Sök
SDHL
LIZANA WALLNER: Här är säsongens toppar och floppar i SDHL

I kväll startar SDHL när de regerande mästarna Djurgården möter toppkonkurrenten Luleå. Valentina Lizana Wallner delar med sig av sina tankar inför den stundande säsongen, delar ut en känga till SVT och hyllar en supermorsa som hinner med jobb, träning och familj under sin OS-satsning.

Årets svenska mästare: Luleå.
Linköping vinner serien men blir omsprungna på upploppet av Luleå. Djurgården kommer trea med en svag start men ett starkt slut.

Årets uppstickare: SDE.
Som slog de regerande svenska mästarna här på försäsongen. Det blir årets överraskning. Aldrig någonsin har SDE haft en starkare trupp och i år är laget verkligen där för att sno poäng, därför tippar jag dom högre upp än jag någonsin hade vågat tro på förra säsongen.

Årets besvikelse: SVT.
Den enda besvikelsen i det här är media som ger tjejerna alldeles för lite uppmärksamhet. Inte minst SVT som har rättigheterna att sända matcherna. Nu kommer de att sända ett par matcher under säsongen och inte bara slutspelet, men jag vill se mer SDHL på tv i stället för fjärde reprisen av Antikrundan. Men stort beröm till Hockeypuls som ger SDHL den uppmärksamhet ligan förtjänar. Det betyder oerhört mycket för tjejerna att få mer utrymme i media.

Årets genombrott: Moa Wernblom, Linköping
En tuff Ö-vikstjej som testar vingarna i Linköping.

Årets poängdrottning: Michelle Karvinen, Luleå
Andrea Dalen kan också vara en kandidat, men hon har tappat sin vapendragare Tina Enström som var en djävel på smörpassningar. Därför tror jag att Karvinen tar hem det med en smörpassare i Emma Nordin vid sin sida.

Årets målvakt: Sara Grahn, Brynäs
Hon är inte bara Sveriges bästa målvakt utan en av världens bästa just nu. Ska bli spännande att följa henne under detta OS-år.

Årets back: Jenni Hiirikoski, Luleå
En av världens bästa backar. Hon blir svårslagen i den kategorin.

Årets forward: Lisa Johansson, AIK
En liten och ettrig poängplockare har hon alltid varit. Men förra säsongen var hon livsfarlig så fort hon kom in i anfallszonen. Det ska bli otroligt spännande att se hur farlig denna rightare blir i SDHL – och inte minst under OS i Sydkorea i februari.

Årets tränare: Madde Östling, Linköping
Tränade Brynäs förra säsongen och kommer in i ett nytt lag och ny miljö i år – Linköping. Jag tror det kan bli en hit för henne och laget. Se upp Boork!

Årets föredöme: ”Mille”, Emilia Ramboldt, Linköping
Som är nybliven mamma och kapten i Damkronorna. Efter långa jobbdagar tar hon sig ut till hallen för att träna och sedan hinner hon med frugan och nyfödda sonen Walter på det. Ett riktigt föredöme som visar att det går om man verkligen vill, även ett OS-år.

Mitt SDHL-tips – så slutar serien:
1. Linköping
2. Luleå
3. Djurgården
4. HV71
5. AIK
6. Modo
7. SDE
8. Brynäs
9. Leksand
10. Göteborg

Den här artikeln handlar om: