DET BLEV DROPPEN. Zack Smith trycker in 4–0 för Ottawa – målet som fick Marc-André Fleury utbytt.
Pittsburgh

Målexplosionen krossade mästarna: ”Mycket energi och känslor”

Mål redan efter 48 sekunder. Sedan var Pittsburgh Penguins ett slaget lag. Ottawa Senators sköt fyra mål i första perioden av den tredje conferencefinalen och tog en säker 5–1-seger på hemmais i natt.
– Det var mycket energi och känslor involverat i den där starten, säger 1–0-skytten Mike Hoffman efter Senators storseger.

Ottawa Senators fortsätter att chocka sina motståndare i årets Stanley Cup-slutspel. Frågan är dock om de delat ut en större stjärnsmäll i hela slutspelet än den man levererade på Pittsburgh Penguins i natt. Efter 0–1-förlusten i match två knäckte man Penguins med fyra mål i första perioden i match tre hemma i Canadian Tire Centre.

Mike Hoffman sköt 1–0 redan efter 48 sekunder. Därefter gjorde Ottawa tre mål inom loppet av 2.18 i mitten av perioden – det snabbaste Senators har gjort tre mål i sin slutspelshistoria.
– Det fanns mycket energi runt omklädningsrummet här hemma inför en conferencefinal mot de regerande mästarna. Det var mycket energi och mycket känslor involverad i den där starten, konstaterar Hoffman för nhl.com efter 5–1-vinsten som ger Ottawa 2–1 i matcher.

Knocken var inte bara så kraftfull att den avgjorde matchen, den fick även Penguins målvakt Marc-André Fleury utbytt för första gången i årets slutspel. Detta efter att ha slappt in fyra mål på nio skott. Fjolårets mästarmålvakt Matt Murray ersatte och gjorde därmed sitt första framträdande i årets slutspel. Murray, som skadade sig inför Pittsburghs första slutspelsmatch mot Columbus Blue Jackets, stoppade 19 av 20 skott resten av vägen.
– Man kan inte förvänta sig att vinna matcher med en sådan start, speciellt inte i slutspelet, säger Sidney Crosby som spräckte Pittsburghs nolla med sin 1–5-reducering i den tredje perioden.

Frågan många ställer sig efter Pittsburghs brakförlust är om den långa skadelistan slutligen är på väg att komma i kapp laget. Inför nattens match försvann Justin Schultz och Bryan Rust med färska skador medan Patric Hörnqvist ännu en gång tvingades ge tummen ned för spel.

I Ottawa svarade Erik Karlsson och Fredrik Claesson för varsin assist. Karlsson fanns på isen vid fyra av lagets fem mål framåt, men spelade ”bara” med hans mått mätt beskedliga 22.28.

Ottawa – Pittsburgh 5–1 (4–0, 1–0, 0–1)
Ottawa: Mike Hoffman (5), Marc Methot (2), Derick Brassard (4), Zack Smith (1) (Erik Karlsson), Kyle Turris (4) (Fredrik Claesson).
Pittsburgh: Sidney Crosby (5).
Ottawa leder serien med 2–1 i matcher.