Sök
Derek Stepan, Niklas Hjalmarsson och Antti Raanta
Nyheter

ARIZONA: En evig ökenvandring på väg att ta slut

Ut med det gamla – in med det nya. Det har varit Arizonas motto under sommaren. En god del av den gamla kärnan är borta och tre stora värvningar har gjorts. Arizona satsar mot slutspel.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Nick Cousins, fw, Philadelphia, Adam Clendenning, b, New York Rangers, Derek Stepan, C, New York Rangers, Antti Raanta, mv, New York Rangers, Niklas Hjalmarsson, b, Chicago, Clayton Keller, fw, Boston University.
Förluster: Mike Smith, mv, Calgary, Teemu Pulkkinen, fw, Vegas, Connor Murphy, b, Chicago, Anthony DeAngelo, b, New York Rangers, Jarred Tinordi, b, Pittsburgh, Shane Doan, fw, slutar, Alexander Burmistrov, fw, Vancouver, Petter Holland, fw, Montréal, Radim Vrbata, fw, Florida.

S9

S1OLIVER EKMAN-LARSSON

Lagets stora stjärna och numera det verkliga ansiktet utåt för hela organisationen. Utan Shane Doan vid sin sida kommer ”OEL” nu ensam få styra den här skutan. Har ännu inte blivit lagkapten officiellt, men lär få ett C på bröstet när nästa säsong drar igång. Känslan är att han kan behöva det för att kunna ta ännu ett steg, efter en relativt svag fjolårssäsong.

S2MAX DOMI

Medan en sån som Anthony Duclair inte riktigt utvecklats som förväntat har Max Domi hittills motsvarat de högt ställda förväntningarna. Han gjorde en bra rookiesäsong och var bra även under förra säsongen även om han hade en del skadeproblem. Känslan är att 22-åringen den här säsongen är redo att träda ut fullt ut i rampljuset och leda det här lagets offensiv. Dessutom är det här en viktig säsong för Domi själv, med tanke på att hans rookieavtal löper ut nästa sommar.

S3NIKLAS HJALMARSSON

En grym värvning för Arizona som bara ”sådär” kommer förfoga över ett av hela NHL:s främsta backpar. I Niklas Hjalmarsson får klubben en trippel Stanley Cup-mästare som alltjämt håller mycket hög klass i NHL. Känslan är också att han kommer kunna hjälpa Oliver Ekman-Larsson att bli en ännu bättre spelare än han är idag. Är 30 år men bör kunna ha ett par, tre riktigt bra år kvar.

S4ANTTI RAANTA

Mike Smith har lämnat över förstaspaden i Arizona till Antti Raanta. Raanta har visserligen aldrig varit förstemålvakt i NHL tidigare men det spel han visade upp som komplement till Henrik Lundqvist visar att han, precis som Cam Talbot innan honom, var redo för att bli förstemålvakt själv. Känslan är att Antti Raanta redan nästa säsong kan ta steget upp och bli en målvakt strax bakom de allra främsta i NHL.
S6
Lagets poängkung: 
DEREK STEPAN
45, 51, 57, 55, 53, 55 är Derek Stepans poängskörd under sina sex hela säsonger i NHL. Till och med när säsongen blev halverad, 12/13, hamnade han runt den poängskörden då det blev 44 på bara 48 matcher. Man vet med andra ord precis vad man får i Derek Stepan. Har varit förstecenter i Rangers och blir, åtminstone till en början, det också i Arizona. Sitter på ett fett kontrakt på 6,5 miljoner dollar fram till 2021 – och då har man rätt att kräva att han ska vara poängkung i ett lag som Arizona.

S5CLAYTON KELLER

19-åringen har trätt fram som en av ishockeyvärldens största talanger. Spelade bara tre matcher i NHL förra säsongen men visade i såväl JVM (elva poäng på sju matcher) som i VM (sju poäng på åtta matcher) att han är något alldeles extra. Clayton Keller kan mycket väl vara med och utmana om Calder Trophy nästa säsong. Så bra är han. En joker i ett mycket spännande Arizona-lag.

HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Ett av de stora sorgebarnen de senaste åren är på väg att bli nästa lag att bryta den där barriären. Det gamla gardet med spelare som Radim Vrbata, Mike Smith och Shane Doan, tillsammans med coachen Dave Tippett, är borta en gång för alla och det här är mer och mer John Chaykas och Oliver Ekman-Larssons lag. Arizona var 29 poäng ifrån en slutspelsplats förra säsongen och det är en marginal som inte är speciellt enkel att radera ut på bara en säsong. Men förutsättningarna finns. Antti Raanta känns som ett klokt val i mål. I Derek Stepan har man en förstecenter. I Niklas Hjalmarsson får man per automatik ett backpar som kan bli ett av NHL:s främsta, då ”Hjalle” förväntas spela med Oliver Ekman-Larsson. Lägg till att det finns ung talang i överflöd med Christian Dvorak, Clayton Keller, Max Domi, Dylan Strome, Jakob Chychcrun och Anthony Duclair. Att hoppas på att det här laget ska nå samma framgångar som Edmonton och Toronto gjorde förra säsongen är kanske att hoppas på för mycket. Men för första gången på länge känns det som att Arizona Coyotes  skymtar horisonten på öknen.

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
32) Antti Raanta
35) Louis Domingue

BACKAR:
2) Luke Schenn
4) Niklas Hjalmarsson
5) Adam Clendenning
6) Jakob Chychrun
23) Oliver Ekman-Larsson
33) Alex Goligoski
44) Kevin Connauton

FORWARDS:
8) Tobias Rieder
14) Clayton Keller
15) Brad Richardson
16) Max Domi
18) Christian Dvorak
20) Dylan Strome
21) Derek Stepan
25) Nick Cousins
29) Brendan Perlini
48) Jordan Martinook
67) Lawson Crouse
88) Jamie McGinn
#) Dave Bolland

COACH: 
Rick Tocchet (coach sedan 2017)

Den här artikeln handlar om: