Noah Pereira tänker inte låta ögonskadan stoppa honom.
Södertälje SK

Den svåra ögonskadan ska inte stoppa SSK-forwardens karriär

ANNONS

Under säsongen fick han vara med och nosa på hetluften i Hockeyallsvenskan. Men en ögonskada i kvalspelet med Södertäljes J20-lag innebar att säsongen var slut. Trots att Noah Pereira fortfarande inte återfått synen siktar han på att komma tillbaka.
— Jag kommer fortsätta att sträva mot mina drömmars mål som hockeyspelare, berättar han i en intervju med hockeysverige.se.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Södertäljes talangfulla forward, Noah Pereira fick under säsongen chansen till spel i Hockeyallsvenskan. Men i en J20-match mot Skellefteå var oturen framme. 20-åringen fick en puck i ögat och i dagsläget vet man inte om eller hur det kan komma att förändra hans hockeykarriär.
— Vi spelade mot Skellefteå hemma. Det var andra matchen i kvalspelet. Jag kommer ut från en situation nere i hörnet och pucken går upp till backen. Jag kommer upp bredvid målet och ropar på pass eftersom jag står helt ren. Istället skjuter backen och pucken får en konstig styrning på en Skellefteåspelares skridsko. Pucken styrs rakt upp under visiret på mig och rakt upp i ögat, säger Noah Pereira till hockeysverige.se när vi ses i solskenet på hans altan hemma i Fullersta.
— Det jag kommer ihåg är när backen skjuter. Sedan är nästa sekvens när jag kollar ner i isen och märker att jag inte ser någonting från höger öga. Min första tanke är att försöka öppna ögat eftersom jag direkt blev orolig för att jag skulle ha tappat synen. Det forsar dessutom blod. Jag fick två jack, ett ovanför och ett under ögat. Jacket ovanför fick jag sy eftersom det blödde så pass mycket. Det var också det första jag fick göra när jag kom in till akuten. Sedan var det direkt till St. Eriks ögonklinik.

Vad var första diagnosen då du kom in till ögonsjukhuset?
— Man kunde inte öppna och kolla ögat direkt eftersom det var så pass svullet. Jag fick ligga kvar över natten och det tog två dagar innan läkarna kunde kolla ögat. Det första man gjorde var att försöka få ner svullnaden samtidigt som jag fick droppar för att det inte skulle bli infekterat.
— Det man kunde konstatera då var att ögat var skadat och att jag hade fått en allvarlig smäll där. Utifrån förutsättningarna såg det ändå bra ut.

SVÅRT ATT GÖRA TIDIG BEDÖMNING

När man väl hade fått upp ögat och sett hur skadat det var så konstaterades att det ändå var svårt att göra en tidig bedömning om vilka åtgärder som behövdes för att rädda synen fullt ut.
— Det man sa var att jag hade en blödning i ögat. Blodet i ögat gjorde att det blev svårt för dom att se hur ögat såg ut, speciellt då på baksidan. Själva linsen satt löst, men med utifrån att jag hade fått en puck i ögat såg det ändå bra ut på framsidan av ögat.
— Man får gråstarr av att få en så pass traumatisk smäll mot ögat. Det har också varit det största problemet i början av läkningsprocessen, att man inte kunnat se baksidan av ögat genom min lins eftersom det varit så grumligt.
Kunde du se någonting på höger öga då?
— Jag kunde som bäst se fingrar på två meters avstånd. Det var efter ungefär två, tre veckor. Innan det var det ganska svart. Allt var väldigt grumligt, men jag kunde se ljus och siluetter lite svagt.

Hur mycket ser du idag på det ögat?
— Jag tycker inte att jag ser så mycket bättre idag. Jag opererades i onsdags och man har sagt att det kan ta ett tag innan jag får tillbaka synen. Det där är lite från person till person. För vissa tar det bara en dag medan det för andra kan ta flera veckor.
— Nu vet jag inte om jag bara inbillar mig eller om det faktiskt har blivit succesivt lite bättre redan efter fyra dagar. Det här är något som man måste ge lite tid.

Opererade man linsen då eller?
— Steg ett var att operera linsen för att få bort gråstarren. Det är en jättevanlig operation och något som dom gör på äldre människor dagligen. Operationen gjorde man för att kunna se in i ögat om det finns några skador på baksidan av ögat.
— Det största problemet är att om det har blivit en skada på synnerven så finns det ingenting man kan göra åt synen. Om min syn inte förbättras så kan man konstatera att synnerven är skadad. Jag ska tillbaka på till ögonkliniken på onsdag och om synnerven har förtynat och blivit vit vet dom att det är fel på den.
— Irisen har dessutom släppt från sitt fäste så min pupill är oval och har dragit ihop sig. Men det är en operation jag får ta i efterhand. Det kan påverka synen i och med att det kan släppa in för mycket ljus. Om det inte gör det så är det egentligen bara något man rättar till för att det ska se normalt ut.

RÄKNAR MED ATT KOMMA TILLBAKA

Trots den allvarliga ögonskadan räknar Noah Pereira med att komma tillbaka till hockeyn.
— För mig… (Noah Pereira tystnar lite och tittar ner i bordet lite innan han fortsätter) Jag kommer fortsätta att sträva mot mina drömmars mål som hockeyspelare. Jag har inte testat att spela eller vara ute på planen eftersom jag måste vila. Men jag till exempel kört bil och sådana saker. Där känner jag att det inte påverkats så mycket av synen. Det är väl döda vinkeln, men det är bara att vrida på huvudet lite mera, säger Pereira med ett leende och fortsätter:
— Jag ser inga problem med att spela hockey med ett öga om så krävs. (Mattias) Weinhandl gjorde det under sin tid så jag kan inte se några hinder för mig heller att göra det.
— Klart att det kanske kommer att påverka spelet, det får vi väl se, men jag får lära mig spela med det.

Noah Pereira hade i övrigt en lyckad säsong där han fick debutera i Hockeyallsvenskan med Södertälje hemma mot Björklöven.
— Det har gått bra. Det var kul att jag fick chansen, innan jag fick pucken i ögat, att kliva upp och spela med A-laget. Mitt mål den här säsongen var att få komma upp och visa framfötterna och ta en plats där i framtiden.
— Det var riktigt kul att få göra A-lagsdebut, men det var inte första A-lagsmatchen någonsin jag spelat. Den första var i Modo då Larry Huras tog upp mig. Då fick jag spela tre eller fyra matcher där på försäsongen. Det var lite samma känsla.
— Men det var riktigt kul att få komma in mot Björklöven och känna hur det är att ha Södertäljes klack bakom sig.

Hur var känslan då dina kompisar i SSK såg till att laget spelar i Hockeyallsvenskan även nästa säsong?
— Det var såklart riktigt kul både för mig, klubben och för Stockholmshockeyn. Jag tycker att det är viktigt att Stockholm har tre klubbar i våra två högsta ligor. Stockholm skulle egentligen ha minst två lag i SHL, men har man nu ett i SHL och två i Hockeyallsvenskan och det bättre än bara ha ett lag i varje serie.

Din kompis Erik Ullman lämnar Södertälje för AIK, hur tänker du själv kring nästa säsong?
— Mitt mål är fortfarande att ta en plats i Södertäljes A-lag. Men först och främst handlar det om att ta hand om mig själv och se till att ögat blir bra. Jag har hållit igång med träningen så gott det går under den här tiden med läkarbesök och då jag inte får träna fullt ut.
— Södertälje har verkligen visat att dom bryr sig och tar verkligen hand om sina spelare. Både Mats Waltin och mina andra tränare har erbjudit sin hjälp om jag vill prata med dom eller vad som helst. Det känns jättebra och genuint.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan