TUNGAN PÅ VÅGEN? John Gibsons utveckling kan vara skillnaden mellan fiasko och succé för Anaheim Ducks.
Nyheter

ANAHEIM: Några extra räddningar från en Stanley Cup

ANNONS

En spännande mix av unga talanger och fortfarande gångbara veteraner gör Anaheim Ducks till en Stanley Cup-utmanare. Men ska laget gå hela vägen vill det till att målvakten John Gibson tar nästa kliv och blir en sista utpost att räkna med.

IN OCH UT

Nyförvärv: Ryan Miller, mv, Vancouver, Reto Berra, mv, Gottéron (NLA), Steve Oleksy, b, Toronto, Francois Beauchemin, b, Colorado, Dennis Rasmussen, fw, Chicago, Derek Grant, fw, Nashville.
Förluster: Jonathan Bernier, mv, Colorado, Jhonas Enroth, mv, Dinamo Minsk (KHL), Clayton Stoner, b, Vegas, Shea Theodore, b, Vegas, Simon Després, b, Slovan Bratislava (KHL), Ryan Garbutt, fw, Sotji (KHL), Nick Sörensen, fw, Linköping, Max Görtz, fw, Malmö, Nate Thompson, fw, Ottawa, Emerson Etem, fw, Arizona.

S9

S1Hampus Lindholm
Inleder troligtvis säsongen på skadelistan efter den axeloperation han genomgick efter säsongen i våras. När Hampus Lindholm väl står på isen är han en av NHL:s mest pålitliga backar. Älskad av fancy stats-konnässörer för sin förmåga att driva spelet framåt och alltid ligga rätt i defensiven. Kan Hampus Lindholm få bättre utdelning offensivt kommer han snart att få ett större erkännande än den stora massan har gett honom.

S2Corey Perry
En stjärna i utförsbacke? Perry hade sitt sämsta poängsnitt sedan rookiesäsongen 2006/07 i fjol och klarade inte ens av att ta sig över 20-målsplatån. Det är oroväckande för Ducks. Ska laget kunna gå hela vägen måste 32-åringen vara den där jobbiga, griniga målskytten som han var under sina glansdagar.

S3Jakob Silfverberg
Det brukar vara Ryan Kesler som får de massmediala ryggdunkarna för sitt arbete i kedjan med Jakob Silfverberg och Andrew Cogliano. Vi vill dock framhäva Silfverberg och det arbete han lägger ned i det tysta. Fjolårssäsongen var hans bästa i NHL-karriären och även om 23 mål och 49 poäng är mycket bra känns det som att det finns mer att hämta här. Trots 23 mål hade svensken en skotteffektivitet på strax över tio procent. Kan han få upp den några snäpp under en säsong kommer han att göra över 30 mål.

S4Rickard Rakell
En svensk som faktiskt gjorde över 30 mål var Rickard Rakell. Trots att han missade elva matcher under grundserien var han bäst av alla svenskar i ligan med 33 fullträffar. Kan han göra om det? Inte alls orimligt. Till skillnad från Silfverberg hade Rakell en väldigt hög utdelning med mål på nästan var femte skott han sköt. Ska han göra över 30 mål igen kommer han sannolikt att behöva skjuta mer. Med det sagt har 24-åringen visat sig vara en bra spelare över hela isen som har haft bra kemi med…
S6
Lagets poängkung: 
Ryan Getzlaf
Lagkaptenen och förstacentern studsade tillbaka starkt efter att ha varit hårt kritiserad och ifrågasatt efter säsongen 2015/16. Han var dessutom en best till spelare i Stanley Cup-slutspelet, vilket visar att han vid 32 års ålder fortfarande är en stark spelare att räkna med. han har vunnit den interna poängligan fem säsonger på rad. Mycket tyder på att det blir en sjätte i vinter.

S5Brandon Montour
Efter ett par dominanta säsonger i AHL kunde Anaheim inte hålla den 23-årige backen borta från NHL längre. Montour visade framfötterna i slutet av säsongen och bidrog med en del poäng och starka insatser under lagets slutspelsresa. Spelskicklig, rörlig och smart. Mycket tyder på att han kan komma att få en viktig roll redan i början på säsongen då Ducks kan tvingas klara sig utan både Hampus Lindholm och Sami Vatanen. Säkrar han sin plats i laguppställningen redan då?

HOCKEYSVERIGES PROGNOS

Näbben har nästa nått hela vägen till Stanley Cup-final ett par gånger. I våras såg Anaheim Ducks ut att ha skaffat sig slagläge i konferensfinalen mot Nashville Predators. Men trots att motståndarna gick miste om sin förstacenter Ryan Johansen och saknade kaptenen Mike Fisher kunde man inte ta sig ända fram. Ducks fönster att vinna Stanley Cup är fortfarande öppet. Laget har en bra mix av gammalt och ungt, defensivt och offensivt – salt, sött och surt. Men det finns vissa frågetecken. Inte minst på målvaktssidan. John Gibson kom in i NHL med väldigt god renommé efter ett par framgångsrika juniorår. Hittills har han varit okej, men inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. Vid 24 års ålder finns det fortfarande utrymme för att ytterligare växa in i rollen som stjärnmålvakt. För Anaheim Ducks del får det gärna ske förr snarare än senare. Det behöver inte handla om så många räddningar extra för att laget ska stå där som mästare inom de närmaste säsongerna, men det kommer att krävas lite mer av Gibson om drömmen ska bli verklighet.


Hampus Lindholm. Foto: Getty Images/Codie McLachlan

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
30) Ryan Miller
36) John Gibson

BACKAR:
3) Kevin Bieksa
4) Cam Fowler
5) Korbinian Holzer
23) Francois Beauchemin
26) Brandon Montour
42) Josh Manson
43) Steve Oleksy
45) Sami Vatanen
47) Hampus Lindholm

FORWARDS:
7) Andrew Cogliano
10) Corey Perry ”A”
15) Ryan Getzlaf ”C”
17) Ryan Kesler ”A”
18) Patrick Eaves
21) Chris Wagner
22) Dennis Rasmussen
25) Ondrej Kase
33) Jakob Silfverberg
37) Nick Ritchie
38) Derek Grant
40) Jared Boll
48) Logan Shaw
50) Antoine Vermette
67) Rickard Rakell

COACH: 
Randy Carlyle (coach sedan 2016)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL