Sök
Niklas Hjalmarsson (vänster) , Oliver Ekman Larsson (höger).
Nyheter

Hjalmarsson: ”Vi hinner nog tröttna på varandra ganska snabbt”

Nyheten slog ned som en bomb på midsommarafton. Chicago valde att skicka iväg klubbikonen Niklas Hjalmarsson till Arizona. För Hockeysverige.se berättar backen om flytten, vänskapen till Oliver Ekman Larsson och varför han vill till Arizona.
– Jag kände att det skulle vara kul att göra något helt annorlunda än vad man har gjort de senaste tio åren, säger den trefaldige Stanley Cup-vinnaren.

Det var tio år sedan Niklas Hjalmarsson gjorde sin första säsong i Chicago Blackhawks. Han kom till en klubb som suktade efter titlar och vilken framgångssaga det har varit. Med supertalanger som Jonathan Toews och Patrick Kane i laget har Chicago och Hjalmarsson erövrat inte mindre än tre Stanley Cup-titlar. 30-åringen har själv varit en stor del i framgångarna och tänkte inte nämnvärt på risken att få lämna klubben nu i sommar.
– Nja, jag är lite förvånad. Det är alltid rykten som man får höra om sig själv varje sommar och så där, men jag har aldrig kanske trott på att det ska hända. I alla fall inte nu i sommar.
– Det ska bli spännande, men i ärlighetens namn så trodde jag inte det. Men allting kan ju hända så det är bara att acceptera spelreglerna och köra på.

Hjalmarssons kontrakt gav honom förmånen att själv kunna välja tio klubbar dit han kunde tänka sig att bli trejdad. Backen berättar varför Arizona fanns med på listan.
– Jag kände att det skulle vara kul att göra något helt annorlunda än vad man har gjort de senaste tio åren. Att få uppleva och dels bo på ett helt annat ställe med ett helt annat klimat och spela i en organisation som är lite yngre, med unga spelare och ett talangfullt lag som kör en lite ombyggnad.
– Att helt enkelt kunna få vara med och bidra lite i den i processen. Sen gjorde det lite att Oliver var där också, det var väl dom bitarna som vägde tyngst.

”VI HINNER NOG TRÖTTNA PÅ VARANDRA GANSKA SNABBT”

Ja, den svenska storbacken Oliver Ekman Larsson finns som bekant i Arizona.
– Det ska bli fantastiskt kul. Det är en bra kille och grym hockeyspelare så det ska bli kul att få honom i laget. Förhoppningsvis så är han kapten också.

Backarna är goda vänner sedan tidigare och båda två är dessutom från Småland.
– Det ska bli kul att få hänga lite mer med varandra under säsongen. Men vi hinner nog tröttna på varandra ganska snabbt, men det ska bli kul i början i alla fall, säger Hjalmarsson och skrattar.

När Hockeysverige.se pratar med Hjalmarsson har beskedet om flytten har hunnit sjunka in. Nu ser Eksjö-sonen bara framåt.
– Det blev Arizona och det känns i efterhand, nu när man har fått tänka på det i en vecka så tycker jag det känns bra. Man kanske kan behöva en liten ny om omgivning också och försöka se det som något positivt som kan ge en extra push i karriären.
– En liten nytändning även om jag självklart hade velat fortsätta i Chicago. Det är inget snack om det, betonar han.

Hur ser du på din roll i laget? 
– Det är mycket unga spelare. Så man får väl ta kanske en liten större ledarroll i laget och försöka få in dom unga spelarna i ligan och vara lite mer av en ledare. Så det kan bli kul det också.

När Hjalmarsson ska plocka ut sitt bästa minne från tiden i Chicago tvekar han inte en sekund.
– Det är första Stanley Cup-vinsten 2010 som är den absoluta favoriten.

Den här artikeln handlar om: