Emil Aronsson.
SHL

Bet ihop efter utlåningen – var stor anledning till avancemanget: ”Tunga tiden gjorde mig bättre”

ANNONS

Vägen till speltid har inte varit spikrak för Emil Aronsson. Men under den gångna säsongen med Mora IK visade 21-åringen att han var värd varje minut. Nu ser han fram emot den kommande SHL-säsong – men minns även tillbaka på det succéartade avancemanget.
– Det var helt sjuk både i Smidjegrav och i Tegera. Man hörde knappt vad man sa till varandra på isen.

HUDDINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Mora tog som bekant klivet upp i SHL med ett relativt okänt och orutinerat lag. En av spelarna som inte många visste speciellt mycket inför förra säsongen var forwarden Emil Aronsson med Huddinge som moderklubb. För två säsonger sedan debuterade han i Hockeyallsvenskan för Mora. Då svarade han för ett mål och totalt sju poäng. Han var även ner och spelade i J20-laget tre matcher. Förra säsongen fick han lite av ett genombrott under Jeremy Collitons ledning. På 51 matcher svarade han för tolv mål och totalt 32 poäng. Med det slutade han topp fem i Moras poängliga.

Hockeysverige.se stämde träff med den 21-åriga forwarden i Huddinge för en intervju. När vi slår oss ner med en kopp kaffe var så inleder vi samtalet med att prata om Blainevill-Boisbriand Armada.
– Det ligger 30-40 minuter utanför Montréal och är en nybyggd stad, i alla fall känns den så. Jag hade en fantastisk tid där och det var ett relativt nytt lag. Jag tror att det bara var två eller tre år gammalt då jag var där, säger Emil Aronsson som var i klubben två säsonger mellan 2013 och 2015.
– Jag fick jobba med Joël Bouchard som spelat 300 matcher i NHL. Han var coach, General Manager och ägare till Armada och han försökte göra mig till en man från tidigare ha varit en pojke, säger Aronsson med ett skratt och fortsätter:
– Jag utvecklades mycket som person där borta. Sedan kanske det inte gick hela vägen med poäng och så vidare, men jag kände ändå att jag tog steg i att bli mer mogen i sättet både på och utanför planen.

Emil Aronsson är uppväxt i Farsta, men innan han lämnade för spel i Kanada spelade han två säsonger i Huddinge.
– Jag fick kontakt med en amerikansk agent som jag sedan började jobba med. Då spelade jag i Huddinges J20. Han var och kollade på några av våra matcher och tyckte att det såg bra ut. Han hade några förslag till mig för att åka över. När man visar intresse för att spela där borta blir man oftast draftad. Men i det här fallet åkte jag över och körde en training camp. Två sista dagarna var det matcher och vi fick visa upp oss samtidigt som det var juniorscouter för farmarlagen på läktaren.
– Det gick bra och jag blev draftad av Armada i första rundan och jag blev grymt glad över att jag skulle få chansen att åka över och testa på.

Var det ett stort intresse för det här laget?
– Ja, ja. Vi hade runt 3 500 åskådare i snitt per match. Det var en sjukt kul upplevelse att komma dit som 17-åring och spela inför publik. Jag var lite nervös första matchen, men det släppte fort.

Hur utvecklades du som spelare i QMJHL?
– Jag blev mer mogen i sättet att spela min roll. Jag kanske inte alltid gör så jättemycket poäng eller syns mycket, men jag är alltid positionssäker i det jag gör eftersom jag är center, är i mitten, försöker läsa av spelet och göra mina medspelare bättre. Det lyckades jag med stundtals där borta, men jag hade även mycket dippar.
– Det blev som en berg- och dalbana där jag hade bra matcher men även dåliga. Jag hittade ingen jämnhet i spelet. Det var också något som drabbade mig negativt lite där borta.

Trots att Emil Aronsson är stockholmare och även har ett förflutet som ungdomsspelare i Djurgården hamnade han efter tiden hos Armada i Mora.
– Jag snackade med coachen där borta i Kanada och han tyckte att det var bättre att jag fortsatte utvecklas hemma. Min agentur är som ett bolag där det bland annat finns en agent som jobbar i USA och en i Sverige (Daniel Ljung).
– Jag tog kontakt med den svenska agenten och försökte hitta lösningar. Då kom Mora upp. Jeremy hade tittat på video och han var intresserad av att utveckla mig. Jag skulle inte komma in direkt och vara spetsspelare under min första säsong i Mora.

Första säsongen var tuff men samtidigt utvecklande för Emil Aronsson. Bland annat blev han utlånad till Östersund i Division 1 under två matcher.
– Jag kämpade på så mycket som möjligt även om jag inte fick spela så mycket. Att jag fått ha den här tunga tiden gjorde faktiskt mig bättre som spelare, att få känna på att inte spela så mycket. Jag blev mer mentalt redo för att vara på tårna när jag skulle få chansen.

Du blev utlånad till Östersund och fick även kliva ner och spela J20, hur upplevde du det?
– Klart att det var tungt att gå ner och spela J20 som överårig och bli utlånad. Framförallt ville jag vara kvar i Mora och försöka ta en plats.
– Jeremy och jag hade ett möte innan jag åkte till Östersund. Han sa ”gör det så bra som möjligt i Division 1, försök ta för dig mer”. Jag lyssnade på honom, försökte utvecklas utefter vad han sa till mig.

Kände du hela tiden hans förtroende trots utlåning?
– Ja, absolut. Även om jag blev utlånad till Östersund och även spelade J20-matcher kändes det som att han trodde på mig hela tiden.

Säsongen 2016/17 blev en stor säsong för Emil Aronsson. Själv svarade han för tolv mål och totalt 32 poäng samtidigt som Mora tog klivet upp i SHL.
– Jag spelade bland annat med Pierre Engvall och (Mathias) Bromé, men när Matt Bailey kom så blev det en kedja med han, Engvall och jag. Jag tycker att vi gjorde det bra.
– Framförallt tycker jag annars att jag utvecklade mig mycket på försäsongen. Jag tog för mig och visade att jag verkligen ville vara med i topplinorna. Jag ville utmana dom andra killarna som skulle vara i topplinorna.

Blev det här en mental grej hos dig själv?
– Ja, det var vad jag hade byggt upp säsongen innan och även säsongen innan det, att se positivt på allting och skita i det negativa. Se det som är bra och ta det ännu längre.
– Jag gjorde också det under försäsongen och efter det kändes det som att Jeremy inte kunde byta bort mig mot någon annan eftersom jag gjort det så pass bra, säger Emil Aronsson som är nöjd med sin senaste säsong i Moratröjan.
– Det var en av dom bästa säsonger jag har gjort. Att få så mycket förtroende som jag fick bygger upp ens spel, man vågar göra mer saker om man får spela mer. Det var en fantastisk säsong.

Vad gör Mora till ett SHL-lag?
– Alla är vinnarskallar, vi har ett snabbt lag, kontrar snabbt och har ett bra försvar. Direkt när vi vinner pucken så sticker vi direkt på kontringar, försöker få skott på mål och bygga något i offensiv zon. När vi tappar pucken försöker vi ta tillbaka den så snabbt som möjligt genom att tackla och spela intensivt.

Just det här mer vinnarskallar är också något Emil Aronsson ger ett exempel på från en träning under kvalspelet mot Leksand.
– Det var en liten incident. Vi körde tre mot tre och alla ville vinna så alla började tackla alla. Det slutade med att tränarna fick avbryta träningen, säger Aronsson med ett leende och fortsätter:
– Jag ser bara positivt på det som hände. Det var inget negativt då vi kom in i omklädningsrummet. Alla satt och skrattade ”såg du den tacklingen ha ha…” och så vidare.
– Det är bara positivt att man kan ha det matchlikt på träningen, alla har vinnarskallen och kan stå och skrika på varandra tre mot tre. När vi sedan kommer av isen så är alla polare och går och käkar tillsammans. Det var en sjukt bra stämning.

Kände du att Jeremy Colliton ändå var nöjd med det som hände under den här träningen?
– Ja, det tror jag verkligen. Han ville ha det så matchlikt som möjligt. Har man vinnarskallen och alla vill vinna så kommer man långt med det på träningen. Sedan kan laget utvecklas vidare därifrån och sedan tar man med sig det till match.

Hur upplevde du inramningen kring direktkvalmatcherna mot Leksand?
– Den var helt sjuk både i Smidjegrav och i Tegera. Man hörde knappt vad man sa till varandra på isen. Jag kommer aldrig glömma sista matchen hemma då vi avgjorde. Vid första tekningen sa jag till Pierre att åka i den bågen som han brukade. Han skriker tillbaka ”va, vad är det du säger? ”. Jag sa: ”skit samma, jag tekar till back så får vi lösa det”, ha ha…

Nu hade Leksand en tuff säsong som nykomling i SHL, får vi se ett nytt ”Leksand” nästa säsong i form av Mora?
– Vi kommer jobba så hårt vi kan och jag känner att vi har något att bygga på, ny coach i (Mattias) Karlin och även lite nytt folk som kommer in. Vi kommer ha den här positiva känslan och våra vinnarskallar som kommer att bära oss. Vi kommer att vara bra nästa säsong och det är inte heller något som oroar mig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL