”BARA ATT SUGA ÅT SIG” Henrik Larsson imponeras av Ryan Gunderson.
SHL

Nu ska ”Kingen” bli nästa succé från Karlskoga – med stjärnbackens hjälp: ”Försöker kolla hur han lirar”

ANNONS

Förra säsongen var han en av HockeyAllsvenskans bästa spelare. Att han skulle få chansen i SHL var således ingen chock. Inte heller att det var just Brynäs Stefan Bengtzén som skulle sajna honom. I en intervju med hockeysverige.se berättar Henrik Larsson om den tunga starten, anpassningen till SHL – och nye lagkompisen Ryan Gunderson.
– Fan, man kollar på honom varje dag, säger Larsson.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Det är torsdag och Brynäs har precis besegrat Karlskrona med 3-1. Bara en vecka tidigare var krisrubrikerna många efter en tung förlust mot Djurgården. Nu har vårens SM-finalist tre raka segrar, två i SHL och en i CHL, och mungiporna går åt ett helt annat håll.

Henrik Larsson var ett av få nyförvärv inför säsongen. Det enda på backplats, till och med. Han medger att starten i SHL inte riktigt blev som han hade hoppats men att laget nu tagit sig igenom det.
– Det är bara som lag man kan ta sig igenom det. Och det spelar egentligen ingen roll vilket lag man spelar i liksom, eller om det är i SHL eller HockeyAllsvenskan eller var det är. Det handlar bara om att man får gå ihop som grupp och göra det bästa av det, och jag tycker vi har jobbat på bra under den här perioden, säger ”Kingen” till hockeysverige.se.

I HockeyAllsvenskan var han en poängproducent av rang. Han vann backarnas poängliga på sina 40 poäng och landade ett SHL-kontrakt. I SHL hade poängutdelningen uteblivit fram tills torsdagens match då han fick med sig en assistpoäng. Han menar dock att omställningen till SHL inte inneburit några oväntade problem hittills.
– Nej, alltså, jag tror ändå jag var förberedd på hur det skulle vara. Det handlar egentligen bara om att komma in i det. Man börja känna hur man ska ligga i banan, hur positionsspelet är och sådana grejer.
– Förvånad var jag inte utan jag var beredd på hur det skulle vara och vad som skulle komma.

Men vilka är de stora skillnaderna då?
– Man kan inte stå på hälarna, utan man måste agera hela tiden. Får killen du möter i ett en-mot-en-läge någon extra sekund så hamnar du på hälarna, så det gäller att du är alert. Det gäller att du håller klubba-klubb exempelvis. Det är detaljer man får jobba hårt med varje byte. Tummar du på dom grejerna så straffar det sig.

Känner du att du är inne i det nu?
– Det kommer mer och mer förstås, men det finns fortfarande mycket att jobba på. Men jag är positiv. Det känns redan bättre än det gjorde de första matcherna.

Stefan Bengtzén.

Att just Brynäs skulle värva Henrik Larsson var ingen stor överraskning. Sportchefen Stefan Bengtzén är, precis som Larsson, från Karlskoga och sade tidigare i en intervju att han sett honom spelade sedan han var elva år.
– Han är från Karlskoga och har sett mig spela mycket genom min karriär. Han vet vad han får av mig. Nu gäller bara att jag visar att jag ska få spela. Man kan inte tumma på nåt och tro att bara för att han är från Karlskoga och jag är från Karlskoga så ska jag få spela liksom. Man måste ändå visa att man ska spela, för det är en så pass hård konkurrens här. Annars får man sitta vid sidan om. Svårare än så är det inte.

Brynäs backsida lyftes förra säsongen fram som SHL:s främsta – och med endast en förändring (Jonathan Pudas ut, Henrik Larsson in) var kraven höga även nu.
– Det gäller även där att komma in i det på ett bra sätt och försöka göra det så gott det går. Man får anpassa sig lite förstås, eftersom jag inte är van med sättet att spela på som vi spelar här. Jag tycker ändå grabbarna snackar jättemycket med mig på  träningar och så, så det har egentligen inte varit några problem.
– Den stora utmaningen har varit att vänja sig vid ett nytt spelsätt.

Som en kortväxt back med bra skridskoåkning och en spetsegenskap i powerplay är det naturligt att göra en koppling mellan Henrik Larsson och Brynäs stora stjärna, Ryan Gunderson. En spelare Larsson försöker utnyttja så mycket han kan.
– Fan, man kollar på honom varje dag. Så proffsig som han är, alltså. Man lär sig massvis med grejer. Det gäller bara att suga åt sig det och se hur han spelar. Jag försöker kolla mycket hur han lirar och man kan lära sig hur mycket som helst.
– Men det är egentligen samma sak om man kollar på de lite mer defensiva backarna.Man kan lära sig mycket där också. Alla är så jävla bra hockeyspelare, liksom. Det är bara suga åt sig. Dom snackar mycket med mig och jag frågar mycket om småknep och sådana grejer också. Så det handlar bara om att ta in allt.

Med den grundkvalité som ändå finns i laget var det många som förvånades över Brynäs taffliga start med fyra raka förluster. Någon större oro i laget fanns det däremot inte.
– Det var många som snackade om att man kanske red lite på det som hände förra säsongen, men vi visste ju att vi har en bra trupp. När vi spelar bra kommer vi börja vinna hockeymatcher.
-D et det handlar om är att lägga ned arbetet varje dag. Det gäller att man varje match ger 100 procent. Arbetsmoralen är bra, absolut, men just första matcherna så klickade det inte riktigt. Nu börjar det sitta.

Märker du redan en skillnad på inställningen jämfört med de första matcherna?
– Ja, det tycker jag att jag gör. Det är framför de här smågrejerna som egentligen är utöver själva spelet. Typ at man kör fullt för att få ut pucken ur zonen, för det är sån skillnad om man får ut pucken eller om den blir kvar igen. Just smågrejerna pratade vi pucken om. Få ut pucken ,få ned pucken. De var lite sådana grejer vi tummade på då. Då blir vi tröttare och så orkar vi inte anfalla och då blir det bara en ond cirkel. Det tycker jag vi förbättrat.

I eftermiddag går Brynäs ut för att försöka ta sin tredje raka seger i SHL. Man ställs mot Färjestad som imponerad stort i inledningen av säsongen. Det är också en speciell match för värmlänningen Larsson.
– Det ska bli jävligt kul. Man har mött Färjestad så många gånger i livet men nu var det faktiskt ganska längesen. Det ska bli kul att få komma tillbaka till Värmland, och det kommer lite familj och vänner och tittar.
– Färjestad har gått bra så här långt, så det gäller verkligen att vi får stopp på dem.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch