Nicklas Lidström.
Nyheter

HOCKEYKORTET: Nicklas Lidströms genombrott – ”Alltid en ära att representera Tre Kronor”

ANNONS

Han är mest känd för sina år i Detroit – och guldmålet i OS 2006. Men det var i en VM-turnering han fick sitt stora genombrott.

Nicklas Lidström är en av världens genom tiderna bästa backar. Att ha spelat 1564 matcher i världens bästa liga mellan åren 1991 och 2012 inger respekt. Dessutom spelade han under hela sin tid i NHL för samma lag, Detroit Red Wings.

Säsongen innan Lidström flyttade över till NHL deltog han i det svenska lag som vann VM-guld i Åbo efter en dramatisk final mot Sovjet som vanns av Tre Kronor med 2-1 efter mål av Jonas Bergqvist och Mats Sundin. En match där det i ärlighetens namn ska sägas att Sverige även spelmässigt var det bättre laget. Bland annat vann Sverige skotten i matchen med 35-26. När väl ryssarna kom igenom så storspelade Rolf Ridderwall i målet.

Nicklas Lidströms, som spelade i backpar med den tio år äldre Tomas Jonsson, gjorde sin bästa match mot USA i slutspelsserien då Sverige vann med 8-4. ”Lidas” svarade för två av målen.

Erkände hockeyjournalisten Singel Ericson gav efter turneringen Nicklas Lidström fem puckar för sin insats in VM med följande motivering:
– Vilket genombrott! Öppnade med ett powerplay-mål i VM-debuten mot Tyskland. Satte därefter ytterligare två PP-mål mot USA. Spelade fram (Thomas) Rundqvist till 3-2 på Canada i båda matcherna. När han förbättrar markeringsspelet i hörnorna och framför det egna målet blir han en världsback. Skrev NHL-kontrakt (Detroit) direkt efter VM.

Nicklas Lidström berättar för hockeysverige.se om turneringen som skulle bli hans internationella genombrott:
– Trots att jag hade spelat en lång säsong var jag inte speciellt sliten när det var dags för VM. Det jag minns bäst inför turneringen var hur förväntansfull och sugen jag var på att få spela ett VM.
– Vi fick flera bra NHL-förstärkningar till VM. Bland andra backarna Kjell Samuelsson och Calle Johansson, men även Per-Erik Eklund, Mats Sundin och Johan Garpenlöv. Visst var man lite fundersam och pirrig om man skulle få stanna kvar i laget när VM började. Jag visste självklart vilka starka spelare som kom och kunde komma från NHL. Trots det såg jag mest fram emot att få spela med dom här killarna och se hur bra spelarna kunde vara som spelade i NHL.
– Matchen mot Finland i grundserien var speciell. Det var ett enormt drag på läktarna där i Åbo. Finland ledde med 4-2 när det återstod en minut av matchen. Just i slutet, då vi tagit ut Roffe Ridderwall, får finnarna ett två mot ett läge mot mig som dom missade. I alla fall får vi en kontring direkt efter där ”Sudden” (Mats Sundin) gör 4-3. Tekningen direkt efter målet vinner Finland. Jag tror att det är Ville Sirén som får tag i pucken, men slår den på min byxa så den studsar fram till ”Sudden” som gör 4-4. Det blev ganska tyst i hallen.
– Den här upphämtningen blev viktig för vårt självförtroende i resten av turneringen. Vi visste att vi kunde ta i kapp två mål trots att det inte återstod speciellt mycket tid av matchen. Vi låg även under mot både USA och Sovjet men gick ikapp. Vi gick faktiskt igenom hela turneringen utan en förlust vilket var väldigt starkt. Samtidigt ska man komma ihåg att vi hade väldigt många starka karaktärer i laget som bland andra Bengt-Åke Gustafsson. Mats Sundin gjorde även han en fantastiskt bra turnering och var väldigt viktig för oss och gjorde dessutom flera viktiga mål.

Det blev en avgörande sista match mot Sovjet.
– Vi visste att ryssarna hade ett väldigt bra lag på plats där bland andra ”Slava Fetisov hade kommit hem från NHL och var deras stora stjärna. Mats Sundin gör 2-1 i mitten av tredje perioden och den press som Sovjet hade på oss efter det målet minns jag fortfarande väldigt väl, men framför allt minns jag känslan då slutsignalen går och alla våra spelare kommer ut på isen och slänger sig i en hög.

Går det att beskriva känslan att möta svenska folket på Sergels Torg?
– Vi var förberedda på att det skulle bli ett mottagande på Sergels Torg. Vi hörde att det var en del folk på plats, men att det skulle vara så många och att det skulle vara ett sådant tryck hade jag aldrig kunnat tro. Det var en riktigt häftig känsla att få stå där uppe och se ut över det här havet av människor.
– Jag har även fått uppleva samma sak då vi vann OS-guldet 2006. Har man en gång upplevt den känslan så vill man gärna vara med och uppleva det igen. Just den känslan kan nog få många spelare i NHL att tacka ja till VM-spel. Oavsett vad du vinner, VM, OS eller Stanley Cup så vill du dela den glädjen med alla fansen.

VM guld 1991, OS guld 2006 och du tackar sällan nej till Tre Kronor trots långa tuffa säsonger borta i NHL. Vad har landslaget betytt för dig genom åren?
– Det har alltid varit en ära att få representera Tre Kronor. Men framförallt så har det varit en språngbräda i unga år för att komma framåt som hockeyspelare. Tre Kronor har alltid och kommer alltid att betyda mycket för mig.

Hockeykortet kommer från Semic Förlags Album VM 1991.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch