”EN SNÄLL OCH OMTÄNKSAM KILLE”. Oskar Stål Lyrenäs minns vännen Markus Olsson som en person som spred god stämning kring sig.
Nyheter

Modo-talangen om sorgen efter vännens bortgång: ”Får tårar i ögonen”

ANNONS

Eufori över ett SM-guld förbyttes till sorg och tomhet. På dagen en veckan efter att Oskar Stål Lyrenäs och Modos J20-lag jublat över guldet i Nyköping kom beskedet att gode vännen och lagkamraten Markus Olsson hade avlidit.
– Att en så snäll, fin och omtänksam kille skulle gå bort alldeles för tidigt är otroligt sorgligt. Jag får tårar i ögonen nu när jag tänker tillbaka på vad som hände, berättar Stål Lyrenäs i en intervju med hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det blev en väldigt annorlunda säsong för Oskar Stål Lyrenäs i fjol. Han tog en ordinarie plats i Modos A-lag i Hockeyallsvenskan och vann JSM-guld med Modos J20-lag efter en galen final mot Växjö. Stora glädjeämnen för en ung hockeyspelare, givetvis.

Men nu fick säsongen tyvärr inte det positiva slut den förtjänade. Kort efter SM-guldet kom det tragiska beskedet att hans gode vän, Markus Olsson, gått bort. Det var den 9 april i år som den blott 20-årige Modo-målvakten hittades avliden i Örnsköldsvik. Händelsen har satt djupa spår hos Stål Lyrenäs, Modo… Ja egentligen hela hockeysverige.
– Det är nog en av dom jobbigaste dagar jag har varit med om, säger Oskar Stål Lyrenäs när hockeysverige.se träffar honom i samband med Juniorkronornas samling i Segeltorp utanför Stockholm.
– Att en så snäll, fin och omtänksam kille skulle gå bort alldeles för tidigt är otroligt sorgligt. Jag får tårar i ögonen nu när jag tänker tillbaka på vad som hände.

Oskar Stål Lyrenäs minns sin vän som en människa som spred god stämning genom sin personlighet.
– Markus var en otroligt snäll och glad kille. Han hade alltid ett leende på läpparna och var den som hälsade på alla hallen. Han var verkligen en omtänksam kompis och nog den snällaste personen jag någonsin träffat.
– Allt var så otroligt tragiskt och då insåg man verkligen att skilja på sporten och livet bredvid.

Kontrasten blev extrem för Oskar Stål Lyrenäs och hans lagkamrater i Modo. Den ofattbara tragedin med Markus Olsson föregicks av säsongens höjdpunkt laget bärgade JSM-guldet i Nyköping.
– Det var en sådan otrolig omväxling från att ha vunnit Junior-SM-guld någon vecka innan, att gå från en sådan total glädje till en sådan total ledsenhet och tomhet. Det var otroligt jobbigt, minns Stål Lyrenäs.


HV71-målvakten Linus Söderström visar upp klistermärket han hade på hjälmen under vårens SM-final. Som en hyllning till Markus Olsson. Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

”DEN MEST SPÄNNANDE MATCH JAG VARIT MED OM”

Själva SM-guldet blev slutet på ”en otrolig resa” som Oskar Stål Lyrenäs själv beskriver den. När Modo misslyckades att ta sig till playoff efter den allsvenska grundserien fick forwarden själv och flera av hans unga lagkamrater frågan om de var intresserade av att kliva ned och delta i J20-slutspelet. Det var en förfrågan de inte var sena att tacka nej till.
– Vi hade en tuff resa till finalen. Först slog vi ut Djurgården som hade vunnit två raka JSM-guld. Sedan fick vi spela ett länsderby med över 3 000 personer på läktaren när vi slog ut Timrå. Det var också otroligt mäktigt, berättar Stål Lyrenäs.

I semifinalen och finalen stötte Modo på småländskt motstånd. Det blev två riktiga nagelbitare innan SM-bucklan höjdes.
– Det blev två ganska spännande matcher mot HV71 och Växjö. Vi tog ledningen med 2–0 mot HV71, men sedan vände det ganska snabbt och blev 2-2. Matchen gick till straffar och där vet alla att det kan gå hur som helst. Det var extra skönt att vi kunde vinna där. Mot Växjö i finalen… Det var den mest spännande match jag har varit med om, säger han med ett lätt skratt och fortsätter:
– Jag vet inte hur många straffar det blev till slut. Vi lade den första hela tiden och gjorde x antal mål så jag trodde att vi hade avgjort några gånger. Sedan gjorde Växjö också mål, men det var en otrolig glädje och kärlek till laget när vi avgjorde för det var verkligen laget som vann SM-guldet. Det här var nog toppen av karriären tillsammans med TV-puckguldet.

Kan du klä ord på känslan då det var klart?
– Det var som allt svartnade… När vi ser att han missar sista straffen och alla hjälmar och handskar flyger… Modo Lumberjacks hade åkt ner med några personer så vi kunde fira i deras hörn. Det var extra roligt att se glädjen hos dom, säger Stål Lyrenäs som dessutom utsågs till slutspelets mest värdefulla spelare.

Grattis, @modo_hockey! Svenska J18- och J20-mästare 2017! #modohockey

A post shared by Hockeysverige Official (@hockeysverige_se) on

”SKÖNT ATT SLIPPA KVALA NEDÅT”

Merparten av förra säsongen tillbringade Stål Lyrenäs dock i Modos A-lag. På 48 matcher svarade han för fem mål och totalt sju poäng. Han tycker att det var i underkant.
– Den här säsongen vill jag bevisa  att jag kan mycket mer. Själva laget var inte nöjd med den säsongen vi gjorde i fjol. Det är inte jag med min personliga säsong heller.
– Vi hade velat slutat högre upp än vad vi gjorde, men det är bara att bita ihop samtidigt som vi har en ruggig revanschlusta inom laget inför den här säsongen.

Det blev en turbulent första säsong i Hockeyallsvenskan för Modo. Laget var favorittippat inför serien, men klarade inte av att leva upp till de högt ställda förväntningarna. Det fick konsekvenser i slutet av säsongen när Andreas Johansson lämnade tränarjobbet till förmån för Per Bäckman och Tomas Jonsson.
– Både Pelle och Jonsson kom in när det var sex matcher kvar. Jag skulle inte säga att just det var så turbulent. Vi fick veta när det var sju matcher kvar att ”AJ” inte skulle få vara kvar. Det var något som bara hände och inget vi spelare lade någon energi på. Det här var något styrelsen kom med och då var det bara att acceptera det.
– Först kom Micke Sundell och Pär Styf in och tog första matchen innan Pelle och Jonsson kom in. Till slut ordnade det upp sig och det var skönt att vi slapp kvala nedåt.

Ni hade ett relativt ungt lag och Andreas Johansson brukar få med sig just dom unga spelarna, kan du peka på varför han inte riktigt lyckades med det i Modo?
– Han gav ett stort förtroende till oss unga, men det är svårt att säga… Laget, vi, fick aldrig något riktigt ”flow” som man behöver. Vi hade höga förväntningar på oss och vi visste att Hockeyallsvenskan skulle vara en tuff liga. Vi fick helt enkelt inte ihop det och vi är inte nöjda med förra säsongen.

Det är väl en speciell press att spela i Modo som nedflyttade från SHL?
– Jo, för många lag som vi mötte var Modo fortfarande ett SHL-lag. Det blev som en SM-final varje gång dom mötte oss. Som jag sa så visste vi att det skulle bli tufft i Hockeyallsvenskan så vi kan inte skylla på att vi inte var förberedda. Vi hade helt enkelt en dålig säsong.


Foto: Bildbyrån/Johanna Lundberg

”ALLA I LAGET HAR EN STOR REVANSCHLUSTA”

Inför årets säsong har rutinerade tränaren, med rötter i Kiruna, Hans Särkijärvi, tagit över som coach.
– Det känns bra. Vi har spelat två matcher nu och tränat på riktigt bra. Jag tycker att upplägget verkar riktigt bra med Hasse, Pär (Styf), Magnus Helin och hela staben runt om.

Känns det som en stor kontrast mot förra säsongen?
 Andreas och Hasse är två olika människor, men jag tycker att vi hade ett bra upplägg även förra säsongen. Jag har ändå inget riktigt bra svar på varför vi inte fick till det förra säsongen.
– Alla i laget har en stor revanschlusta och Hasse har kommit in med ny och bra energi till gruppen så det känns bra.

Många pratar om att AIK, Leksand, Karlskoga och några ytterligare lag ska tillhöra toppen. Väldigt få talar om Modo. Kan det rent av vara lite skönt att slippa ha en favoritstämpel på sig?
– Tipsen, egentligen ska man inte läsa det där. Alla lag kan slå alla i den här serien, men det är skönt att det är några andra lag som är tippade högre än oss så vi kan få bevisa att Modo är ett bra lag. Vi har det laget för att klara det också. Det känns som vi kommer att bevisa det i vinter. Vi ska bara få ihop det som lag för då kan vi gå riktigt långt, avslutar Oskar Stål Lyrenäs samtidigt som förbundskaptenen Tomas Montén tillsammans med Jonas Fransson och Anders Johansson släntrar ut genom hotelldörren för en promenad kring affärskomplexen i Kungens Kurva.

I dag flyger ledarna, Oskar Stål Lyrenäs och resten av Juniorkronorna till Finland för en fyrnationsturnering i Vierumäki och Lahtis.   

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch