Vancouver
BODIN: Tio svenskar på gränsen till NHL-spel
ANNONS

Träningslägren har pågått i ett par dagar och de första träningsmatcherna har spelats. Det innebär att det är crunch time för flera av de svenska spelarna som står alldeles på gränsen till en plats i NHL. Här tar jag mig en titt på tio av dem och deras chanser att undvika AHL-spel när säsongen startar om några veckor.

Det finns massor med spännande svenska rookies som försöker slå sig in i NHL just nu. Vissa ser jag redan som klara – till exempel Joel Eriksson Ek och Pontus Åberg – medan andras chanser är så pass små att det inte finns någon anledning att ta upp dem. Här har jag i stället valt att fokusera på tio namn som har chansen att spela NHL-hockey när säsongen startar. Givetvis förutsatt att de sköter sina kort rätt på träningslägren.

Vi börjar i Buffalo Sabres där Alexander Nylander ska försöka följa upp fjolårets avslutning med fyra NHL-matcher med att ta plats från start:

Alexander Nylander, fw, Buffalo
Låt oss vara ärliga för en stund. Alexander Nylanders rookiesäsong i AHL lämnade en del att önska. Nog för att han var en 18-åring som spelade mot män, men 28 poäng på 65 matcher kändes som en missräkning. Han kompenserade en del genom att göra ett så pass bra JVM att han faktiskt delade segern i poängligan med ryske Kirill Kaprizov. Blir det ett tredje JVM för Nylander i vinter? Fifty-fifty, säger jag om chanserna för det. Han kommer att behöva ta ett stort steg för att vinna ett heltidsjobb i Buffalo den här säsongen. Samtidigt finns det en del luckor på lagets högerkant som gör att det inte är omöjligt att han slår sig in i laget redan till NHL-premiären. Känslan är dessutom att Nylander kommer att passa betydligt bättre in i den tempostarka hockey som nye coachen Phil Housley förespråkar kontra det loja spel som Dan Bylsma visade upp i fjol.
Chans till NHL-spel från start: 50 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Timothy T. Ludwig-USA TODAY Sports 

Gabriel Carlsson, b, Columbus
Columbus Blue Jackets imponerades av vad Gabriel Carlsson gjorde när han kom över till Nordamerika i fjol. Den stabile backen klev in i NHL efter bara tre AHL-matcher och var sedan ombytt i fem av lagets sex slutspelsmatcher i serien mot Pittsburgh Penguins. John Tortorella har helt klart en ”soft spot” för Örebrosonen och av allt att döma kommer han att inleda säsongen i NHL. Antagligen i lagets tredje backpar med Ryan Murray.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Chris Szagola/CSM/REX

Jacob Larsson, b, Anaheim
Det är svårt att utvärdera Larssons möjligheter eftersom det inte är helt skrivet i sten vad Hampus Lindholms och Sami Vatanens status är inför säsongen. Båda två genomgick axeloperationer efter slutspelsortin i våras och tippades missa tid i inledningen av säsongen. Om ingen av dem kommer till spel direkt bör Larsson vara med i diskussionen om att ta en av de sista backplatserna. Coachen Randy Carlyle imponerades av hans spel under fjolårets camp. Så till den milda grad att han fick chansen i fyra NHL-matcher. Det gör att han kommer in på plus, med goda möjligheter att göra om bedriften.
Chans till NHL-spel från start: 60 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Jeanine Leech/Icon Sportswire

Oscar Fantenberg, b, Los Angeles
Drew Doughty, Jake Muzzin, Alec Martinez och i övrigt en hel massa konkurrens. Så skulle man kunna beskriva backsituationen i Los Angeles just nu. Derek Forbort går antagligen att räkna som säker på en plats, trots att det finns underliggande statistik som pekar på motsatsen. Fantenberg är en av kanske fyra eller fem spelare som gör upp om de återstående platserna. Christian Folin en annan. Baserat på erfarenhet, rutin – och att han faktiskt gjorde mål i sin första träningsmatch för Kings – tycker jag att det ser ljust ut. Konkurrensen är inte så hård att Fantenberg ska behöva inleda säsongen i AHL.
Chans till NHL-spel från start: 80 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Niklas Svedberg, mv, Minnesota
Tillbaka i NHL efter två säsonger i KHL. Svedberg går en duell mot Alex Stalock, 30, under Minnesota Wilds pågående träningsläger kring vem som ska ta den där platsen som reserv bakom Devan Dubnyk. Stalock kan ha fördel av att ha gjort en stark säsong i Wilds organisation redan i fjol. Då vaktade han kassen för farmarlaget Iowa i AHL och hade en räddningsprocent på 92,6. Samtidigt har coachen Bruce Boudreau sagt att det är en helt öppen affär där båda två ska få chanser att visa upp sig under träningsmatchandet. Den som drar längsta strået där får inleda säsongen i NHL.
Chans till NHL-spel från start: 40 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Gustav Olofsson, b, Minnesota
22-årige Olofsson fick sin utveckling rejält hämmad av en axelskada som spolierade hela hans rookiesäsongen 2014/15. Vore det inte för den skadan hade han sannolikt varit en NHL-spelare vid det här laget. Nu har han sin hittills bästa chans att slå sig in i Wild på allvar. Efter att ha spelat 13 NHL-matcher i fjol har han skrivit ett envägskontrakt med klubben värt 725 000 dollar. Den tidigare JVM-backen sitter på trumfkortet att Wild måste sätta upp honom på waivers för att skicka honom till AHL igen, något som definitivt ökar hans möjligheter att bli kvar i klubben drastiskt. Olofsson ses fortfarande som en stor talang i organisationen och det vore otänkbart att förlora honom utan kompensation. Den mer offensivt lagde Mike Reilly är Olofssons stora utmanare, men han behöver inte passera waivers för att bli nedskickad vilket gör hans chanser sämre.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Nick Wosika/Icon Sportswire


Oskar Lindblom, fw, Philadelphia
Brynäs stora stjärna förra säsongen har anlänt till Philadelphia med stora förväntningar på sig. Den extra säsongen i SHL gjorde onekligen under med 21-åringens status i Nordamerika. Det är sällan en spelare draftad i femte rundan kommer in med sådan hajp omkring sig. Med det sagt är det inte helt och hållet uttalat att Lindblom för den sakens skull får inleda säsongen i NHL. Hans första träningsmatch med Flyers i natt gav i alla fall positiva besked. Ska man tro rapporterna från ”The City of Brotherly Love” ser det ljust ut. Lindblom beskrivs som ”en av favoriterna” att ta en plats.
Chans till NHL-spel från start: 90 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån/Stefan Persson

Calle Rosén eller Andreas Borgman, b, Toronto
Två svenskar som slåss om samma plats? Ja, nu finns det inga garantier för att vare sig Rosén eller Borgman inleder säsongen i NHL. Men sett till konkurrensen är det inte helt uteslutet att en av dem åtminstone tar platsen som sjunde back. Toronto har sex backar som kan vara rätt säkra på spel i Morgan Rielly, Nikita Zaitsev, Ron Hainsey, Martin Marincin, jake Gardiner och Connor Carrick. Elefanten i rummet är tryout-backen Roman Polák, som försöker göra sig redo efter den otäcka skada han ådrog sig i slutspelet i våras. Om han imponerar tillräckligt på klubbledningen för att få ett nytt kontrakt kan svenskduon säga hej till AHL. Om inte gör de sannolikt upp med spännande talangen Travis Dermott, 20, om en plats. Att försöka avgöra vem av Rosén eller Borgman som ligger bäst till är mer eller mindre omöjligt, men något säger mig att Borgmans spelstil gör att det går fortare för honom att anpassa sig till sin nya omgivning. Precis som han helt sömlöst klarade flytten från Hockeyallsvenskan till SHL för ett år sedan.
Roséns chans till NHL-spel från start: 30 %
Borgmans chans till NHL-spel från start: 40 %

–>KLICKA HÄR FÖR ATT KOMMA TILL NÄSTA SVENSK–>


Foto: Bildbyrån

Philip Holm, b, Vancouver
Ett mål och en assist framåt, men också nio mål i baken när Vancouver föll med 4–9 mot Vegas Golden Knights sent i går kväll. Philip Holm har kommit till en klubb med förhållandevis tunn backuppsättning. Problemet är att många av spelarna han gör upp med har en hel del NHL-erfarenhet och befinner sig lite högre upp på totempålen. En bra camp kan givetvis förändra det drastiskt, men att han ska flytta på en Patrick Wiercioch eller Troy Stecher känns inte riktigt troligt i ett första skede. Såvida inga skador uppstår innan första nedsläpp känns farmarlaget Utica Comets som en trolig första destination för VM-backen.
Chans till NHL-spel från start: 30 %


Foto: Imago Sport/All Over Press

ÖVRIGA SPELARE:

* Alexander Nylander, Buffalo
* Gabriel Carlsson, Columbus
* Jacob Larsson, Anaheim
* Oscar Fantenberg, Los Angeles
* Niklas Svedberg, Minnesota
* Gustav Olofsson, Minnesota
* Oskar Lindblom, Philadelphia
* Calle Rosén/Andreas Borgman, Toronto

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga