Sök
KARRIÄREN ÄR ÖVER. Matchen mot AIK 29 september i fjol där han skadade ögat blev Pär Edbloms sista som hockeyspelare.
Nyheter

Tvingas avsluta karriären – 32 år gammal: ”Jag har opererats sju gånger”

Pär Edbloms karriär är över. För hockeysverige.se berättar Modo-forwarden att han inte kommer att kunna spela mer ishockey efter den otäcka ögonskadan han drabbades av för ett år sedan.
– Jag har opererats sju gånger och har försökt på alla sätt och vis att få ordning på ögat, men skadan är där den är och det påverkar ganska mycket, säger Edblom.

Det var i september förra året som olyckan var framme. Pär Edblom hade värvats hem till Örnsköldsvik och moderklubben Modo efter elva år ute i landet för att ge en stukad förening välbehövlig rutin och ledarskap efter den jobbiga degraderingen till Hockeyallsvenskan. Men redan i sin femte match för Modo tog det stopp.

I Modos bortamöte med AIK på Hovet den 29 september drabbades Edblom av en otäck ögonskada efter en duell med motståndarbacken Stefan Johansson.
– Det var absolut en olyckshändelse och inget konstig på så vis. Det är otur att klubban tar så pass illa. Vi försöker få tag på pucken båda två och är då såklart nära varandra och så kommer smällen… Klart att det är otur, berättade den 32-åriga centern i en intervju med hockeysverige.se i januari i år.

Säsongen tog slut där och då och snart ett år senare har Pär Edblom fortfarande problem med synen efter sin ögonskada.
– Synen är dålig och i stort sett helt borta på det skadade ögat, så det är en ganska stor omställning vad det gäller den biten, säger Pär Edblom till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har faktiskt inte heller kunnat träna någonting under den här tiden. Jag har haft träningsförbud och gjorde min senaste kontroll för tre veckor sedan. Då sa läkaren att jag kunde röra på mig för välmående och så vidare, men jag skulle inte maxanstränga mig. Då stack jag faktiskt ut och joggade en sväng bara för att känna hur det var. Så jag har med andra ord tränat en gång och det var för några veckor sedan.

”REKOMMENDERAD AV LÄKARNA ATT INTE SPELA”

Har man konstaterat vad det är för fel på ögat?
– Man kan säga att det är trasigt. Jag har fått en skada inne i ögat. Det är ett ärr och det har gått sönder grejer där inne som inte går att rätta till. Jag har opererats sju gånger och har försökt på alla sätt och vis att få ordning på ögat, men skadan är där den är och det påverkar ganska mycket.

Hur tänker du framåt, kommer du kunna spela hockey igen eller är karriären över som spelare?
– Jag kommer inte kunna spela hockey igen. Jag är rekommenderad av läkarna att inte göra det eftersom risken för kraftiga smällar är så pass stor och det skulle göra så att skadan förvärras.

Hur är dina känslor kring det trista faktumet?
– Det är klart att det är tråkigt. Det är aldrig roligt att göra illa sig och tvingas sluta på det sättet, säger Edblom och tystnar innan han fortsätter:
– Jag känner nu då det dragit igång med upptaktsträffar och så vidare, man vet att det bara är någon vecka kvar till det drar igång på allvar. Då känner jag verkligen att det hade varit kul att fortfarande kunna vara en del av det, vilket jag förmodligen hade kunnat vara, men nu är det lite annorlunda.

”SKA HITTA ETT JOBB JAG KOMMER ATT TRIVAS MED”

Pär Edblom bor i Örnsköldsvik och det händer att han svänger ner till hallen och morsar på sina gamla lagkamrater.
– Jag försöker åka ner till hallen någon gång ibland, men inte så jättemycket. Spelare och tränare byts och när man inte är med i laget så tycker jag att man inte ska vara där och springa allt för mycket.
– Någon gång nu och då är jag där, pratar med materialaren och hänger lite grann.

Finns det några tankar hos dig på att fortsätta jobba inom hockeyn i någon form?
– Jag vet inte, just nu har jag inga planer på det. Jag har levt i hockeyn under en ganska lång tid och det kanske är dumt att inte använda kunskapen jag har. Vi får se framöver, men just nu känns det inte så.

I stället har Ö-vikssonen valt att titta framåt. Målet är skaffa sig en civil karriär utanför ishockeyn.
– Nu har jag tänkt att skaffa mig en utbildning och helt enkelt gå vidare. Det går inte att gå hemma hela dagarna och tycka att det var synd att jag gjorde illa mig, utan efter min utbildning ska jag hitta ett jobb som jag kommer att trivas med.


Foto: Bildbyrån/Andreas Sandström

”EN SPECIELL KÄNSLA JAG KOMMER ATT SAKNA MYCKET”

Edblom har haft en mycket fin karriär där han bland annat var med och tog upp Leksand till SHL 2013 och Mariestad till Hockeyallsvenskan 2008. Dessutom vann han JSM-guld med Modo 2004.
– Det har varit fantastiskt roligt att framför allt lära känna grymt mycket bra människor i klubbar och runt omkring. Alla människor jag har lärt känna har varit något helt fantastiskt. Det märker jag nu då jag inte är ute reser på samma sätt och träffar folk att det saknar jag. Just det här i och kring laget, att få vara en del av det både när det går bra och då det är tuffa tider. Det är en speciell känsla och det kommer jag också sakna mycket.
– Att få vara med och gå upp och vinna med ett lag är helt otroligt. Det är vad som också är speciellt med lagidrotten och det kommer jag sakna något enormt mycket.

Du inledde förra säsongen i Modo, hur tänker du i dag kring lagets insats förra säsongen och framtiden?
– Fjolårssäsongen var inte någon succé direkt, det kan vi inte skryta över. Det var tufft och tråkigt att se när alla kämpar och försöker men ändå inte får ut någonting.
– Däremot har jag lite större förhoppningar inför den här säsongen, att Modo kan vända tillbaka det på ett positivt sätt, kunna bygga om och få ordning på allt. Jag tror ändå att det är ett bättre Modo vi kommer att få se i vinter jämfört med hur det såg ut förra säsongen.

Är det positiva tongångar kring hockeyn uppe i Örnsköldsvik igen?
– Jo, men det tycker jag. Det börjar vända och det finns en bra ödmjukhet inför uppgiften för Hockeyallsvenskan är en bra liga.
– Utan att vara jätteinsatt eftersom jag bara varit där sporadiskt, så har det känts på ett annat sätt. Det känns bra, men sedan vet jag inte om det bara är hjärtat som talar eller om det verkligen är så. Det får säsongen utvisa.

Kommer Pär Edblom vara i hallen som publik när serie drar igång?
– Ja, absolut. Klart att jag kommer vara där och kolla. Jag är jätteintresserad men det är synd att jag var tvungen att sluta lite för tidigt, men intresset är absolut kvar, avslutar Pär Edblom med optimism i rösten.

Den här artikeln handlar om: