Sök
Markus Svensson.
Nyheter

Friluftsmålvakten har funnit harmonin i Moskva: ”Mycket utvecklande som människa”

Han är målvakten som trivs bäst ute i det fria. Markus Svensson har inte fått mycket av den varan under sitt första år som KHL-spelare i Moskva. Men den tidigare Skellefteå-målvakten klagar inte över det.
– Det var mycket utvecklande som människa att komma till ett nytt land med en annan kultur och ett nytt språk, säger Svensson till hockeysverige.se.

SOLNA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Markus Svensson har verkligen gått den långa vägen till sin framgång. 32-åringen från Kalmar elitseriedebuterade som 27-åring 2011, landslagsdebuterade som 30-åring och skrev på sitt första utlandskontrakt som 31-åring förra året.

Sedan förra säsongen har han spelat för Spartak Moskva i KHL där han direkt tagit förstaspaden. Stefan Persson, Markus Svenssons målvaktstränare i Spartak, berättar:
– Han fick redan från början se vad som krävs för att spela där borta. Det är viktigt att ha spelförståelse och ta rätt beslut annars är man borta. Han har visat, när han har sina toppar, att han kan hantera det, men det gäller att kunna göra det kväll efter kväll.
– Jag visste inte heller speciellt mycket om ligan då jag åkte över så vi valde att fokusera på det vi gjorde bra säsongen dessförinnan. Bara för att vi förlorar en match kan vi inte gå in ändra. Jag har alltid jobbat med att vara konsekvent och nu har vi hittat en linje som vi vet fungerar. Sedan har det med laget att göra, hur vi spelar, men vi kan inte skylla på det. Vi måste kunna göra det bästa för hjälpa laget att vinna varje kväll. Pluset för Markus är, trots att det gick lite motigt, att vi utgick från hans prestation. Vi grävde inte ner oss för att vi hade förlorat några matcher i rad. Det var mer in i ligan och hittar han rätt så kommer han kunna spela många säsonger där.

Markus Svensson njuter i solen mellan träningspassen på campen Goaliemania när hockeysverige.se träffar honom. Han berättar att han har fått många spännande och bra erfarenheter efter sin första säsong i KHL.
– Jag tar faktiskt med mig ganska mycket från första säsongen där. Det var mycket utvecklande som människa att komma till ett nytt land med en annan kultur och ett nytt språk, där man kanske inte alla gånger kan göra sig förstådd med engelskan i och med att inta alla pratar det språket där.

Med vilka förväntningar åkte du över till Moskva?
– Jag hade faktiskt ganska låga förväntningar och visste inte så mycket. På så vis blev jag positivt överraskad av många saker. Vissa saker runt laget sköttes på ett väldigt proffsigt sätt och så.

Var även levernet i Moskva positivare än du hade förväntat dig?
– Nu hade jag varit där en kort sväng på någon landslagsgrej året innan, men det var ungefär som väntat. Det är lite mer trafik och högljutt, men det kom jag in i bra. Moskva är en jättestor stad och allt finns där så just det tycker jag inte var någon större omställning.


Foto: All Over Press/Vladimir Fedorenko/Sputnik

”JÄTTESKÖNT ATT HA HAFT STEFAN ATT BOLLA MED”

Markus Svensson har överlag fått mycket beröm för sin KHL-säsong. Han spelade 41 matcher och hade 89,8 i räddningsprocent. Det är något sämre än de senaste säsongerna i SHL med Skellefteå.
– Nu började det bra, men det var en period under hösten där jag själv tycker att jag spelade lite ojämnt och svajigt. Sedan kändes det bättre igen under avslutningen.
– Det är ändå en lagsport och är man så pass långt ifrån slutspel som vi var på slutet så är det svårt att vara nöjd. Målet var ändå att ta sig till slutspel och att få vara där, säger den 32-åriga målvakten med en allvarsam blick.

Hur har du utvecklats som målvakt under debutsäsongen i KHL?
– Det är en lite annorlunda hockey gentemot hur den är i Sverige, vilket har varit väldigt lärorikt. Samtidigt har det varit jätteskönt att ha haft Stefan där så jag har kunnat bolla mycket med honom.
– Jag har fått göra lite småjusteringar i spelet, men överlag har det har varit en kul säsong.

Markus Svensson är en friluftsmänniska ut i fingerspetsarna. Han gör gärna vandringar och låter sig njuta av naturen, men Moskva är inte direkt känt för sitt rika naturliv.
– Det är mycket sådana ljud i Moskva, skrattar Markus Svensson då en moped med extremt högt motorljud åker förbi alldeles nära oss.
– Nu finns det rätt mycket parker och sådant vi kan åka ut till då jag har en ledig dag, men det kanske inte blir så mycket av den varan. Däremot hinner jag inte åka ut på landsbygden någonting. Det blir trots allt mest hockey när jag är där borta.

Kompenserar du det här hemma under sommaren?
– Nu bor jag i Vimmerby under sommaren, vilket är jätteskönt eftersom jag då kan cykla överallt samtidigt som jag får ta vara på möjligheterna när dom dyker upp. Nu åker jag tillbaka om två veckor, men något kul ska vi se till att göra i sommar även om det inte blir några större grejer.

En av hans bästa upplevelser var då han besteg Sveriges högsta berg, Kebnekaise.
– Det var för två somrar sedan och verkligen jättehärligt och otroligt fridfullt. Jag gick tidigt på morgonen så jag var ensam där uppe på toppen. Dessutom hade jag ett otroligt flyt med vädret så det blev en grymt härlig dag, avslutar Markus Svensson med ett stort leende samtidigt som Goaliemanias allt-i-allo, Christer Höglund, far runt och fixar så alla målvakter, stora som små, ska ha dom bästa förutsättningarna för att ha en bra vecka i slitna Ulriksdals Ishall.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten