Oskar Steen är revanschsugen.
SHL

Talangen taggad för revansch från förra säsongen: ”Helst vill jag bara glömma den”

ANNONS

Han gjorde det riktigt bra under sina första SHL-matcher förrförra säsongen. Men ifjol stämde det inte alls och han lånades ut från Färjestad till Hockeyallsvenskan och till och med Hockeyettan. Nu ser Oskar Steen fram mot en ny säsong.
— Jag hade helt enkelt behövt prestera bättre på den speltiden som jag fick, berättar han för hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se intervjuade en av Färjestads mest lovande juniorer, Oskar Steen, i februari 2016 berättade han att två av hans bästa kompisar, Joel Eriksson Ek och Rasmus Asplund även var hans privatchaufförer till och från Löfbergs Arena.

Sedan dess har Joel Eriksson Ek blivit världsmästare och NHL-spelare, Rasmus Asplund JVM-spelare och en viktig kugge i Färjestad medan Oskar Steen haft en ganska motig säsong då han bland annat lånats ut till Modo för att få speltid.

När hockeysverige.se slår sig ner med Steen för en intervju inför kommande säsong berättar han att nu är del slut-skjutsat från Eriksson Ek och Asplunds sida.
— Nu har jag skaffat körkort. Det gjorde jag direkt då jag fyllde 18 år så nu kör alla vi tre själva, säger Oskar Steen med ett leende innan vi går in på säsongen 2015/16 då kedjan med Steen, Eriksson Ek och Asplund fick mycket uppmärksamhet för sitt fina spel i SHL.
— Jag tror att vi kompletterade varandra väldigt bra med våra tre olika spelstilar. Joel är stark och har ett bra skott. Rasmus är en väldigt snabb och smart center som hittade bra lösningar, medan jag kanske var någonting mittemellan.
— Vi hittade en bra kemi samtidigt som vi trivdes väldigt bra tillsammans utanför isen och var bra kompisar. Det tror jag är en stor anledning till att det gick så pass bra. Man måste fungera både utanför och på isen.

Joel Eriksson Ek. Foto: Bildbyrån

Joel Eriksson Ek är redan NHL-spelare och världsmästare, hur ser du på hans framfart senaste säsongerna?
— Det verkar aldrig ta stopp, säger 19-åringen från Forshaga med ett lätt skratt och fortsätter:
— Han är hur bra som helst och kan gå hur långt som helst. Det är kul att se honom eftersom han hela tiden blir bättre och bättre. Dessutom gör han det bra vart han än spelar, NHL, VM eller i SHL.

Är du förvånad över att han utvecklats så snabbt trots allt?
— Egentligen inte. Jag har sett honom sedan jag var liten och Joel har alltid varit jättebra. Sedan har han ett sådant inre driv så det är klart att han kan gå hur långt som helst.

Vad är hans storhet som spelare enligt ditt sett att se det?
— Det är nog att han är smart och stark. Samtidigt är han snabb trots sin storlek. Sedan har han en bra speluppfattning och så vidare. Han har det mesta som en tvåvägsscenter behöver ha och dessutom jättebra offensiva kvalitéer.

Vad vet du om Joel Eriksson EK och Rasmus Asplund som inte vi andra vet?
— En sak som är säker är att Joel inte klarar av att förlora. Har han förlorat så ska han alltid spela igen för att försöka vinna. Rasmus är också lite tjurskallig då han förlorar. Då kan det brinna till lite och han blir förbannad.

Är du själv på samma nivå som Joel och Rasmus?
— Jag är lite likadan. Jag hatar verkligen att förlora.

INTE SPECIELLT NÖJD

Oskar Steen svarade för ett mål och totalt tre poäng på 47 matcher i Färjestad. Det blev en säsong som han själv inte är speciellt nöjd över.
— Jag försöker inte tänka på den säsongen. Helst vill jag bara glömma den. Det är inget jag vill komma ihåg direkt eftersom det gick sisådär.

Varför blev det så?
— Jag kom lite snett in i säsongen. Sedan fick jag kanske inte den speltiden jag hade förväntat mig samtidigt som jag hade behövt gjort det bättre själv. Jag hade helt enkelt behövt prestera bättre på den speltiden som jag fick.
— Trots allt, efter det jag kom hem från Modo kändes det bättre och jag hittade lite mer glädje i hockeyn igen. Efter turneringen i Schweiz med U19-landslaget då fick jag verkligen känna glädjen med hockeyn igen eftersom det var riktigt kul och gick väldigt bra. I slutet av säsongen gick det också bra med tanke på en speltid jag fick.

Känner du en besvikelse över att inte fått mer speltid?
— Jo, det är klart, men samtidigt förtjänar man sin istid. Jag hade behövt gjort det bättre.

Du nämnde själv att din fyra matcher långa tid i Modo betydde en del för dig, kan du utveckla det?
— Det kändes bra eftersom jag fick komma iväg och spela någon annanstans, träna lite hårdare och få en nystart. Jag spelade 15-16 minuter i dom här matcherna och det var skönt att få spela mycket. Allt det här hjälpte mig väldigt mycket.

EN MATCH MED MODERKLUBBEN

Nu var inte Modo och Färjestad enda lagen Oskar Steen representerade förra säsongen. Det blev även en match med Forshaga i Division 1.
— Jag fick chansen att ställa upp för moderklubben och självklart gjorde jag det, säger
Steen med ett leende och fortsätter:
— Forshaga hade en viktig match mot Surahammar. Skulle Forshaga förlora den så skulle det troligtvis bli kval till Division 2, men vid vinst vad dom i stort sett säkrade för Division 1. Då var det jag, Hugo (Enock) och (Henrik) Neubauer som valde att ställa upp för att hålla Forshaga kvar.

Det måste ha varit en stor kontrast mot att spela i SHL?
— Det var lite långsammare tempo, inte lika skickliga spelare och lite grötigt, men det var ändå kul att vara tillbaka i min moderklubb.

I dagarna blev Oskar Steen uttagen i Tomas Monténs J20-landslagstrupp som reser till Plymouth, USA, för en turnering från den 29 juli till den 5:e augusti, något som Färjestadsforwarden ser fram mycket emot.
— Jag är jätteglad över att jag blev uttagen och känner en jättestor revansch den här säsongen i och med att jag missade JVM förra året och hade en sisådär säsong. Jag är jättetaggad och Junior-VM är mitt stora mål den här säsongen.

Är du besviken att du inte kom med till JVM förra året?
— Nej, men jag känner att jag inte gav mig själv chansen att komma med. Jag var ändå med i den här turneringen förra året också.

Oskar Steen är draftad av Boston och inom kort kommer han åka över dit för att vara med på deras development camp för andra året i rad.
— Om två veckor ska jag dit. Jag var där förra året också. Att vara med där och känna att man kan spela där en dag ger inspiration. Man får lära sig väldigt mycket på dom här camperna och det är en väldigt proffsig utbildning.

Hur mycket följer Boston dig under säsongen?
— Jag tycker Boston är bra och jag pratar mycket med ”Pebben” (Per-Johan Axelsson) eftersom han är scout där. Jag har fått lite grejer som jag ska jobba på och så vidare.

Vad ska du jobba på?
— Speciellt min fysik. Det har jag gjort nu så den har jag förbättrat väldigt mycket nu. Jag har gått ner i vikt och även fettprocenten har gått ner så jag hoppas dom är nöjda nu, avslutar Oskar Steen med ett leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 15 april
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan