Sök
Nyheter

HOCKEYKORTET: En tonårings magiska säsong

Igår kunde ni läsa om Peter Forsbergs fantastiska Junior-VM turnering 1993. Hans bästa kompis Markus Näslund var en av ”Foppas” kedjekamrater i den turneringen. Den andra var Niklas Sundström. Kring juletid 1993 får alltså Markus Näslund spela sitt andra Junior-VM. Han hade varit med redan 1992, men nu spelades turneringen i Gävle. Förbundskaptenen Tommy Tomth valde att komponera ihop en kedja med Näslund och Peter Forsberg tillsammans med deras lagkamrat från Modo, Niklas Sundström.
– Det var en fantastiskt rolig turnering. Jag tror att det till en viss del var tack vare den turneringen som den svenska publiken fick upp ögonen för juniorhockey och Junior-VM. Vi fick mycket uppmärksamhet och det var mycket folk på matcherna.
– Tyvärr vann vi inte turneringen. Det grämer mig än idag eftersom jag tycker att vi var det bästa laget, men vi förlorade med uddamålet mot Kanada.

Peter Forsberg och Markus Näslund hade tidigare spelat tillsammans i Modo, men Niklas Sundström blev en ny bekantskap som kedjekompis.
– Niklas hade oftast spelat center i Modo, vilket Peter också hade gjort. Det var först under Junior-VM man slängde in Niklas med mig och Peter.
– Det gick jättebra. Niklas är en så pass smart hockeyspelare så att det inte tog lång tid för honom att lära sig i vilket område han skulle vistas för att få pucken av oss.

Succén för trion var även med dagens mått mätt gigantisk. Peter Forsberg vann laget och hela turneringens poängliga med sju mål och totalt 31 poäng på sju matcher, vilket givetvis var och är rekord för JVM. Näslund svarade för 13 mål och totalt 24 poäng medan Sundström gjorde tio mål och totalt 14 poäng. Näslunds succé räckte till en VM-biljett framåt vårkanten samma säsong.
– Jag hade egentligen hoppats på VM-spel eftersom jag året innan, då killarna vann guld i Prag, fick kliva av som sista spelare då Micke Andersson kom över från NHL efter att han blivit utslagen ur slutspelet.
– Målsättning var att få vara med i VM eftersom jag hade varit med i landslaget hela den säsongen.

Hur upplevde du själva turneringen?
– Jag och Peter (Forsberg) spelade med Jonas Bergqvist i den turneringen. Det låste sig lite och det var inte en av mina bästa insatser kan man väl säga.
– Det var också ett väldigt bra motstånd och vi förlorade tyvärr finalerna mot Ryssland. Många av veteranerna som man hade sett upp till under många år var med vårt lag. Det är kul att haft möjligheten att spela med dom, berättar Markus Näslund för hockeysverige.se.

Efter säsongen 1992/93 väljer Näslund att som 19-åring flytta över till NHL och Pittsburgh men det är, som man säger, en helt annan historia.

Hockeykortet är hämtat från Pro Hockey Prospects Classic 1993/94.

Den här artikeln handlar om: