Sök
AVGJORDE FÖRSTA RONDEN. Jake Guentzel fick sista ordet i den första Stanley Cup-finalen.
Pittsburgh

Tappade 3–0-ledning och sköt inget skott på 37 minuter – sedan vaknade mästarna till liv

Bara tolv skott på mål under hela matchen. Ändå sköt Pittsburgh Penguins fem mål och vann den första Stanley Cup-finalen – trots att man tappade 3–0 till 3–3. Stor matchvinnare blev rookien Jake Guentzel som bröt en åtta matcher lång måltorka när han bröt dödläget i tredje perioden.
– Vi förväntar oss mer av oss själva, säger segerskytten till Sportsnet efter 5–3-segern.

Den första Stanley Cup-finalen mellan Pittsburgh Penguins och Nashville Predators blev en lika märklig som kontroversiell historia. Det var en final som började med ett bortdömt Nashville-mål efter en omdebatterade offside på Filip Forsberg, fortsatte med två nästan lika omdebatterade utvisningar på Calle Järnkrok och James Neal och tre snabba Pittsburgh-mål inom loppet av drygt fyra minuter i den första perioden.

Slutspelets poängkung Jevgenij Malkin vräkte in 1–0 i spel fem mot tre, Conor Sheary spädde på till 2–0 efter en urtjusig passning av Chris Kunitz medan Nick Bonino gjorde trean med god hjälp av Mattias Ekholm, som olyckligt styrde in pucken i egen kasse.

Matchen kunde ha varit avgjord där och då, men Nashville visade prov på resistens efter en jobbig första period och kämpade sig tillbaka in i tillställningen. Ryan Ellis sköt 1–3 i powerplay i den andra perioden och i slutronden styrde Colton Sissons in ett mål med knäet efter ett skott av Roman Josi i numerärt överläge. Detta följdes upp av Frederick Gaudreaus kvittering, som fyllde Nashville med nytt hopp.

FÖRSTA SKOTTET PÅ 37 MINUTER – GICK I MÅL

Det var ett hopp som dog drygt tre minuter senare. När Jake Guentzel pricksköt 4–3 med sitt tionde mål i slutspelet innebar det inte bara att han fick stopp på sin egen åtta matcher långa måltorka. Det var även Penguins första skott på mål under 37 minuters spel. Guentzel var mållös i serien mot Ottawa Senators, men är ändå slutspelets bästa målskytt. Efter nattens viktiga mål är han dessutom uppe i fyra matchvinnande mål.
– Jag har varit på rätt plats vid rätt tillfälle. Man får vara tacksam för möjligheterna och göra det bästa av dem, säger han.

Totalt sköt hemmalaget bara tolv (!) skott på mål under hela matchen, men fick ändå med sig fem mål efter att Nick Bonino blivit tvåmålsskytt när han skickade in 5–3 i tom kasse. Ingen vacker seger för Penguins, men likväl 1–0 i finalserien och tre vinster från en ny Stanley Cup-titel. Match två spelas i Pittsburgh natten mot torsdag.
– Vi förväntar oss mer av oss själva, speciellt efter den starten vi fick på matchen. Men de låg på oss och det krävdes karaktär av oss för att komma tillbaka på det där viset, säger Guentzel.

Pittsburgh – Nashville 5–3 (3–0, 0–1, 2–2)
Pittsburgh: Nick Bonino 2 (4), Jevgenij Malkin (8), Conor Sheary (1), Jake Guentzel (10).
Nashville: Ryan Ellis (5), Colton Sissons (6) (Calle Järnkrok), Frederick Gaudreau (1).
Pittsburgh leder finalserien med 1–0.

Den här artikeln handlar om: