Sök
Ebba Strandberg.
SDHL

Collegeäventyret blev en mardröm: ”Det kändes som att hjärnan låg i nacken”

Collegeäventyret i Maine skulle bli Ebba Strandbergs stora lyft i karriären. Men i stället förvandlades USA-flytten till en mardröm för den tidigare Modobacken. Efter en misslyckad diskbråcksoperation blev hon liggande på golvet i sitt studentrum – utan någon förklaring till vad det var som hade gått snett.
– Det var jobbigt varje gång mina föräldrar ringde eftersom jag inte ville att dom skulle se mig ligga där, berättar Ebba Strandberg för hockeysverige.se.

Det var en dröm som skulle gå i uppfyllelse.
Under flera år hade Ebba Strandberg siktat in sig på att få möjligheten att kombinera hockey på högsta möjliga nivå med en utbildning. Efter att ha avslutat säsongen 2015/16 med Modos damlag skulle hon äntligen få leva den drömmen. Ett stipendium tog henne till Orono och University of Maine, där bland annat Gustav Nyquist spelade innan han blev en NHL-spelare med Detroit Red Wings.
– Jag har alltid velat gå på college. Det har alltid varit viktigt för mig att gå på college och spela hockey samtidigt som jag får en utbildning på högsta nivå. Det var just den kombinationen som fick mig att åka över, berättar Kalmartjejen för hockeysverige.se.
– När University of Maine kontaktade mig fick jag ett väldigt stort förtroende för dom. Jag kände att dom såg mig på samma sätt som jag ser på mig själv som hockeyspelare, att jag fick vara en tvåvägsback samtidigt som man ville använda mig i alla spelformer.

Hur var första tiden i Maine?
– Första tiden där var jätterolig. Jag hade ett grymt första halvår samtidigt som hockeyn var väldigt rolig och jag fick spela mycket.

Men lika lyckad som första tiden på college var, lika mardrömslik blev resten av vistelsen i USA. Problemen började i mitten av december när Ebba Strandbergs rygg började säga ifrån. Diskbråck, löd den inte så upplyftande domen och den snart 20-åriga backen tvingades till operation i julas.
– Jag blev bra väldigt fort efter operationen, men efter ungefär två månader började jag spy och få huvudvärk så fort jag ställde mig upp, berättar hon.
– Jag sökte vård där borta och dom sa att det var migrän. Det gick inte över så under ”spring break” i mars åkte jag hem för att kolla upp vad det var för fel. När jag kom hem till Kalmar sa läkarna här att jag bara hade spänningshuvudvärk trots att jag själv trodde att det hade ett samband med operationen. Man sa att jag lugnt kunde åka tillbaka till USA och fortsätta utbildningen.

”JAG BLEV FELDIAGNOSTISERAD OM OCH OM IGEN”

Foto: University of Maine

Men så enkelt var det inte. Ebba Strandbergs symptom blev bara värre och starkare. När hon återvände till skolan blev det problem på allvar.
– Det tog bara en vecka då jag var tillbaka där borta så kunde jag inte ta mig utanför rummet. Jag blev liggande på golvet och kunde varken ta mig till matsalen eller gå på lektionerna. Jag hamnade efter i skolan och rasade i vikt eftersom jag inte kunde käka tillräckligt. Mina kompisar kom springande med maten och jag fick ligga där på golvet och äta. 
– Jag sökte vård igen och man sa att det var stress och låsningar i nacken. Jag blev behandlad med olika grejer, men skolans medicinska team hittade aldrig vad som egentligen var fel. I stället blev jag feldiagnostiserad om och om igen. Jag låg ju bara där på golvet och kunde inte göra någonting.

Hur hanterade du situationen där du var förblev liggande på golvet och egentligen inte kunde resa dig upp?
– Det var jobbigt varje gång mina föräldrar ringde eftersom jag inte ville att dom skulle se mig ligga där…
Ebba Strandberg tystnar lite och tycks samla kraft innan hon fortsätter:
– Till slut fattade jag att jag måste ta mig hem. Det var en lång process att avbryta terminen i skolan men jag kunde inte göra något skolarbete då jag låg där.
– Jag fick flyga hem till Sverige liggande. Direkt då jag kom hem blev det ambulansen till sjukan. Där såg man att någonting gått fel under operationen av diskbråcket. Det som hade hänt var att läkaren hade tagit hål på ryggmärgen. Det här gjorde att jag hade läckt ryggmärgsvätska. I sin tur har det gjort att hjärnan har åkt ner. Det kallas för ”sagging brain”. För mig kändes det som att hjärnan låg i nacken så fort jag ställde mig upp eftersom jag inte orkade hålla upp huvudet.
– För att åtgärda det här fick jag åka upp till Linköping. Där blev det en ny operation och den tog åtta timmar.

”JAG KUNDE KNAPPT PRATA OCH DE TRYCKTE I MIG MORFIN”

Det här var en operation som var mycket påfrestande för Ebba Strandberg.
– Man gick in på exakt samma ställe som vid den första operationen och tätade till det här hålet. Det låter kanske lite enklare än vad det är. Det här stora ingreppet tog riktigt hårt på mig. Under ungefär en vecka efter ingreppet låg jag bara och skakade. Jag kunde knappt prata och dom tryckte i mig morfin.

Medicineringen medförde ännu mer problem för den unga backen.
– Morfinet gjorde att jag spydde så fort jag försökte äta någonting, så jag käkade knappt någonting på en vecka. Så fort kroppen började återhämta sig slutade jag med det där och blev utskriven från sjukhuset för ungefär två veckor sedan. Det vände som tur var och i dag mår jag rätt bra faktiskt.

Trots att det gångna året varit påfrestande både fysiskt och psykiskt har Ebba Strandberg på intet sätt gett upp sina planer på att fortsätta spela hockey. Allt fokus ligger just nu på att ta sig tillbaka till isen i bra form och att återuppta de studier som hon tvingades lägga åt sidan under våren.
– Nu är det stenhårt med rehab för jag ska tillbaka till hockeyn. Jag ska självklart åka tillbaka till Maine igen och fortsätta mina studier.

Hur stor belastning kan du ha på din träning under sommaren?
– Just nu är det ganska lugnt, men om en eller två veckor bli det att köra igång med lite intensivare rygg-rehab. Så fort ryggen känns bra tänker jag köra på för att bygga upp musklerna som jag har tappat, avslutar Ebba Strandberg med mycket optimism i rösten.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten