SLUTSPELSKRIGARE. Jonathan Granström spelar vanligtvis sin bästa hockey i de tätaste matcherna.
SHL

Skitgörats okrönte konung skyr inga medel: ”Gäller att bidra på alla sätt”

ANNONS

Han är en spelare som tenderar att hamna i fokus i slutspelstider. Jonathan Granström skyr inga medel för att vinna matcher. Det gör honom till skitgörats okrönte konung.
– Det gäller att bidra på alla vis, både att producera och spela fysiskt. I slutspelshockey ska man spela hårt och rejält, så är det bara, säger Granström till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Är det i kväll det avgörs vilka som blir svenska mästare 2017? Brynäs har 3–2 i matcher på HV71 och chansen att döda säsongen via seger hemma i Gavlerinken Arena. Det skulle i så fall vara lagets första SM-guld sedan 2012.

En spelare som kommer att bli viktig för Brynäs i kvällens guldjakt är masen Jonathan Granström, 31. Han var med och vann då Brynäs tog sitt senaste guld och återvände inför säsongen till Gävle efter två år i Luleå.
– Det har så här långt varit som en finalserie ska vara. Jämna, täta matcher och små marginaler som avgör. Jag tycker att vi har fått ett bra läge samtidigt som gruppen känns stark och hungrig på att vinna en match till, säger Jonathan Granström när hockeysverige.se träffar honom efter en högljudd och lättsam träning dagen innan finalseriens sjätte match.

I finalseriens senaste tre matcher har bortalaget något överraskande vunnit. Men att det skulle kunna påverka kvällens match har Granström svårt att se.
– Vi har varit starka på hemmaplan hela säsongen och jag vet att vi kommer ha en fantastisk publik med oss här imorgon (läs: i dag). Det ska enbart gynna oss.

Upplever du att ni spelat bättre på hemmaplan även om inte resultatet blev som ni hade hoppats på i senaste matchen här i Gavlerinken?
– Nja, jag tycker väl att vi blandat och gett lite. Det kanske blir så när man vill lite mycket på hemmaplan och man går lite väl mycket framåt ibland.
– Vi ska se till att hålla ihop det, gå när vi har lägen och även spela smart när det behövs.

När hockeysverige.se träffade dubble svenska mästaren från 1982 och 1984, Peter Gradin, under tisdagen upplevde han det som att Brynäs verkligen spelar slutspelshockey. Det vill säga sarg ut och enkelheten i första rummet. Jonathan Granström upplever också att det är skillnad att spela slutspelshockey jämfört med i grundserien.
– Slutspelshockeyn brukar bli lite mer intensiv och det blir mer fysiskt. Det är mycket som står på spel nu och mycket viljor där ute. Det är helt klart den roligaste tiden på säsongen.

Spelar ni en enklare hockey i slutspelet?
– Jag skulle säga att vi försöker spela en smart hockey. Vi ligger på HV71 och försöker vara kreativa när det behövs. Samtidigt gäller det att folk med sig hem om det behövs.

Hur viktigt är det mentala spelet?
– Det är många små pusselbitar som är avgörande i en finalserie så det gäller att vara bäst på att lägga dom.
– Jag tycker att vi har ett lag som kan hantera alla delar på isen. Men framför allt har vi i princip fem femmor som kan vara med och producera. Vi försöker se till att minst en kedja alltid är bra, men i morgon ska vi se till att alla är bra.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”I SLUTSPELSHOCKEY SKA MAN SPELA HÅRT OCH REJÄLT”

Jonathan Granström har iklätt sig rollen att vara en tuff, fysisk, verbal och jobbig spelare att möta. En roll som han är van och villig att ta.
– Jag har alltid spelat ganska fysisk så det känns mest naturligt. Det gäller att bidra på alla vis, både att producera och spela fysiskt. I slutspelshockey ska man spela hårt och rejält – så är det bara.

I senaste finalen händer en uppmärksammad incident i spelargången innan matchen. TV-bilderna därifrån visar då Granström sätter in en smäll på HV71:s Lias Andersson. En incident som Brynäsforwarden tonar ned med en axelryckning.
– Dom började putta på oss och det blev lite grinigt, men det är sådant som händer i slutspel.

Är det en ganska skön del av slutspelshockeyn enligt dig?
– Som sagt var, jag tycker att vi kan hantera alla omgivningar oavsett vad det blir, säger Jonathan Granström med ett leende under det rejäla skägget.

Nu är Brynäs nära att vinna sitt 14:e SM-guld. Den här säsongens upplaga är kanske det laget som har gått framåt och utvecklats mest under säsongen av alla lagen i SHL.
– Framför allt tycker jag att vi haft en otrolig lagmoral under hela säsongen och väldigt högt till tak. Sedan tycker jag också att vi har spelat bra stora delar av säsongen. Vi hade en liten svacka ett tag, men jag tror att det var bra för oss så vi fick komma ihop och vända det där.
– Vi har väldigt många bra spelare och två bra målvakter och det tycker jag har gett oss mycket.

Hur gärna ställer du dig på torget här i Gävle för att ta emot folkets hyllningar ännu en gång?
– (Skratt) Hemskt gärna, men vi ska först fokusera på den här matchen hemma och försöka vinna den, säger Jonathan Granström som också är imponerad över sin moderklubb Moras resa som slutade med avancemang till SHL.
– Dom har gjort en fantastisk säsong. Det är jättekul för både laget och bygden att dom får komma upp i SHL igen. Det ska bli roligt att se hur det går för dom. Jag är övertygad om att Mora kommer satsa hårt och göra sitt bästa för att få ett slagkraftigt lag.

Nu vet jag att du har ett stort Brynäshjärta, men finns drömmen där någonstans att en gång i framtiden ska få spela i SHL med Mora?
– Oj… Det där har jag faktiskt ingen aning om. Nu har jag två år kvar med Brynäs och jag har full fokus på det, avslutar brynäsmasen med ett leende.

”Ytterst tveksamt att han är med”

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL