Sök
Mannen Hockeysverige har träffat äger bland annat Pelle Lindberghs rookiekort och några av kontrakten han skrev under sin karriär.
Philadelphia

Dog alldeles för tidigt – men Pelles minne lever kvar för alltid

Han tillhör en av våra största spelare genom tiderna. När han befann sig på toppen av karriären fick allt ett abrupt slut då Pelle Lindbergh kraschade med sin sportbil mot en stenmur och hans liv gick inte att rädda. Men hans minne lever kvar och i ett bankfack någonstans i södra Sverige ligger bland annat hans kontrakt med AIK och Philadelphia.

SÖDRA SVERIGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Igår kunde ni här på sajten läsa om en samling av hockeymemorabilia som ligger i ett bankfack någonstans i södra Sverige och som ägs av en man som vill vara anonym.
— Jag relaterar inte till mig själv som samlare längre. Jag värderar fortfarande sakerna väldigt högt personligen, men jag är ingen samlare på det sättet längre. Nu är det bara grejer jag har, berättar han för hockeysverige.se om samlingen som innehåller bland annat signerade rookiekort av Wayne Gretzky och ett helt album fullt med autografer från några av 80-talets största NHL-stjärnor.

TOG PHILADELPHIA TILL FINAL

I samlingen finns också en hel del saker från den omkomne svenske hockeymålvakten Pelle Lindbergh som 1985 vann Vezina Trophy som NHL:s bäste målvakt (som förste europé någonsin) och samma år tog sitt Philadelphia Flyers till Stanley Cup-final mot Wayne Gretzkys Edmonton Oilers. Bland sakerna i bankfacket finns telegrammet Pelle Lindbergh mottog i samband med att han draftades av Philadelphia 1979.

Samma år som målvakten stod på toppen av sin karriär tog också allting slut när han tidigt på morgonen den 10 november 1985 kraschade med sin Porsche 930 Turbo mot en stenmur i Philadelphiaförorten  Somerdale, New Jersey. Han förklarades hjärndöd och dog på sjukhus dagen efter då de livsuppehållande åtgärderna avslutades. Innan dess hade han opererats i fem timmar för att avlägsna organ från hans kropp som senare skulle doneras till andra. Detta kom att kallas ”Pelles last save”.

PELLE LINDBERGH MEMORIAL TROPHY

Det är över 30 år sedan den fruktansvärda händelsen som chockade hela hockeyvärlden. Men minnet av Pelle Lindbergh lever i allra högsta grad kvar i både Philadelphia och Sverige där han med jämna mellanrum uppmärksammas. Exempelvis används inte hans nummer #31 i Philadelphia Flyers längre och dessutom delar klubben varje säsong ut Pelle Lindbergh Memorial Trophy till den spelare som gjort mest framsteg från en säsong till en annan. Priset röstas fram av lagkamraterna och har vunnits av bland andra Mikael RenbergJohn LeClair och Donald Brashear. Senast var det Radko Gudas som fick den äran.

Målvakten fostrades i Hammarby, men gick 1979 över till AIK och det kontraktet han skrev då finns i original i samlingen som innehas av mannen hockeysverige.se har träffat. Också kopior av kontrakten målvakten skrev med Philadelphia finns i mannens bankfack.
— Jag köpte Lindberghgrejerna från en auktionssida i Kanada där de såldes för några år sedan, berättar mannen där vi sitter i bankvalvet och går igenom sakerna.

Bildmontaget visar en kopia av det sista NHL-kontraktet Pelle Lindbergh skrev på. Det skrevs på två år med ett optionsår säsongen 1987/1988. Uppe till höger ser ni också ett av målvakten signerat rookiekort från säsongen 1983/1984. Foto: Henrik Skoglund

Bildmontaget föreställer en kopia av Pelle Lindberghs första NHL-kontrakt med Phialdelphia. I bilderna bredvid står också att berätta vilka bonusar målvakten skulle få om han uppnådde vissa saker. Foto: Henrik Skoglund

Kopia av Keith Allens och Pelle Lindberghs underskrifter på målvaktens första NHL-kontrakt. Foto: Henrik Skoglund

Orginalkontraktet Pelle Lindbergh skrev med AIK 1979. Foto: Henrik Skoglund

Det i hans samling som ligger honom närmast om hjärtat är det album där mängder av autografer från 80-talets NHL-stjärnor finns.
— Det är inget jag samlat ihop själv utan något jag köpt. Men jag vet, som gammal autografsamlare, hur mycket jobb som ligger bakom. Sen har man ju sjuk respekt för namnen.
— Kollar man Pelle Lindbergh, att ha hans signerade rookiekort och kontrakten, han var en legend.

En bild med äkta autograf från Pelle Lindberghs tid i Hammarby. Foto: Henrik Skoglund

Mannen som innehar samlingen tar gärna emot frågor från er läsare om allt som rör den. Mejla artikelförfattaren (mejladressen står nedan) så vidarebefodras mejlen till ägaren.

Den här artikeln handlar om: