Sök
Uffe Bodin
BODIN: Fem SHL-spelare som kan räkna med färre mål i år

Kan man förutse hur många mål en spelare kommer att göra under säsongen? Självklart inte. Däremot går det med ganska enkla medel att ta reda på var spelare står utifrån sina förutsättningar att göra mål. Det är det jag ska göra i dag. Här är en genomgång av fem SHL-spelare som sannolikt gör färre mål den här säsongen jämfört med i fjol.

Det började med lite sifferlek inför fjolårssäsongen. Genom att titta på ett gäng SHL-spelares effektivitet i målskyttet under säsongen 2015/16 drog jag vissa slutsatser kring huruvida deras målgörande skulle öka eller sjunka jämfört med föregående säsong. Detta baserat på hur deras effektivitet sett ut tidigare i karriären.

Av de fem spelare vars målskytte jag trodde skulle försämras – Joel Lundqvist (-10), Linus Persson (-5), Jonathan Granström (-6), Oscar Sundh (-6) och Rhett Rakhshani (+1) – var det fyra som mycket riktigt gjorde färre mål. Rakhshani var den som trotsade min statistiska profetia genom att faktiskt sätta personbästa med 15 mål och för andra säsongen i rad ha en väldigt hög effektivitet i sitt målskytte jämfört med sitt tidigare snitt i ligan.

Av de fem  jag förväntade mig skulle göra fler – Oskar Lindblom (+15), Martin Thörnberg (+6), Mats Rosseli Olsen (+3), Joel Kellman (+12) och John Henrion (-4) – var det fyra som lyckades med det. Den femte, Henrion, slutförde aldrig säsongen i Karlskrona.

Härom veckan gjorde jag om experimentet genom att lista sju spelare som det finns statistiska indikationer på att de kommer att göra fler mål i år. I några fall till och med många fler. I dag ska jag följa upp det med att titta på fem spelare som troligtvis kommer att tappa en del, eller en hel del i målskytte. Detta baserat på att man hade en högre utdelning än vad som är hållbart över tid förra säsongen.

Ju oftare du lyckas komma till skott, ju oftare kommer du i förlängningen att göra mål. Men det kommer sannolikt att gå i vågor. Alla håller inte med, men jag anser att tur/otur faktiskt är faktorer som spelar in i ishockey. Det är bara att titta på hur sporten som sådan är uppbyggd, hur fort det går och det kaos som ofta råder på isen för att inse att det kommer studsa med och emot under olika perioder av en säsong. Det är först över tid vi kan avgöra hur en spelare står sig i den totala konkurrensen.

Förutsättningar:

I SHL gjorde spelarna i genomsnitt mål på 8,9 procent av skotten förra säsongen. Då är genomsnittet givetvis högre för forwards än för backar eftersom deras avslut generellt sett kommer närmare motståndarmålet. Av just den anledningen har jag valt att fokusera på forwards. Det är trots allt de som i betydligt högre utsträckning gör målen.

Om man generaliserar ligger en hög skottprocent för en forward i SHL över 13 procent och en låg på under nio procent. Spelarna jag tittat på här låg på 14 procents effektivitet eller högre i sitt målskytte i fjol.

Kan man som spelare inte vara effektiv över tid då? Jo, det finns ett fåtal exempel på spelare som har förmågan att göra mål på en häpnadsväckande hög andel av sina avslut. Även över tid. Det mest anmärkningsvärda exemplet just nu är Växjös Tuomas Kiiskinen. Under sina tre säsonger i SHL har han lyckats göra mål på mer än var femte skott, det vill säga över 20 procents effektivitet. Kiiskinen är verkligen ingen spelare som driver upp stora volymer skott, men tar sina avslut från nära håll och powerplay. Helt enkelt från positioner där det oftare blir mål. Det låter kanske enkelt i teorin, men är betydligt svårare i praktiken. Annars skulle det finnas fler exempel av den kalibern och det gör det inte.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM FÖRSTA SPELAREN–>

Erik Forssell, Malmö Redhawks
2016/17: 14 mål på 64 skott = 21,88 procents effektivitet
Effektivitet i SHL-karriären totalt: 13,7 procent (488 matcher)
Erik Forssell ÄR en effektiv skytt. Hans snitt under karriären på 13,7 procent är väldigt högt i jämförelse med snittet för en genomsnittlig SHL-forward. Med detta sagt, förra säsongens utdelning på nästan 22 procent var på en abnorm nivå även med hans mått mätt.

Kapten Forssell har numera i första hand en defensiv roll och matchas därefter. Han gjorde exempelvis inte ett enda powerplay-mål förra säsongen, vilket på sitt sätt gör hans notering ännu mer imponerande. Men slutsatsen man måste dra är det blir svårt för honom att ens göra tvåsiffrigt om han används i samma roll som i fjol och samtidigt kommer till så få avslut.

Med tanke på att Malmö har Andy Miele och Fredrik Händemark som mer gångbara offensiva centeralternativ framför Forssell kommer han att ha en mer tillbakadragen roll i år också. Det positiva med det är att Malmö i och med det får lyxen att placera en spelare av Erik Forssells dignitet som tredjecenter. Det är få förunnat i SHL i dag att ha den bredden.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>


Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>


Mattias Guter, Karlskrona
2016/17: 15 mål på 76 skott = 19,74 procents effektivitet
Effektivitet i SHL-karriären totalt: 15,8 procent (134 matcher*)
* De tre matcher han gjorde som junior för Djurgården räknas inte med här.
Karlskrona var på sitt unika sätt en statistisk avvikelse förra säsongen. Trots att laget sköt minst antal skott på mål i SHL under en säsong i modern tid (1 170 skott) var man på vippen att kvalificera sig för åttondelsfinal. Den defensiva taktiken tog laget en bra bit på vägen, men fallerade i slutändan på grund av sin egen orimlighet, precis som många hade förutspått redan på hösten.

I KHK var Mattias Guter lite av ett mysterium. Kanske var det spelsystemet som bidrog till att han gick från 118 avslut på mål (2015/16) till endast 76 i fjol. Målmässigt gjorde det inte så stor skillnad eftersom stockholmaren trots bristen på skottvolym fick ihop 15 mål jämfört med fjolårets 19.

Guter har under sin begränsade tid i SHL visat prov på en imponerande effektivitet, men det är för tidigt att säga att han är en spelare på Tuomas Kiiskinens nivå. Den här säsongen talar åtminstone statistiken för att han måste skjuta oftare för att även fortsättningsvis ligga på den höga målnivå som varit fallet de senaste två säsongerna.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>

Foto: Bildbyrån/Magnus Lejhall

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>


Johan Forsberg, Luleå
2016/17: 12 mål på 70 skott = 17,14 procents effektivitet
Effektivitet i SHL-karriären totalt: 11,8 procent (369 matcher)
Att sätta personbästa med tolv SHL-mål som 31-åring är imponerande. Speciellt med tanke på att hockeyspelare över lag brukar ha sin produktiva peak någonstans mellan 23 och 26 års ålder. ”Pite-Foppas” tolv mål kom efter en säsong med fin utdelning ganska högt över hans snitt. Samtidigt finns det något väldigt positivt i att han ökade sitt antal skott på mål från 49 till 70. En betydande ökning som antyder att han hade en säsong över genomsnittet. Så många skott har han nämligen inte avfyrat sedan sin allra första SHL-säsong med Skellefteå 2009/10.

Detta till trots har jag svårt att se att han ska fortsätta producera mål på den nivån om han inte fortsätter att öka sin skottvolym i rask takt. Forsberg ligger på cirka 13 minuters speltid per match och har en stadig roll i en tredjekedja. Utan mer offensiva minuter är det svårt för den typen av spelare komma upp i tvåsiffrigt antal mål. Särskilt i en defensivt utpräglad liga som SHL.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>


Foto: Bildbyrån/Peter Skaugvold

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>

Rhett Rakhshani, Malmö
2016/17: 
15 mål på 88 skott = 17,05 procents effektivitet
Effektivitet i SHL-karriären totalt: 
12,7 procent (232 matcher)
Redan i fjol förutspådde jag att Rakhshani skulle tappa i produktivitet. Det gjorde han inte. För andra säsongen i rad hade han en effektivitet långt över sitt normala snitt och satte personbästa i SHL med 15 fullträffar för Malmö.

Är det en trend i hans spel som ligger till grund för det här, månne? Möjligtvis. Tittar man tillbaka på de här två senaste säsongerna sticker framför allt en sak ut: han har spelat i några av ligans bästa powerplay. Nästan hälften av Rakhshanis mål (sju) kom i numerärt överläge i fjol. Inget ont om det, de räknas givetvis de också. Däremot brukar det vara svårare att hålla en hög produktionstakt i den spelformen över tid eftersom man går igenom heta och kalla perioder. Därför tvivlar jag på att Rakhshani kan vräka in lika många mål igen, om han inte börjar skjuta med samma frekvens som tidigt i SHL-karriären när han var uppe i en bra bit över 100 skott på mål per säsong.

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>


Foto: Bildbyrån/NewsPix365/Kalle Parkkinen

KLICKA HÄR FÖR ATT LÄSA OM NÄSTA SPELARE–>

Joakim Nygård, Färjestad
2016/17: 
16 mål på 95 skott = 16,84 procents effektivitet
Effektivitet i SHL-karriären totalt: 
12,3 procent (193 matcher*)
* De 28 SHL-matcher han gjorde för FBK som junior räknas inte med här.
Alla tre spelarna i Färjestads toppkedja förra säsongen hade hög utdelning i sin skotteffektivitet. Men medan Alexander Johansson och Johan Ryno båda fick i väg över 100 skott vardera på mål och höjde sig rejält i det avseendet jämfört med säsongen dessförinnan, stannade Joakim Nygård upp i sin utveckling på det planet. Han hade färre skott på mål per match än säsongen 15/16, men lyckades ändå sätta personbästa i SHL tack vare sin höga effektivitet.

Nästan 17 procents utdelning är väldigt högt. Ska han få sitt stora genombrott och ta ytterligare ett steg i utvecklingen måste snabbskrinnaren Nygård skjuta mer. Det som talar till hans fördel är att han är på väg in i det som normalt sett är det mest produktiva stadiet i en karriär. Kan han dessutom fortsätta bygga vidare på kemin med Johansson och Ryno ser det genast ljusare ut.

KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILLBAKA TILL BÖRJAN–>


Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Övriga spelare:

* Erik Forssell, Malmö
* Mattias Guter, Karlskrona
* Johan Forsberg, Luleå
* Rhett Rakhshani, Malmö

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten