Sök
SHL

Mysgubben Almquists vapen för att koppla bort hockeyn – ”Det är en skön hobby”

När vi är inne i bubblan fylld av statistik, träningsmetoder och andra hockeynörderier hinner vi ibland inte reflektera över att professionella idrottsmän och kvinnor ofta har andra intressen i livet. Hockeysverige.se har tidigare träffat Linus Fernström och Mattias Nilsson som båda har ett stort snickeriintresse. Nu hoppar vi utanför hockeybubblan igen och träffar Adam Almquist – en av SHL:s stora jägare.

GÖTEBORG.
SHL har äntligen kickat igång och Adam Almquist har nu ytterligare två tävlingsmatcher för sin nya klubb i bagaget. Han kom till Frölunda för att han ville ha miljöombyte, och eftersom han sett många som lyckats i Göteborgsklubben de senaste åren tyckte han att just Frölunda var en bra klubb att välja om man vill ta nästa steg i sin utveckling.

Adam Almquist (Foto: Bildbyrån/Jonas Ljungdahl)

Adam känner att han kommit in bra i sin nya omgivning men även om han hittat sin roll i laget har han lite svårt att definiera vem han är i omklädningsrummet.
– Ja du, vem är jag… En liten mysgubbe kanske. Jag säger inte så mycket. Men jag försöker pusha på lite och vara en bra kille, säger Adam efter säsongens andra SHL-vinst.

Just mysgubbe kanske är ett passande ord för den tvåfaldige SM-guldvinnaren, när han berättar om sitt stora intresse utanför hockeyn. Han älskar nämligen att jaga. Att sitta i skogen, i tystnad och lugn, är något han fastnat för under sin uppväxt i Jönköping.
– Jag hängde med farsan ut ändå sedan jag var liten. Det var så det började. Sedan har jag ett par kusiner som bor i Eksjö som jagar en del. Och så har vi lite mark som vi arrenderar i Husqvarna, där jag och några kompisar brukar jaga.

En av Adams bästa kompisar är Nürnbergs Nichlas Torp, och tillsammans tillbringar de stora delar av somrarna på sina jaktmarker utanför Jönköping. Även Växjöbacken Daniel Rahimi har varit med på ett jaktpass. Under tiden i Grand Rapids, där han bodde 2012-2014, fick han aldrig möjlighet att komma ut och jaga, men när Adam nu flyttat till Göteborg har han letat fram ytterligare en jaktkompis i Frölundas J20-tränare Pierre Johnsson.
– Vi var ute för några dagar sedan, faktiskt. Han har en polare som har mark ute i Kungsbacka, så vi var där och jagade lite. Tyvärr blev det inget för mig den gången, men jag får försöka igen, säger 26-åringen.
Kompisarna Nichlas Torp och Adam Almquist delar intresset för jakt. (Foto: Privat)

Vad jagar du för något?
– Det mesta som man får jaga. Rådjur, hare, älg, vildsvin. Det som finns här i Sverige.

”KAN TÄNKA PÅ NÅGOT ANNAT ÄN HOCKEY”
Man skulle kunna tänka sig att de element som finns i jakten – fokus, koncentration, tålamod – skulle kunna gynna en idrottsman i sitt yrke. Det är ingenting Adam funderat så mycket på, men han berättar att jagandet blivit ett sätt för honom att släppa det som händer i och runtom ishallen.
– Det är nog mest avkopplingen jag märker av, att jag kan tänka på något annat än hockey. Annars blir det väldigt mycket hockey. Man tränar varje dag, har genomgångar och så. Men med jakten kan man sätta sig ute i skogen, släppa allting och tänka på något annat. Det är en skön hobby.

Hur ofta kan du jaga under säsongen?
– Det beror på hur tätt man spelar matcher, men jag försöker komma ut så mycket som det bara går och när man får ledigt hemifrån. Man kan ju dra ut en eftermiddag och sitta i några timmar.

Har du värvat någon i laget till att hänga med?
– Nej, inte ännu. Pär (Johansson), vår backtränare, var lite sugen på att ta jägarexamen. Så vi får se om han bara säger det eller om han verkligen gör det.

Vad är det största du skjutit?
– Jag har skjutit några vildsvin, då kan det ju bli lite action. De han bli lite aggressiva.

Men du har aldrig råkat illa ut?
– Nja, det var en som kom emot mig så jag fick springa lite. Men det gick bra.

Den här artikeln handlar om: