EN MAGISK SÄSONG. Joel Eriksson Ek prisas med Elite Prospects Award för sitt spel säsongen 2016/17.
VM 2017

Han är årets vinnare av Elite Prospects Award: ”Visar att jag gjort något bra”

ANNONS

Han upplevde en säsong som varit få andra svenska juniorer i hockeyhistorien förunnad. För det får Joel Eriksson EK 2017 års Elite Prospects Awards som SHL:s främsta junior.
– Det visar på att jag har gjort något bra och är på rätt väg, säger den stolte vinnaren till hockeysverige.se.

KARLSTAD (HOCKEYSVERIGE.SE)
”Med ett imponerande moget spel och en smittsam inställning har Joel Eriksson Ek gjort en säsong som få andra juniorer i den svenska hockeyhistorien kan skryta med. NHL-debut, SHL-spel, JVM-kapten och slutligen ett VM-guld. Allt i en osannolik mix. Trots att säsongen var lång och innehöll en hel del resande fram och tillbaka över Atlanten höll 20-åringen en enastående hög nivå i sitt spel. Därför är han en given mottagare av Elite Prospects Award 2017.”

Med den motiveringen blir Färjestads forward Joel Eriksson Ek den femte vinnaren av Elite Prospects Award, Priset som går till den bästa junioren i SHL. Bakom priset står redaktionen på hockeysverige.se samt elitprospects.coms grundare Johan Nilsson. Tidigare har William Karlsson (2013), Alexander Wennberg (2014), Axel Holmström (2015) och Gustav Forsling (2016) tagit emot utmärkelsen.

Hockeysverige.se begav sig till Löfbergs Arena i Karlstad för att dela ut priset till den värdiga vinnaren.
– Klart att det ärofyllt att få det här priset. Det visar på att jag har gjort något bra och är på rätt väg även om jag har oerhört mycket kvar att se och lära. Jag ser och lär från dom äldre varje dag och självklart är det, som jag sa, ärofyllt att få ett sådant här pris, säger Joel Eriksson Ek med ett leende då vi slår oss ner i Håkan Loobs gamla arbetsrum i Löfbergs Arena efter att han fått ta emot priset som Edvardssons i Bredbyn AB har hjälpt till att ta fram.


Joel Eriksson Ek och hockeysverige.ses Ronnie Rönnkvist. Foto: hockeysverige.se

ERIKSSON EK: ”ASPLUND OCH GRUNDSTRÖM VÄRDIGA VINNARE”

När vi frågar den nyblivne världsmästaren vem han skulle ha gett priset till om han själv skulle fått välja konstaterar han att svensk hockey på juniorsidan är väldigt stark.
– Jag skulle nog ha valt… Det finns så väldigt många bra juniorer. Carl Grundström är oerhört skicklig och hade, av det jag såg, en bra start på SHL. Här i Färjestad har vi bland andra Rasmus Asplund som är oerhört duktig. Han kanske inte är den som syns mest men är oerhört skicklig i smådetaljerna. När man spelar med honom ser man hur skicklig han är och hur han gör sina medspelare bättre.

Vem tror du blir nästa spelare från Färjestad att få det här priset?
– Det finns många bra juniorer på gång här och det här hårt jobb som krävs för att ta sig uppåt.
– Oscar Bäck och Carl Jakobsson är sådana spelare som har stora talanger och förhoppningsvis kan ta vara på den.

Din bror, målvakten Olle Eriksson Ek, vad tror du om hans chanser att en dag ta hem priset?
– Han har chans, men det gäller att jobba hårt. Det måste du göra varje dag om du vill ha ett sådant här pris. Hockeyn är så pass jämn så det gäller att vilja ha det. Den som vill ha det mest är, tror jag, den som kommer att ta sig längst också.
– Självklart måste du även ha lite tur på vägen med allt vad det kan handla om, sjukdomar, skador och så vidare.

”DET ÄR TROTS ALLT EN LAGSPORT”

Det här med individuella priser är inte det Joel Eriksson Ek värderar högst även om han givetvis uppskattar dem.
– Mina egna priser lägger jag inte någon större vikt vid. Det är trots allt en lagsport vi håller på med och kan jag se VM-guldet vi vann i våras som en utmärkelse så skulle jag välja det.
– Klart att det ändå är jättekul att få priser eftersom det visar att jag uppskattas. Jag tror att alla mår bra av att uppskattas.

Joel Eriksson Ek var yngst i den svenska VM-truppen som vann guldet i Tyskland under maj månad och den resan han fick vara med om där kommer han sent att glömma.
– Jag tycker att det kändes bra redan från början och alla var där för samma mål. Det var ingen som åkte dit bara för att åka dit.
– Vi hade tydligt uppsatta roller och sådana grejer, vilket också var anledningen till att vi lyckades vinna. Alla kändes fokuserade och när vi väl kom dit var känslan ännu bättre.

Och sedan får ni ta emot folkets hyllningar på Sergels Torg…
– Det är sådant man drömmer om från det man var liten, att få gå upp så där och bli hyllad av svenska folket. Klart att man då blir varm i hjärtat. Det visade att det inte bara var vårt guld utan hela Sveriges guld.

Går det att klä ord på en sådan känsla?
– Nej, jag tror inte det. Du måste nog uppleva det själv för att känna den känslan. Du blir varm inombords och ryser en del.
– Som jag sa är det något drömmer om som lite att få vara med om, att vinna något stort och blir hyllad så där. Jag vill absolut uppleva det igen, säger Eriksson Ek med ett leende.

Det har varit väldigt mycket media kring Joel Eriksson Ek senaste säsongen i och med hans framgångar. Men det är inget som han själv så här långt har upplevt som något negativt.
– Jag försöker bara koppla bort i princip allt sådant. Det har varit många svängar den här säsongen, men jag försöker leva i dagen och ta allt som det kommer och jag försökte bli ett bättre jag för var dag som gick.
– Det kan svänga fort vilket jag fick lära mig genom allt från visumstrul, åka till AHL och sedan till NHL, tillbaka hit, JVM, hem till Sverige och sedan över igen. Då insåg jag att det jag inte kan påverka måste jag skita i. Det gällde för mig att bara försöka spela hockey och framförallt göra det där man vill att jag ska spela hockey.

Följer du det som skrivs om dig i media?
– Nej, inte särskilt mycket under säsongen. Klart att det ska ställas krav på mig och ställs också krav men den som har högst krav på mig själv är nog jag.
– Jag brukar inte se vad andra tycker och tänker om mig i media. Dom får gärna tycka och tänka, men jag tar inte åt mig av det.


Några av Joel Eriksson Eks alla tröjor under säsongen. Foto: Bildbyrån & All Over Press

”I USA LYFTER MAN HELLRE FRAM DET SOM VARIT BRA”

Just media-biten är annars något Joel Eriksson Ek tycker skiljer sig en lite grann mellan USA och Sverige.
– Det känns som att viss media i Sverige försöker leta lite det negativa före det positiva. När det gäller den biten tycker jag att det är lite annorlunda borta i USA. Där lyfter man hellre fram det som varit bra i stället för det som varit dåligt. Annars tycker jag inte att det är en så jättestor skillnad.

Pappa Clas Eriksson har också varit en framgångsrik hockeyspelare, har du haft nytta av det när det gäller att just tackla den mediala biten inom hockeyn?
– Jag har oerhört mycket att tacka både mamma (Anna) och pappa för. Dom har alltid ställt upp för mig, stöttat mig i mina val och aldrig tvingat mig till att göra någonting. Jag har alltid fått välja själv vad och när jag vill göra någonting.
– Sedan har jag sett när pappa spelade hur han reagerade och agerade på olika saker. Vad han gjorde innan matcher, hur mycket han lade ner på sin träning och vilken tid hockeyn tog. Men även hur han hanterade allt runt omkring med media och allt sådant, hur han agerade där. Klart att jag har lärt mig en del av honom på så vis.

Är det skönt att ha pappa som ett bollplank med tanke på den erfarenhet han har?– Ja, absolut. Det är jätteskönt att ha honom där och kunna ställa frågor till om det är något jag funderar över eller behöver råd och tips om.

Hur kommer sommaren se ut för dig?
– Jag har precis börjat träna nu och det kommer också att bli mestadels träning. Det kanske blir någon liten semester senare i sommar, men just nu blir det att försöka trappa upp träningen här. Sedan får jag ta det lite som det kommer. Jag har trots allt spelat hockey runt elva månader så det gäller för mig att få ordning på kroppen och bygga upp den igen.

Var kommer du ställa ditt pris Elite Prospects Award som ett bevis på att du är SHL:s bästa junior?
– Det var jag faktiskt inte ännu, men det blir hemma på en hylla skulle jag tro, avslutar Minnesota-forwarden med ett stort leende.

FOTNOT: Tack till Edvarssons i Bredbyn AB för att ha tagit fram priset som Joel Eriksson Ek tagit emot.

FAKTA: JOEL ERIKSSON EKS ENASTÅENDE 2016/17

18 oktober, 2016: Mål i AHL-debuten för Iowa Wild mot Grands Rapids Griffins
22 oktober: 2016: Mål i NHL-debuten mot New Jersey Devils
22 november, 2016: Mål för Färjestad i SHL-comebacken mot Skellefteå
26 december, 2016: Mål och assist i JVM-premiären mot Danmark
11-24 mars, 2017: Sex poäng på sju matcher i SM-slutspelet med FBK
30 mars, 2017: Mål i NHL-comebacken mot Ottawa Senators
12 april, 2017: Debut i Stanley Cup-slutspelet mot St. Louis Blues
5 maj, 2017: VM-debuterar med Tre Kronor mot Ryssland
21 maj, 2017: Vinner VM-guld med Tre Kronor

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL