Sök
MOT NYA HÖJDER. P.K. Subban och hans Nashville är framme i konferensfinal för första gången i klubbens historia.
St. Louis

Här skriver svensklaget historia: ”Förväntningarna är att vi ska vinna Stanley Cup”

Den största framgången i Nashville Predators historia är ett faktum. Sent i går kväll avancerade klubben till sin första conferencefinal. St. Louis besegrades med 3–1 – med stor hjälp av lagets svenskar.
– Förväntningarna är att vi ska vinna Stanley Cup, säger backen P.K. Subban efter avancemanget.

Sedan Nashville Predators kom in i NHL inför säsongen 1998/99 hade klubben inför gårdagen aldrig lyckats ta sig förbi den andra rundan i Stanley Cup-slutspelet. Det har man nu. Söndagens sena 3–1-seger mot  St. Louis Blues innebar 4–2 i matcher och en stundande konferensfinal mot antingen Anaheim Ducks eller Edmonton Oilers, som möts i en sjunde och helt avgörande match tidigt på torsdag morgon.

Match sex mot St. Louis var en jämn och oviss historia. Det stod 1–1 tidigt i den tredje perioden när Nashvilles förstakedja med Filip Forsberg, Ryan Johansen och Viktor Arvidsson skred till verket. Arvidsson hittade Johansen med en läcker framspelning och den majestätiske centern fintade sig runt målvakten Jake Allen och lade in vad som skulle bli det matchvinnande 2–1-målet. Även Forsberg fick en assist på målet.
– Vilken passning av Arvidsson såklart. Men jag vet inte om ni märkte det, men det var faktiskt (scheweiziske backen) Yannick Weber som hade sinnesnärvaro nog att ge mig en liten knuff bakifrån. Det gav mig den boost jag behövde för att komma i rätt position och bli fri med målvakten, säger Johansen till nhl.com.
– Så stor cred till Weber och självklart till passningen från Arvidsson. Det var ett viktigt mål.

EKHOLM SLOG OCKSÅ EN FIN MACKA: ”EN PERFEKT PASSNING”

Arvidsson var inte den enda svensken som slog en avgörande, snygg passning i matchen. Mattias Ekholm spelade snyggt fram Roman Josi till Nashvilles 1–1-kvittering och det blev svensk prägel även på lagets sista mål i matchen. Där var det Calle Järnkrok som fastställde slutresultatet i tom kasse.
– En fantastisk passning. Jag försökte bara hitta ytan och Ekholm slog en perfekt passning. Det var hans mål, säger Josi om sitt mål.

Även om det är Nashvilles första besök i en conferencefinal är man långt ifrån nöjda med vad man har uträttat så här långt. Ribban är satt högre än så här.
– Förväntningarna är att vi ska vinna Stanley Cup, säger backstjärnan P.K. Subban.
– Jag tycker att vi tog ett stort steg i dag, både för organisationen och staden, men de här är inte det stora målet. Det stora målet är att vinna Stanley Cup och vi har jobbat riktigt hårt för att sätta oss själv i den här positionen.

För St. Louis är det andra säsongen på rad där man överträffar förväntningarna från utsidan, men ändå inte riktigt lyckas fullt ut. I fjol gick laget till conferencefinal mot San José och i år tog slutspelet slut i andra rundan.
– Vi hittade inte ett sätt att vinna på bortais. Vi var tvungna att göra det efter att vi förlorade den första matchen hemma, säger lagets svenske forward Alexander Steen, tillbaka efter skada i går.
– Det spelar ingen roll om det var hemma eller borta, det var tuffa matcher, hårda strider. Olyckligt nog kom vi ut på fel sida i dag.

Nashville, som har vunnit åtta av tio matcher i slutspelet, får nu nästan en veckas vila på sig innan det är dags för konferensfinal till helgen.

Nashville – St. Louis 3–1 (1–1, 0–0, 2–0)
Nashville: Roman Josi (4) (Mattias Ekholm), Ryan Johansen (2) (Viktor Arvidsson, Filip Forsberg), Calle Järnkrok (1).
St. Louis: Paul Stastny (2).
Nashville vidare till konferensfinal efter 4–2 i matcher.

 

Den här artikeln handlar om: