Sök
FAR OCH SON. Tony Landeskog berättar vad det är som har tagit sonen Gabriel till toppen.
VM 2017

Gabriel Landeskog – född till ledare: ”Kompisarna samlades alltid runt honom”

Tony Landeskog hade själv en fin hockeykarriär, men sonen Gabriel har tagit sin ett par steg längre. Kanske tack vare ett par okonventionella beslut i tidig ålder. För hockeysverige.se berättar pappa Landeskog om den VM-aktuella sonens häftiga resa till världstoppen – och vilka kvalitéer som har gjort honom till en sådan respekterad spelare och ledare i NHL.
– Kompisarna samlades alltid runt honom och det var många gånger han som tog ledarrollen, säger Tony Landeskog.

Gabriel Landeskog, 24, har varit en framstående spelare för Sveriges i årets VM-turnering. Så här långt har han svarat för två mål och totalt fem poäng på sju matcher, men framför allt har Colorado-kaptenen visat stort ledarskap både på och vid sidan av isen. Ett ledarskap som gjorde honom till tidernas då yngsta kapten i NHL när Colorado Avalanche sydde fast C:et på hans bröst inför säsongen 2012/13.

Men vad bottnar det här till synes naturliga ledarskapet i?

Hockeysverige.se skickade den frågan vidare till Gabriel Landeskogs pappa Tony, som själv var en skicklig elitserieback i Hammarby.
– Gabriel har alltid haft en egenskap att hamna i ledande situationer och även haft den personligheten. Om det är genetiskt eller vet jag inte. Han har två syskon och dom har inte riktigt hans egenskaper på det planet, säger Tony Landeskog till hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi har många gånger pratat om dom här bitarna. Han har varit så mogen hela tiden och mottaglig när det gäller ansvar och våga stå upp och säga vad han tycker.

Var han likadan i skolan?
– Ja, det var han. Kompisarna samlades alltid runt honom och det var många gånger han som tog ledarrollen. Även när han spelade i Djurgården med killar som var tre, fyra år äldre så sa han sin mening när dom andra inte ville eller tordes.

Tony Landeskog var själv lagkapten i Hammarby under en tid och någonstans där kanske Gabriels ledarskap kommer ifrån.
– Det var lite av den rollen som jag också hade. Jag var ofta en informell ledare i olika situationer så det finns väl en del att brås på. Dessutom är hans mamma lärare så det finns nog lite att brås på även där, säger han med ett lätt skratt.

Du har spelat i elitserien med Hammarby, hur mycket tror du att det har påverkat hans drömmar och mål?
– Det tror jag nog att det har gjort från början. Han har aldrig nöjt sig med att bara bli bra utan han ville bli riktigt bra och inte bara hålla sig här i Sverige. Det här har jag från min sida försökt stötta eftersom jag själv inte fick eller tog den chansen. Något som kunde bli ett äventyr eller ge en personlig utveckling oavsett hur det hade gått för honom inom hockeyn.
– Han satte tidigt sina mål att, som jag sa, inte bara bli en bra spelare i Sverige. Det här pratade han och jag mycket om eftersom det är ett problem i Sverige, ännu mer var det förut, att unga spelare som kommer upp i A-laget, får dom speltid så är det tre, fyra minuter per match i skyddade situationer. Samtidigt kan du få till dig vanor från spelare som kanske inte har samma ambition längre.
– Jag tyckte att det var viktigt att förmedla till honom att han skulle vara i en omgivning som stimulerar och sporrar i stället för att stanna i A-lagsverksamhet här i Sverige.


Gabriel och Tony vid NHL-draften i Minnesota 2011. Foto: All Over Press

”EN POSITIV MÄNNISKA SOM HAR FÖRMÅGAN ATT DRA MED SIG ANDRA”

Gabriel Landeskog tycks vara bra på allt även om inget sticker ut, men pappa Landeskog har något sånär bilden klart för sig kring vad sonens storhet på isen ligger i.
– Jag tror att det är mycket karaktär och inställning. Han har inte någon spetsegenskap som teknik eller liknande. Han blir på något vis ändå komplett.
– Gabriel är också oftast en positiv människa och har förmågan att få med sig andra. Det är mycket enklare att beskriva spelare som man ser har topptalang inom teknik, skott eller något sådant.

Coloradokaptenen åkte över till Kitchener i Kanada redan som 16-åring. Givetvis pratade man igenom situationen en del inom familjen innan han packade sin väska för avfärd.
– I mina ögon var det ganska enkelt även om jag har sett och alltid vill se allt det barnen gör. Här kände jag att jag måste sätta mig själv åt sidan. Jag kan inte låta honom stanna hemma bara för att jag vill se hockey på hemmaplan.
– För mig var det aldrig någon stor sak även om det var ett jättejobbigt beslut. Det är ändå långt bort och det var nog jobbigare för hans mamma även om det inte var någon stor sak för henne heller. Hon frågade vad jag tyckte så jag sa vad jag tyckte och Gabriel själv var bestämd. Dessutom kände vi att han var mogen för att flytta.
– Det jag försökte säga till honom var ”åk dit och gör allt du kan, funkar det inte så se det som ett äventyr och sedan kommer du i så fall hem”.

Första tiden i Kanada var tuff för den då 16-åriga Gabriel Landeskog.
– Det fanns stunder och kvällar när det fanns en ganska stor hemlängtan hos Gabriel. Turen är att tekniken gått framåt sedan jag var liten då man var tvungen att skicka brev till varandra. Nu kan man ”skypa”, vilket är en fantastik möjlighet.
– Samtidigt blev det jobbigare när vi såg varandra. Hemlängtan blev på så sätt jobbigare eftersom man känner mer närvaro. När vi lade på tror jag att han hade det ännu jobbigare. Det var så här i ett halvår till och från, men efter jul släppte det och sedan har Gabriel haft en fantastisk resa.
– Under säsongerna har vi mycket sms-kontakt. Vi pratar med varandra kanske en gång i veckan, men vi sms:ar mycket före och efter matcherna. Dessutom ser jag alla matcher han spelar på TV. På det sättet känner jag att jag är närvarande på ett sätt även om han inte kanske känner likadant. För mig mildrar det lite grann. Trots allt är han fortfarande ung och bor långt borta.

Hur ser du på hans insats i VM där han spelar tillsammans med Elias Lindholm och Victor Rask?
– Jag tycker att den har varit okej, men han har mer att ge. Likväl som jag tycker att hela laget har mer att ge. I början fick Gabriel och hans kedja mycket ros, men jag tycker att dom tre har mer att ge, vilket också kommer att behövas, säger Tony Landeskog samtidigt som han tycker att sonens samarbete med Lindholm och Rask har fungerat hyfsat.
– Nu såg jag inte matchen mot Slovakien, men jag tycker den kedjan är rolig att se på. Det har klickat men ändå inte helt ut. Det blixtrar till emellanåt, men det håller inte i 60 minuter. Alla tre är trots allt unga killar även om dom är vana att ha krav på sig.

Du säger att hela laget har mer att ge, hur ser du på Tre Kronors insats så här långt i VM?
– Det känns som att intensiteten inte riktigt finns där. Den kommer att behövas för att klara av dom tuffare lagen. Samtidigt tror jag att vi svenskar jämfört med många andra har svårare att spela mot sämre lag. Vi har lättare när vi möter USA, Kanada, Ryssland och Finland. Då är det lättare att tända till. Lite grann är det samma sak om vi möter Schweiz, men jag tycker ändå att det är lite av en mardrömsmotståndare. Dom är riktigt duktiga.

Nu möter vi Schweiz i kväll med matchstart 20.15, vilka chanser har Sverige att ta sig till en semifinal?
– Chansen för att Sverige ska vinna skulle jag säga är 60–65 procent. Samtidigt är det Tre Kronors största hot, att alla kräver att dom ska vinna. Alla dom här stora fina namnen i laget måste prestera.
– Backlinjen är toppklass om man ser till hela NHL. Det är inte, om man ska vara riktigt ärlig, ”forwards-linerna” på samma sätt. Backarna måste kliva upp avsevärt mycket mer och ”Lunkan” (Henrik Lundqvist) måste göra bra matcher, vilket han också har gjort av det jag har sett hittills. Sedan måste forwards producera. Det blir en tuff utmaning eftersom Schweiz är svåra att möta försvarsmässigt.

Se VM på C More – två veckor gratis

En bajare i ur och skur – Old School Hockey Tony Landeskog

Den här artikeln handlar om: