Sök
Nyheter
LIZANA WALLNER: Tackla en målvakt – skämtar ni!?

Tackla en målvakt!?
Skämtar ni?
Det finns inte på kartan. 

Att diskussionen ens kommit upp gör mig upprörd.

Ni har antagligen hört talas om förslaget från Djurgårdens sportchef Thomas Johansson vid det här laget. I det senaste avsnittet av podcasten Sporthuset vill han göra målvakten tacklingsbar i hockey.
– Jag är lite av den skolan att jag tycker faktiskt det är dags att du ska få tackla målvakterna, säger Johansson i programmet.
– Såvida målvakterna är inne i sitt område så absolut inte. Men är dom ute och vill spela pucken och stoppa puckar så tror jag att om vi vill nå ett offensivare spel, så är jag inne på att få in målvakterna i målburen så mycket det bara går.

Det här gör mig faktiskt upprörd. Visst, det kan verka typiskt att det här ska komma från en före detta målvakt. Men jag tror tyvärr att kunskapen om målvakter är begränsad utanför målvaktskretsen. Så låt mig förklara varför jag tycker att det här förslaget är idiotiskt.

”SKYDDEN ÄR GJORDA FÖR ATT MOTA PUCKAR – FRAMIFRÅN”

För det första är målvaktsskydden absolut inte anpassade för en tackling. Ja, skydden är stora och ser kanske ut att ge en hel del trygghet. Men att bli tacklad och ramla bakåt skulle kunna ge extrema skador eftersom skydden är gjorda för att mota puckar framifrån och ingenting annat. På baksidan av kroppen existerar det knappt några skydd.

Men det finns fler argument mot ett sådant här dumt förslag. Redan i dag har vi en brist på målvakter i de yngre åldrarna. Man får nästan muta barnen med kexchoklad eller liknande om någon ska dra på sig plocken en träning. Jag tror knappast att intresset ökar av att utsätta sig för en sådan hög skaderisk.

Målvakten är redan den sista länken i ett lag. Det innebär en stor press mentalt och blir man inte hjälte så blir man syndabock. Det tycker jag redan gör det här till en nog utsatt position. Om bara målvakten skulle vara fridlyst i målgården skulle det bli ännu tråkigare och passivare spel, enligt mig. Inte många uppspel som startar snabbare än när målvakten slår första passningen.

Vi har redan väldigt många skador på målvakter i dag. Vill vi verkligen ha fler?
Nej, kom in i matchen och ge i stället en kram till målvakten för alla misstag från utespelare som han eller hon kommer att rädda under säsongen.

Den här artikeln handlar om: