170429 HV71:s Sportchef Johan Hult hŒller ett tal till spelarna i omklŠdningsrummet efter final 7 i SM-slutspelet i ishockey mellan HV71 och BrynŠs den 29 april 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …
SHL

Nya spelare på väg in i HV71: ”Inom två veckor ska vi ha fyllt de flesta platserna”

ANNONS

Efter SM-guldet har omsättningen på spelare i HV71 varit stor. Men trots att hela tolv spelare har lämnat klubben tror sportchefen Johan Hult att truppen snart är spikad.
— Jag räknar med att vi fyllt de flesta platserna inom två veckor, säger han i en intervju med Hockeysverige.se

Den 29 april säkrade HV71 klubbens femte SM-guld efter ett avgörande på övertid i den sjunde och avgörande matchen mot Brynäs. Trots att det bara har gått drygt en månad sedan dess har HV71:s sportchef Johan Hult redan hunnit smälta guldet.
— Det har varit en fantastik tid, men det går faktiskt ganska snabbt över. Mycket snabbare än vad jag trodde. I och med att vi blev klara med säsongen så sent så fanns det egentligen inte så mycket tid att ta det lugnt på utan jobbet inför nästa säsong startar ganska snabbt, säger han när Hockeysverige.se ringer upp honom för en intervju och medger samtidigt att han ganska sent insåg att det kunde bli guld.
— Det var en otroligt bra säsong där många slitit oroligt mycket för det där guldet, både spelare och ledare. Det är många runt laget som har investerat mycket tid och kraft i det. Sen är det ju så att det skiljer otroligt lite i finalen, det var väldigt små marginaler och den här gången trillade det till oss. Det är ju inte förrän nu i efterhand som man fattar hur nära det egentligen var att vi hade stått här med silver istället. Jag ska inte säga att vi gick under radarn men vi fick jobba ganska ostört från favoritskap. Det gjorde att vi hela tiden kunde jobba i nuet och utvecklas oss från där vi var då. Men det var nog inte förrän vi var i finalen när vi var ett lag av två kvar som jag kände att vi hade en rimlig chans att vinna.

Varför tror du att just HV71 stod som segrare?
— Det är svårt att säga när man inte är insatt i andra klubbars verksamhet. Men vi har haft en tydlighet i det vi har gjort som jag tror har gynnat spelarna. Vi har haft riktigt bra kvalitet på våra träningar. Vi har också haft en enorm glädje i laget och runt laget. Sen är det klart att det var en bra mix av unga spelare som växer i rätt lägen och rutinerade killar som visar vägen. Men framförallt det här med glädjen tror jag var viktig. Det var kul att gå till jobbet och tycker man det är kul så tror jag att man presterar bättre också.

Foto: Stefan Persson / BILDBYRŁN

Mycket av HV71:s framgång berodde på glädjen i laget, enligt Johan Hult

Just glädjen i laget var det också många spelare i laget som pratade om både under säsongen och efter sista matchen. Exempelvis Pär Arlbrandt pratade om att han aldrig haft så roligt i ett lag tidigare. Johan Hult tror att det beror på att det inte var så stora förändringar i truppen från säsongen innan.
— Vi fick ju behålla en stor grupp från säsongen innan, det var väl fyra spelare som kom in bara. Så vi hade en stor trupp ganska tidigt på försäsongen som körde ihop hela sommaren. Då kom gruppen ihop på ett bra sätt. Sen hade vi också ganska många kilar som bjöd på sig själva.

Ja i år blir det tvärtom då med stor omsättning på spelare från förra säsongen, hur tror du det kommer att påverka lagets prestation?
— Jag gläds åt spelarna som får chansen i NHL och KHL. Jag hoppas att spelarna som varit här får med sig någonting nu när de lämnar HV71. Det är klart att det är en utmaning vi har framför oss, men en rolig utmaning.  Får man behålla en stor grupp spelare kan man ju korta ner en del moment som killarna känner igen. Det funkar ju inte nu utan nu gäller det ju att vara noggranna och inte ta några genvägar. Man får liksom ta ett steg tillbaka i processerna så att alla spelare är med på vad som händer. Vi måste se till att sätta vårt spel och få en bra gruppkemi med killarna. Vi har ju en kontinuitet runt laget med ledare. Där är det inga förändringar vilket jag tror är bra.

Mycket har hänt i truppen under den dryga månad som har gått sedan sista matchen spelades. Tolv spelare har lämnat och fem spelare har kommit in och än finns det en del håll att fylla.
— Jag räknar med att vi ska ta in tre spelare till i truppen. Jag vill ha två målvakter, åtta backar och fjorton forwards när vi startar upp kommande säsong. Det vi vill ha är en känsla av att spelaren vill vara i HV71, det är viktigt för oss. Att man bjuder på sig själv till gruppen och på sin kompetens. Man ska vara beredd att tävla och jobba hårt.

Har du någon som är nära att skriva på?
— Det är både samtal som förs och rena kontraktsförhandlingar. Sen är en förhandling alltid en förhandling och alla ska vara nöjda. Därför är det svårt att säga om det är mer eller mindre nära. Men jag räknar med att vill fyller åtminstone ett par av platserna inom de närmsta två veckorna innan spelarna går på semester här.

Är Dylan Reese en av dessa spelare?
— Dylan är definitivt en av spelarna vi för samtal med. Vi vill ha kvar honom, han är en duktig hockeyspelare och bra person. Han är engagerad och han har ett år på nacken i ligan vilket vi värdesätter högt.

För två somrar sedan var det turbulent i klubben efter att Andreas Johansson fick lämna HV71. Men när sedan Johan Lindbom tog klivet upp som huvudtränare gjorde hela föreningen en ny, långsiktig satsning. Målsättningen gjordes om och blev mer realistisk och trots att det nu blev guld den här säsongen kommer man inte rucka på den planen.
— Föreningens mål den gångna säsongen var topp sex i grundserien och det lyckades vi med. Säsongen som kommer nu vill vi vara topp fyra i grundserien och att vi över tid ska vara en förening som alltid slåss om en plats i topp fyra i SHL. Gör du det över tid så finns det goda förutsättningar att slåss om guldet varje säsong också.

Tror du fansen kommer kräva mer nu i och med att ni vann guld eller har ni köpt er mer förtroende?
— Vi har fantastiska fans. Vi har haft dålig utdelning sportsligt sedan 2010 egentligen men trots det har fansen och sponsorerna varit väldigt bra och vi känner ett stort stöd. Det är nog mer stöd än krav från både sponsorer och fans, säger Johan Hult och avslutar:
— Min förhoppning, och jag tror att det är så, är att fansen och sponsorerna är med på föreningens målsättning och stöttar oss i det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan