Sök
MÅLFORM. Jake Guentzel har avgjort de två första Stanley Cup-finalerna.
Pittsburgh

Utspelade igen – då klev rookiefrälsaren fram: ”Han är clutch”

Utspelade i två perioder. Sedan exploderade Pittsburgh Penguins. Och för andra finalmatchen i rad var det slutspelets målkung Jake Guentzel som sänkte Nashville Predators.
– Han är clutch, säger Chris Kunitz om Guentzel efter nattens 4–1-seger.

En het målskytt och en ännu hetare målvakt. Det var i princip vad som räckte för att Pittsburgh Penguins i natt skulle koppla ett kompakt grepp om Stanley Cup-finalen mot Nashville Predators.

Rookien Jake Guentzel, som sköt det matchvinnande målet i första finalen, blev tvåmålsskytt i natt efter att ha kvitterat till 1–1 i första perioden och sedan skjutit 2–1-målet blott tio sekunder in i den tredje perioden. Nashvilles finske keeper Pekka Rinne släppte en retur rakt ut på ett skott från Bryan Rust och Guentzel prickade in sitt tolfte slutspelsmål. Därmed är han bara två mål från att tangera Dino Ciccarellis 36 år gamla rookierekord i slutspelet. 1981 sköt Ciccarelli 14 mål för Minnesota North Stars som nykomling i ligan.
– Han är clutch, berömmer veteranen Chris Kunitz när han ombeds kommentera Guentzel i en intervju med Sportsnet.
– Hela slutspelet och ända sedan han kallades upp från AHL och gjorde mål i första matchen har han gjort viktiga mål för oss. Han visar ingen rädsla, det är en kille som kliver in i de obekväma områdena. Det är kul att se honom göra det.

Den som bäddade för segern var dock Pittsburghs målvakt Matt Murray. Nashville hade 32–19 i skottfavör efter två perioder och spelade stundtals ut hemmalaget. Murray stod dock pall för trycket och såg till att Pittsburgh hade 1–1 efter två perioder.

RINNE UTBYTT – HAR SLÄPPT ÅTTA MÅL PÅ 36 SKOTT

– Han gjorde kvalitetsräddningar hela tiden och gjorde några på nära håll när vi behövde det som bäst. Han har gjort precis så ända sedan han kom till NHL, han är ytterligare en spelare som kliver fram när det bränner till, säger Kunitz om målvakten som ledde Penguins till Stanley Cup-titeln i fjol.

I den tredje perioden gick det undan. Guentzels mål direkt efter nedsläpp följdes upp av Scott Wilsons 3–1, som egentligen var ett självmål då Nashvilles center Vernon Fiddler var sist på pucken. Jevgenij Malkin pricksköt 4–1 av bara farten och fick Pekka Rinne utbytt. Den finländske målvakten hade ännu en tung afton och har släppt in åtta mål på 36 skott i finalserien. Han ersattes av landsmannen Juuse Saros, som fick vittja nätet omgående. Patric Hörnqvists 5–1-mål blev emellertid bortdömt efter en coach’s challenge sedan målet föregåtts av en offside.

Nu väntar två dagars vila innan match tre i Nashville natten mot söndag. Det är en match som hemmalaget givetvis måste vinna. Redan nu ligger oddsen starkt emot Predators. Genom NHL-historien har nämligen bara två av 50 lag som hamnat i underläge 0–2 i matcher lyckats vända och vinna en Stanley Cup-final.

Pittsburgh – Nashville 4–1 (1–1, 0–0, 3–0)
Pittsburgh: Jake Guentzel 2 (12), Scott Wilson (3), Jevgenij Malkin (9).
Nashville: Pontus Åberg (2) (Viktor Arvidsson).
Pittsburgh leder finalserien med 2–0 i matcher.

Den här artikeln handlar om: