Roberto Luongo.
Nyheter

FLORIDA: Identitetskris i solskensstaten

ANNONS

Inför förra säsongen lanserade Florida Panthers sig som en progressiv klubb som satsade hårt på modern statistik för att bli bättre. Ett kaotiskt år senare är Dale Tallon tillbaka som general manager och till coach har han utsett det tidigare råskinnet Bob Boughner – som inte alls är intresserad av statistik. Den här helomvändningen tyder på att det kan bli ytterligare en rörig säsong i Sunrise.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Nikolaj Belov, b, Traktor Tjeljabinsk (tryout), Maksim Mamin, fw, CSKA Moskva, Henrik Haapala, fw, Tappara, Jevgenij Dadonov, fw, SKA Sankt Petersburg, Radim Vrbata, fw, Arizona, Micheal Haley, fw, San José, Owen Tippett, fw, Mississauga, Brandon Pirri, fw, N Y Rangers (tryout), Harry Zolnierczyk, fw, Nashville (tryout).
Förluster: Reto Berra, mv, Anaheim, Jakub Kindl, b, klubblös, Jonathan Marchessault, fw, Vegas, Reilly Smith, fw, Vegas, Jaromír Jágr, fw, klubblös, Thomas Vanek, fw, Vancouver, Michael Sgrabossa, fw, Winnipeg, Jussi Jokinen, fw, Edmonton.

S9

S1Aaron Ekblad
Den forne draftettan hade haft två riktigt starka första säsonger i NHL innan han tappade tråden i fjol. Det berodde en hel del på skadebekymmer, men också på en ojämnare nivå. Stöket i Panthers bidrog inte till att den unge backstjärnan kunde göra sig rättvisa. Kliver in i den här säsongen, med sitt nya dollarstinna kontrakt, med höga krav på sig att lyfta sitt spel till en ny nivå.

S2Jonathan Huberdeau
Skador begränsade Huberdeau till 31 matcher i fjol. När han väl spelade visade han prov på fin effektivitet och noterades för 26 poäng på 31 matcher. 24-åringens kemi med Aleksander Barkov bådar för något gott, men då måste duon hålla sig skadefria också. Har goda möjligheter att landa någonstans runt 60 poäng.

S3Vincent Trocheck
24-åringen har etablerat sig som en av de mest pålitliga spelarna i Panthers. En stabil tvåvägsforward som både bidrar med poäng och ser till att hålla pucken på motståndarnas planhalva. Trocheck hade en Corsi på dryga 54 procent förra säsongen, vilket är extra imponerande eftersom Panthers till mångt och mycket agerade som ett bottenlag.

S4Jevgenij Dadonov
Det är svårt att betygsätta värvningen av Dadonov eftersom han inte har spelat i Nordamerika på fem år. Sedan han lämnade NHL 2011 har han blivit en KHL-stjärna som har producerat på ett imponerande sätt i både klubblaget och det ryska landslaget. Sett till vad Panthers har att tillgå är det inte omöjligt att han tar plats i en förstalina med Barkov och Huberdeau som lekkamrater.

S6
Lagets poängkung: 
Aleksander Barkov
Vore det inte för återkommande skador hade Barkov redan haft stjärnstatus i NHL. Han är inte bara en spelare som kan producera uppåt en poäng per match utan har även defensiva egenskaper i världsklass. Likheterna med Anze Kopitar är slående. Under sina fyra första NHL-säsonger har han aldrig spelat mer än 71 matcher. Nu vore det kul om han fick vara hel och kry en hel säsong så att vi får en fingervisning av hur bra han egentligen är. 80 poäng är ingen omöjlighet.

S5Henrik Haapala
Den 23-årige snidaren vann finska poängligan förra säsongen och var med om att vinna sin andra raka mästerskapstitel med Tappara. Skickligheten talar för att han ska kunna nypa en NHL-tröja, Floridas nygamla old school-mentalitet kan tala emot detsamma. Jag är inte säker på att Bob Boughner är coachen som släpper in en 175 centimeter lång europé i laguppställningen.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Orkanen Irma drabbade Florida hårt tidigare i veckan. Medan den härjade som värst runt Sunrise och Fort Lauderdale fylldes Panthers hemvist BB & T Arena av hjälparbetare som inväntade möjligheten att ge sig ut och städa upp efter ovädret. Redan innan Irma spred förödelse kring sig hade en storm rensat bort stora delar av Florida Panthers tidigare identitet. Sommaren 2016 skulle det satsas på spelare som hade bra underliggande siffror. Klubben värvade spelare som Keith Yandle, Jason Demers, Jiri Hudler och Jonathan Marchessault. Nysatsningen gav inte det resultat som man hade hoppats på. Faktum är att det inte gav så mycket till resultat över huvud taget. Den långsiktiga planen hann knappt sjösättas innan den havererade. Coachen Gerard Gallant fick tidigt sparken under förödmjukande former och ersattes av general managern Tom Rowe, som även han har hunnit fasas ut sedan dess. Nu är den tidigare avsatte Dale Tallon tillbaka som general manager och har tillsatt tuffingen Bob Boughner som ny coach, vilket antyder att klubben har gjort ett paradigmskifte och att new school har blivit old school. Det märktes inte minst under sommaren när både Jonathan Marchessault och Reilly Smith försvann till Vegas och klubben dessutom försökte trejda Jason Demers, men stoppades av backens egen no trade-klausul. Alla tre är spelare som Tallon stämplat som ”för mjuka” för hans smak och det ger en fingervisning om det identitetsbyte som klubben genomgått. Vad som är rätt och vad som är fel får framtiden utvisa. Det finns en hel del som talar för att Panthers har en ljus framtid, inte minst kärnan av unga spelare som har potential att bli riktigt bra. Men hattandet mellan olika satsningar och det faktum att ägarna inte själva verkar veta vad de är eller vad de vill vara gör att det är svårt att ta klubben på allvar. Florida Panthers har bara nått slutspel tre gånger på 2000-talet. Identitetskrisen som klubben har just nu gör att det ska mycket till för att det ska bli ett fjärde slutspel under 2018.


Aleksander Barkov. Foto: All Over Press

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
1) Roberto Luongo
34) James Reimer

BACKAR:
3) Keith Yandle
5) Aaron Ekblad ”A”
6) Alex Petrovic
13) Mark Pysyk
19) Michael Matheson
55) Jason Demers
XX) Nikolaj Belov

FORWARDS:
7) Colton Sceviour
11) Jonathan Huberdeau
12) Radim Vrbata
16) Aleksander Barkov
17) Derek MacKenzie ”C”
21) Vincent Trocheck
27) Nick Bjugstad
38) Micheal Haley
44) Henrik Haapala
62) Denis Malgin
63) Jevgenij Dadonov
78) Maksim Mamin
90) Jared McCann
XX) Brandon Pirri
XX) Harry Zolnierczyk

COACH: 
Bob Boughner (ny)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL