Sök
Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #25

Det är alltid svårt att ta ut Veckans Lag, men lite extra besvärligt blir det under en vecka där det endast spelades fyra matcher. Hur som helst fanns det ett antal spelare som ändå förtjänar att prisas lite extra för sina insatser.

Felix Sandström, Brynäs
Har snott förstaspaden från David Rautio i Brynäs-kassen och klev upp stort när hans lag behövde det. Svarade för en rad avgörande parader när Frölunda pressade på i första perioden av match sex och gav där Gävle-laget chansen att sedan rycka ifrån. Det följde han sedan upp med att vara säkerheten själv i ett kokande Scandinavium i match sju. Verkar spela helt utan nerver – vilket är ytterst imponerande för en så pass ung målvakt.

Marc Zanetti, Brynäs
När Elias Fälth och Simon Bertilsson gick sönder var Brynäs i behov av att andra försvarspjäser steppade upp – och som Zanetti gjorde det i match sex och sju mot Frölunda. Kanadensaren loggade tunga minuter, tacklade, täckte skott och svarade för poäng. En viktig anledning till att gästrikarna avancerade till slut.

Adam Almqvist, HV71 (4)
Visst, han har bara hunnit spela en match den här veckan, men där imponerade han direkt. Almqvists kyla med pucken och säkra passningsspel är en viktig faktor till att HV har ett så framgångsrikt omställningsspel, vilket också gav resultat i första finalen. Lämnade isen som +2 med en assist i protokollet.

Kevin Clark, Brynäs (3)
Vilken sanslös framgångssaga Clarks tid i Gävle har varit! Fortsätter att spruta in poäng i slutspelet och dominerade i de två avslutande semifinalerna. Svarade för hattrick i match sex och följde upp det med två assist när Brynäs fixade finalplatsen i Göteborg.

Mattias Tedenby, HV71 (2)
Gör man det matchvinnande målet i första SM-finalen och dessutom gör det på det sättet – ja, då förtjänar man en plats i Veckans Lag. Veteranen har varit som pånyttfödd hela den här säsongen och hans solonummer mot Brynäs var ett av de vackraste målen vi sett i en SM-final på länge.

Oskar Lindblom, Brynäs (3)
Ja, vad ska man säga? Att i den åldern gå in och fullständigt dominera en match sju på det sättet som Lindblom gjorde mot Frölunda är mäkta imponerande. Jag vågår påstå att Brynäs sannolikt aldrig hade gått till final om de inte haft honom i laget och jag räknar kallt med att han lyckas slå sig in i NHL och Philadelphia redan kommande säsong.

Veckans

…grattis: Brynäs är i sin första SM-final sedan Jakob Silfverberg blev hela Gävles hjälte och sköt hem guldet 2012. Sett till den positiva hockey gästrikarna spelat hela säsongen är det högst välförtjänt och det bäddar också för en underhållande finalserie.

…berg-och-dalbana: 4-0 till Frölunda i match fem i måndags blev 6-0 till Brynäs i match sex i onsdags. Det svängde snabbare än snabbt i semifinalserien de två lagen emellan och den ojämnhet som göteborgarna visat upp under större delen av våren blev också deras fall i den här semifinalserien.

…återkomst #1: Medan finalserien som bäst rullat igång rustar övriga lag som bäst för att kunna utmana om SM-guldet nästa år istället. En högintressant hemvändare som blev klar för Linköping i veckan är Tony Mårtensson och det ska onekligen bli intressant att få följa om 36-åringen kan vara lika produktiv som tidigare när han nu återvänder efter sju år utomlands.

…återkomst #2: Om Mårtenssons hemkomst till Linköping är intressant måste man nästan säga att Dick Axelssons till Färjestad till och med är ytterligare ett snäpp upp på den skalan. Stockholmaren är en av svensk hockeys största artister på isen och en av de största profilerna vid sidan av densamma. Låt oss nu bara hoppas att hans knä håller efter att han tvingats stå över nästan hela årets säsong i Schweiz, för då lär han bli en behållning på många sätt kommande vinter.

…statister: Det måste vara ett av säsongens märkligaste mål i svensk hockey, det som John Nyberg gjorde i det femte semifinalmötet mot Brynäs. Medan gästerna stod och väntade på en avblåsning efter ett mindre gruff i mittzonen och helt slutade spela serverades Frölunda-backen rena autostradan fram till ett friläge som han förvaltade på bästa sätt.

…läckerbit: Han är mest känd för sin förmåga att reta upp motståndarna och göra livet jobbigt för dem på isen, men i veckan visade Jonathan Granström en kreativ sida också. Hans 6-0-mål i sjätte mötet mot Frölunda var ett nummer hämtat ur den högre skolan och om ni har missat det rekommenderar jag er att återuppleva det här nedan:

Den här artikeln handlar om: