra perioden, men lyckades lyfta sig ordentligt i den andra. Mycket tack vare Jevgenij Malkin. Han hade assist på Bryan Rusts 2–3 och satte själv 3–3. Guentzel tog Penguins till ledningen i tredje perioden innan Brandon Dubinsky lyckades kvittera med mindre än fem minuter kvar att spela av ordinarie matchtid. Segermålet från Guentzel, hans fjärde i slutspelet, dröjde sedan till 13.10 av förlängningen.

Penguins har nu chansen att steka serien redan i match fyra i Columbus natten mot onsdag.
– Vi har ryggen mot väggen nu och inget annat val än att spela bättre, säger Brandon Dubinsky till nhl.com om Columbus utsatta position.

Columbus – Pittsburgh 4–5 (3–1, 0–2, 1–1, 0–1)
Columbus: Cam Atkinson 2 (2), Zach Werenski (1), Brandon Dubinsky (1).
Pittsburgh: Jake Guentzel 3 (4), Bryan Rust (2), Jevgenij Malkin (2).
Pittsburgh leder serien med 3–0 i matcher.

Den här artikeln handlar om: