Sök
Oscar Lindberg jagar sitt andra VM-guld med Tre Kronor.
VM 2017

Han glänser i fixstjärnornas skugga: ”Verkligen kul att ha honom i sin kedja”

Det blev stor succé för firma Bäckström och Nylander i deras första VM-match tillsammans. I deras skugga fanns Oscar Lindberg. En spelare som gärna flyger under radarn, men som uppskattas enormt av kedjekamraterna. 
– Jag försökte säga det själv flera gånger. Han är en otroligt bra spelare, säger kedjekamraten ”Bäckis” till hockeysverige.se.

KÖLN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han landade, han spelade, han gjorde mål plus assist och han segrade. Ingen missade Nicklas Bäckströms återkomst i Tre Kronor. Även kedjekamraten William Nylander stod för två mål när Tre Kronors nya radarpar föddes. Men glöm inte bort Oscar Lindberg, en spelare som gör ett enormt jobb i det tysta.
– Det är jättekul att se och vi trodde väl att Bäckström och Nylander skulle hitta kemi. Men det är fantastiskt kul att se Oscar också, som jag inte tror många känner igen hemifrån eftersom han har varit borta några år nu, säger Rikard Grönborg.
– Vi känner att det är en offensivt begåvad spelare som kanske inte får den rollen i New York Rangers. Jag tycker han kompletterar dom väldigt bra i den linan.

Lindberg kommer från en stark säsong i New York Rangers. Den tidigare Skellefteå-spelaren har gått från en offensiv roll i SHL till en betydligt mer undanskymd roll i fjärdekedjan i NHL. Trots sin begränsade speltid har Lindberg satt avtryck under sin andra säsong i Rangers. I årets slutspel var han en av lagets bästa spelare och på sex matcher mot Ottawa sköt centern tre mål.
– Jag tror han kan tillföra det han har bidragit med i New York hela året, säger ”Henke”.
– Fart och finess, en bra målskytt också. Han kanske inte får så mycket cred för det ibland för vi har många målskyttar i Rangers, men han kan hänga dit den om han får läge. Bra fart på rören också.

Oscar Lindberg är tredje länken i den kedjan alla hoppas ska bära Tre Kronor till ett VM-guld. Rikard Grönborg förklarar varför Lindberg kompletterar Bäckström och Nylander på ett utmärkt sätt.
– Vi resonerade lite som med Rask och Lindholm med Gabriel Landeskog. Han gör mycket bra jobb framför mål och såna saker.
– Vi behöver någon som kanske driver lite mer mot mål och är lite mer fysisk. Då kände vi att Oscar var ett väldigt bra alternativ. Sen är det väldigt kul att dom hittar varandra ganska direkt.


Foto: All Over Press/Imago

”VI BEHÖVER EN SPELARE SOM OSCAR”

Tre Kronors nykomponerade kedja gjorde succé redan mot Danmark. Men det mesta man kunde läsa handlade om Lindbergs kedjekamrater. Utan frågor från pressen valde Grönborg att på eget bevåg att lyfta fram Lindbergs roll.
– Vi behöver en spelare likt Oscar som återvinner puckar. Han är obekväm framför målet och ger lite fysisk närvaro i den kedjan också.

Hockeysverige.se träffade Nicklas Bäckström i den mixade zonen efter segern mot Danmark. Han fick mestadels frågor om sin kemi med Nylander, men pratar mer än gärna om Oscars betydelse från kedjan.
– Jag vet att han hamnar lite i skymundan, men är otroligt bra. Jag försökte säga det själv flera gånger. Han är en otroligt bra spelare.
– Han är snabb, han är spelskicklig, han går på mål. Han gör alla saker så det är roligt att spela med honom.

Lindberg är till vardags en motståndare för både ”Bäckis” och Nylander.
– Han är en jobbig spelare att möta och nu är det verkligen kul att ha honom i sin kedja, säger Nylander och försöker förklara varför Lindberg passar så bra i kedjan.
– Jag tror att vi har börjat hitta varandra och det blir lite kemi i kedjan. Det händer bara ibland att man klickar.

”KUL ATT FÅ FÖRTROENDE”

Huvudpersonen själv vet vad han kan tillföra i sin nya omgivning.
– Jag försöker väl att bidra med en mer ”framför-mål-roll” och att öppna upp ytor åt Nylander och Bäckström. Jag tycker väl att jag kunde hålla i pucken och hitta passningar så att vi hade bra snurr, sa Lindberg efter segern mot danskarna.

Lindberg trivs ganska bra över att inte vara i rampljuset hela tiden.
– Det är inga problem för mig, men det är kul att få förtroende

Som Grönborg var inne på lär svenskarna få lära känna Oscar Lindberg betydligt bättre under detta VM. Om Tre Kronor ska vinna det där efterlängtade VM-guldet hänger mycket på ”Lindbergs kedja”. Oscar Lindberg var dessutom med 2013, när Sverige senast vann guld i ett världsmästerskap.

Se VM på C More – två veckor gratis

”Bäckis” plåster på såren: ”Skönt att få ta del av all positivitet”

Den här artikeln handlar om: