Sök
Dion Phaneuf och Keith Yandle
Vegas

Klubbarnas önskan till backstjärnorna: Häv era klausuler inför expansionsdraften

Temperaturen stiger inför Vegas Golden Knights intåg i NHL. Nu uppges två stjärnbackar bli uppmanade att häva sin ‘no movement-klasul’ – för att inte bli skyddade i expansionsdraften.

Det är bara en vecka kvar tills dess att klubbarna måste offentliggöra vilka spelare de skyddar, och vilka spelare de exponerar inför sommarens  expansionsdraft. Vegas Golden Knights ska då få sin första trupp.

Den senaste veckan har ryktena inför expansionsdraften blivit allt tätare, och det lär knappast bli lugnare nu. De kommande dagarna lär vi få ett hum om vilka spelare som kan tänka sig atthäva sina ‘no movement-klasuler’. En klausul som gör att spelarna automatiskt är skyddade i expansionen, så länge de inte själva går med på att häva klausulen.

Två spelare som kan hamna i händelsernas centrum inför nästa söndags offentliggörande av spelarlistorna är Dion Phaneuf och  Keith Yandle. Det är Sportnets Elliot Friedman som skriver att duon har fått en förfrågan av sina klubbar att häva sina klausuler, då räknar med att de inte kommer bli valda ändå. Ottawabacken Phaneuf är 32 år och har en lönetaksträff på sju miljoner dollar ända till 2021 – vilket kan avskräcka Golden Knights.

Kan trejdas vidare

Floridas Keith Yandle, som gjort minst 40 poäng alla säsonger utom en sedan 2009, har ett kontrakt värt 6,35 miljoner dollar per säsong till 2023. Han har hunnit fylla 30 år, vilket gör att Florida tror sig kunna ha råd att exponera stjärnbacken. Det skulle medföra att man i stället kan skydda andra spelare som annars hade kunnat vara i farozonen.

Friedman spekulerar dock i att Vegas faktiskt kan plocka Yandle, för att direkt trejda honom vidare till en annan klubb som anser sig ha råd och plats för den skicklige powerplaybacken. Sportsnet-kommentatorn skriver också att Pittsburghs målvakt Marc-André Fleury, som också sitter på en tidigare nämnd klausul, kan hamna i en liknande trejdcirkus.

Lagen får skydda åtta utespelare, med valfri uppdelning mellan forwards och backar, eller sju forwards och tre backar. Man får dessutom bara skydda en målvakt, vilket sätter en klubb som Pittsburgh i en tuff sits.

Den här artikeln handlar om: