Sök
Jakob Stenqvist.
SHL

Lämnade Modo för Frölunda – hamnade i Björklöven: ”Det är bra för min utveckling”

Han gick från Modo till Frölunda, men hamnade i Björklöven. Backlöftet Jakob Stenqvist hoppas att en till säsong i Hockeyallsvenskan ska göra honom redo för att slåss om en plats bland de stora grabbarna.
– Jag tror det kan bli bra för mig och min utveckling att få bra med istid, stor roll och en hel till säsong i allsvenskan, säger Stenqvist till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
I maj flyttade han från Örnsköldsvik till Göteborg för en sommars träning med Frölunda. Förra veckan gick flyttlasset norrut igen. Den här gången till Umeå. Backen Jakob Stenqvist kommer att representera Björklöven den här säsongen
– Det känns bra. Det ska bli kul att vara däruppe, det är en bra förening och ett bra lag. Jag ser fram emot det väldigt mycket. Jag tror det kan bli bra för mig och min utveckling att få bra med istid, stor roll och en hel till säsong i allsvenskan, säger Stenqvist till hockeysverige.se när vi träffar honom under Juniorkronornas samling utanför Stockholm.

Han berättar att beslutet att bli utlånad till just Björklöven till viss del var hans eget.
– Det var både och. Det var Frölunda som kom med förslaget och sedan var det upp till mig och min agent att ta beslutet. Men det kändes bra från början så det var bara kul.

Det fanns ingen plan från början att du skulle tillbaka till Modo på lån?
– Nej, det var inte riktigt aktuellt.


Stenqvist under barmarksträningen med Frölunda. Foto: Bildbyrån/Daniel Stiller

”I BÖRJAN VAR DET EN CHOCK…”

Att gå från att vara rookie i Hockeyallsvenskan till att träna sommarfys med en av Sveriges största klubbar visade sig vara en omställning som hette duga. Jakob Stenqvist fick veta att han levde när han skulle försöka hänga med i tempo och träningsmängd.
– Det var så jobbigt som man hade hört, plus lite till. I början var det en chock, väldigt slitsamt, men sedan kom man in i det och jag tycker att det har gett mig väldigt mycket. Jag känner mig bättre tränad än någonsin.

Vad är det som står ut med träningen i Frölunda?
– Man kör många pass i veckan och kör riktigt hårt, men det som sticker ut mest är att alla verkligen kör stenhårt och tävlar. Man dras med och det är ingen där som ligger och myser. Det är inte bara Joel Lundqvist, utan allihop. Det är därför det blir så bra kvalité.

 

19-åringen, som är draftad av Dallas Stars, fick sitt genombrott i Hockeyallsvenskan och Modo i fjol. Frölunda såg sådant löfte i ynglingen att man gav honom ett tvåårskontrakt. Säsongen som sådan var snurrig. Stenqvist slog sig dels in i Modos A-lag och tog dels JSM-guld med klubbens J20-lag. Samtidigt var det en påfrestande säsong för alla som höll på Modo då laget inte levde upp till förväntningarna i Hockeyallsvenskan.
– Det var både tufft och kul. Jag kom upp efter ett par matcher och hade inte så stor press på mig som resten av laget kanske hade. Jag kunde slappna av lite mer, tyckte att det gick bra från start och fick mycket företroende. Sedan var det jobbigt när det gick dåligt för laget. Vi krigade i motvind hela säsongen.
– Vissa kanske kände av pressen av att Modo skulle vara ett topplag mer än andra. Vi fick en tuff start från början… Hade det gått bra hade vi nog fått folket och publiken med oss på ett annat sätt. Då hade det blivit annan stämning. Starten hade mycket att göra med att det inte blev så bra. Det är svårt att komma ikapp när man börjar dåligt.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

EN SPECIELL HELG: ”DET VAR RIKTIGT SJUKT”

Samtidigt som Modo sladdade i tabellen gick moderklubben Mora IK strålande bra. Så pass bra att de faktiskt spelar i SHL när säsongen börjar om ett par veckor.
– Mora kommer alltid att vara kvar i mitt hjärta. Det är min moderklubb, det var där jag tog mina första skär och de har gjort jättemycket för mig. Jag följer dem hela tiden och hoppas det går bra för dem, säger han och minns den mycket speciella helgen då laget säkrade sin SHL-biljett för säsongen 2017/18.
– Det var svinkul. Det var samma helg som vi vann JSM-guld. Jag tror till och med att vi spelade semifinal mot HV71 samtidigt och så fick vi beskedet när vi kom in i omklädningsrummet efter att ha vunnit den matchen. Det var riktigt sjukt. Att det var Leksand de slog ut gjorde det ju ännu bättre (skratt).

Hur var det för dig med Mora-hjärta att möta dem?
– Det var speciellt. Jag har varit där och spelat med J20 någon gång, men det var inte samma sak som att glida ut där mot A-laget. Man har alltid drömt om att få spela där. Nu blev det visserligen på andra sidan isen, men det var ändå häftigt med familjen och kompisarna på läktaren.

Jakob Stenqvist ska till att göra sin andra landslagsturnering i samband med helgens matchande med Juniorkronorna i finska Vierumäki och Lahtis. JVM finns med i tankarna, men det är ingenting som blir avgörande för om säsongen blir en framgång eller inte.
– Det hade varit jättekul att komma med. Det gäller att leverera och spela bra i klubblaget under säsongen, då har man alla chanser som helst. Det är inget mål jag har, eller något jag åker tänker på att ”nu måste jag spela bra för att komma med i JVM”. Spelar jag bra så är chansen större, kort och gott.

Den här artikeln handlar om: