Nyheter
SKOGLUND: Snicksnack att IK Pantern inte har någon historia
ANNONS

IK Pantern är rejält i ropet nu och tyvärr är man det av helt fel anledning. Vissa vill hävda att klubben är själlös, saknar historia och skulle saknas av väldigt få om de skulle kastas ur Hockeyallsvenskan. Vad få tycks komma ihåg är att Malmöklubben var en av utmanarna till elitserien i början av 90-talet.

Ni kan historien vid det här laget. Pantern inkom med sina papper för sent till licensnämnden som svarade med att inte ge Malmölaget någon licens för kommande spelår i Hockeyallsvenskan. Beslutet är överklagat och hur hela den här soppan slutar vet vi inte än.

Jag tänker inte grotta ner mig mer i detta om vad som är rätt och fel utan låta byråkratins kvarnar mala. Istället vill jag fokusera på det faktum att IK Pantern visst har en historia att falla tillbaka på. Visst, den ligger några år tillbaka i tiden, men ändock är det många som verkar ha missat att klubben tre säsonger i rad kvalade upp mot det som nu heter SHL, men som då hette elitserien. Man gjorde det dessutom med hyfsat namnkunniga lag.
Jag brukar allt som oftast gnälla på många svenska lag som inte sätter värde på sin egen historia genom att lyfta den mer. Locka nya fans och skapa en klubbidentitet gör man oftast genom att lyfta fram sin egen historia för att skapa känslor och engagemang. IK Pantern är en av fåtalet klubbar i våra tre högsta ligor som har en diger historiesektion på sin hemsida. Besök den för härlig sommarläsning.

GICK RAKT IGENOM TVÅAN

1991 tog Pantern klivet upp från trean till tvåan och, förutom att engagera skådespelaren och nöjesprofilen Sven Melander till att ragga sponsorer, anställde man också Sune Bergman som klubbens första heltidsanställde tränare någonsin. Tränaren hämtades förövrigt från den misslyckade satsningen med ihopsslagningen av Sundsvall/Timrå och kom senare att få en bra tränarkarriär med SM-guldet 1995 i HV71 som höjdpunkt.

Sune Bergman. Foto: Bildbyrån

Pantern gick rakt igenom tvåan och 1992 var det dags för debuten i dåvarande division ett som på den tiden var Sveriges andraliga. Bergman var fortsatt tränare och från grannen och nyblivna mästarlaget Malmö IF hämtade man Matti Pauna som 1987 tog SM-guld med Björklöven och några veckor senare VM-guld med tre kronor i Wien. Övergången väckte dock lite känslor hos MIF och slutligen blev det ett låneavtal av det hela som resulterade i att Pauna hämtades tillbaka relativt snabbt efter sex poäng på fyra matcher i inledningen av division ett södra.

NÅDDE PLAYOFF TVÅ SOM NYKOMLING

På den tiden gick de två främsta lagen från varje division ett-serie till allsvenskan efter jul, där också de två sista lagen i elitserien efter 22 omgångar fick kliva ner. IK Pantern var fem poäng från att som nykomling ta sig till allsvenskan. Men fortsättningsserien vann laget i överlägsen still, hela nio poäng före tvåan Mörrum. I playoff ett väntade klassiska Södertälje SK med bland andra Stefan NymanMats KilströmConny Jansson och Oto Hascak i laget. Pantern skrällde rejält och slog ut den anrika klubben med 2-0 i matcher.

I playoff två blev sen Troja för svåra, även om det krävdes ”sudden” i match ett och match två blev ett riktigt målkalas där Pantern såg till att ha någorlunda kontakt hela tiden. Troja var i kvalserien sedan en enda poäng ifrån avancemang till högsta serien. Så det var ett starkt gäng som pressades av Pantern, som den säsongen anfördes av spelare som Lars-Åke NilssonCarl-Erik LarssonAnders Svensson och Matti Paunas bror, Mikael Pauna.

UPPREPNING SÄSONGEN EFTER

Säsongen efter blev nästan en upprepning av föregående. Pantern kom trea i division ett södra innan jul och vann fortsättningsserien komfortabelt efter. Nytt playoff väntade och i första omgången slog man ut Team Gävle med 2-1 i matcher innan man återigen ställdes mot Troja och åkte dit i skiljematch.
Inför säsongen hade man värvat den, för nivån, pålitlige poänggöraren Magnus Wallin, och han levererade direkt genom att vinna den interna poängligan.

Säsongen 1994/1995 hade Sune Bergman lämnat och in klev istället gamle backen och Stanley Cup-vinnaren Mats Hallin. Hallin var med i det Malmölag som vann SM-guld 1992 och hade under de två efterföljande säsongerna varit assisterande bakom Timo Lahtinen. Men nu var han redo att prova sina vingar som huvudtränare och säsongen skulle tillslut visa sig bli lyckosam.

Mats Hallin. Foto: Bildbyrån

Till skillnad mot de föregående åren kom man fyra innan jul och två efter. I playoff ett skickade man återigen ut Södertälje SK, denna gång med 2-1 i matcher, i nästa omgång slog man ut Mora med samma siffror och helt plötsligt var man en runda från kvalserien. I det sista steget väntade Boden, som skulle visa sig bli för svåra och vinna i två raka matcher. Boden var sen två poäng ifrån avancemang när de placerade sig tvåa bakom Rögle i kvalserien 1995.

Hallin lyckades alltså väldigt bra sin första säsong som huvudtränare. Lars-Åke Nilsson och Fredrik Johansson fortsatte att leverera framåt och på backsidan hade man hämtat in Daniel Jardemyr från Uppsala. Den tidigare AIK:aren draftades faktiskt av Winnipeg 1990 och säsongen i Pantern levererade han finfina 38 poäng.

MATS HALLIN LÄMNADE

Till säsongen efter lämnade Mats Hallin för att ta över Södertälje och istället tog oprövade Helge Lauritzen över. En rad av tongivande spelare försvann och kvalfesterna uppåt förbyttes till degradering för Malmöklubben som sedan dess fram till för ett par år sedan förde en relativt anonym tillvaro i landets tredje division innan de återigen, främst tack vare tränaren Stephan ”Lillis” Lundh, kunde ta sig upp ett snäpp i seriepyramiden.

Så att påstå att IK Pantern skulle sakna historia är helt fel och jag rekommenderar er verkligen att klicka på länken ovan där ni kan ta del av föreningens förflutna som finns föredömligt sammanställd på deras hemsida.
De har också fostrat spelare som satt avtryck i SHL. Både Oscar Alsenfelt och Robin Alvarez har IK Pantern som moderklubb.

FEL ATT KALLA DEM FARMARLAG

Jag kanske är en av få, men namnet IK Pantern lockar fortfarande fram en pulshöjning hos mig när jag hör det. Mycket beroende på de framgångsrika åren på 90-talet.

Sen känner jag att det är orättvist att kalla IK Pantern Redhawks farmarlag. Många gör ju det, mycket beroende på att spelare vandrat mellan klubbarna under säsong.
Jonas Gunnarsson lånades ut till IK Pantern i inledningen av säsongen 2015/2016 när Redhawks var tillbaka i SHL och Pantern nykomlingar i allsvenskan. Efter bara några matcher var han tillbaka i Malmötröjan beroende på skador hos övriga målvakter och det blev nyckeln till hans genombrott.
Samma säsong lånades Fredrik Händemark in till SHL-klubben, likadant med Lars Bryggman i år. Båda sitter nu på kontrakt med den större klubben.
Likadant har bland andra den österrikiske talangen Lukas Haudum varit utlånad till de mindre klubben för att få speltid. Han splittade förra säsongen mellan SHL och Hockeyallsvenskan och nu sitter också han med ett kontrakt i den ädlare ligan.

”Bra för Malmö ja, men Pantern då?” säger säkert en del nu. Fördelen för dem har ju varit att de kunnat visa på att spelare kan ta klivet uppåt hos dem. Man fastnar inte Pantern och det har såklart inneburit att spelare valt att spela allsvenskt i Malmö hellre än på andra ställen om de känt att de varit på gränsen till SHL.
Skillnaden mot 90-talet har nu varit att förr kom spelare till Pantern från Malmö för de antingen inte platsade eller hade gjort valet att varva ner en smula. Nu kommer de till Pantern för att ta nästa kliv.

KORKAT ATT INTE DRA NYTTA AV VARANDRA

Jag ser den situationen som en ”win-win” och betyder inte att Pantern har gjort sig själva till farmarlag. Min bestämda uppfattning är att har man två elitlag i olika divisioner på samma ort/geografisk närhet, så är man ju bra korkad om man inte försöker dra nytta av det. Vilket Redhawks och Pantern alltså gjort. Inget fel med det.

Är det något jag missat om Pantern eller om det är något ni skulle vilja dryfta om hockey överlag, tveka inte att ta kontakt. Jag träffas bäst på Twitter under användarnamnet @hockeystaden.

På tal om Pantern så dryftar jag och Mikael Mjörnberg hela den uppkomna soppan om deras degradering i Podcasten Mjörnbergs trashtalk som ni kan avnjuta genom att klicka här.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL