Sök
Robert Ohlsson (vänster) och Jesper Pettersson (höger).
SHL

Utspelet: Sverige hade vunnit JVM om han hade spelat finalen

Under söndagen fanns Jesper Pettersson på isen när DIF besegrade Växjö. Men när JVM avgjordes 2014 var backen avstängd i finalen. En final där Sverige föll blytungt i förlängningen. Men hur hade det slutat om Pettersson inte missat matchen?
– Jag vidhåller fortfarande att Sverige hade vunnit JVM om Jesper hade spelat finalen nere i Malmö, säger Djurgårdens tränare Robert Ohlsson.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Idag är Jesper Pettersson 23 år och spelar med Djurgården i SHL. I söndagens match mot Växjö bidrog backen stort till segern. Inte minst eftersom han slog den matchavgörande assisten när Lukas Vejdemo satte segermålet till 2-1. Efter matchen fick han mycket beröm av huvudtränare Robert Ohlsson.
– Jag är jätteglad att Jesper valde att komma hem och väljer att spela i Djurgården, säger Ohlsson som tränade backen redan under hans tid i juniorlandslagen.

Jesper Pettersson var även en del av Juniorkronorna som 2014 vann ett JVM-silver. Sverige var extremt nära guld, men föll blytungt i förlängningen mot Finland. En final som man spelade utan en av sin bästa backar. Pettersson fick se JVM-finalen från läktaren då han var avstängd efter ett slagsmål mot Ryssland i semifinalen.

En minst sagt kostsam avstängning om man ska tro Djurgårdens nuvarande tränare Ohlsson.
– Jag vidhåller fortfarande att Sverige hade vunnit JVM om Jesper hade spelat finalen nere i Malmö.
– Så pass viktig och stor pondus har den spelaren, fast han är liten. Man ser honom på isen och han är väldigt duktig med pucken. En väldigt väldigt bra back.

PETTERSSON: ”JAG TYCKER INTE RESULTATET VAR RÄTTVIST”

Jesper Pettersson är själv inte helt säker på att silver hade blivit till guld om han varit på isen i finalen.
– Det vet jag inte. Vi hade ett så bra lag och jag tycker att vi skulle ha vunnit finalen ändå, säger han till hockeysverige.se.
– Jag tycker inte resultatet var rättvist. Jag tycker att vi hade matchen men det blev inte så som vi hade tänkt.
– Man vet ju aldrig, men dom skulle ha vunnit även utan mig tycker jag.

Än idag kan 23-åringen dock gräma sig över att han missade en så stor match.
– Ja. det är klart man gör. Det är inget man tänker på dagligen. Men någon gång när man får den frågan så är det klart att man tänker tillbaka och önskar att man hade fått den chansen.

Foto: Joel Marklund / Bildbyrån

”DET FÖRSTA RIKTIGT STORA SOM MAN FÅR VARA MED”

Hur stort tycker du JVM är?
– Jag tycker det är jättestort. Jättekul att få vara med. Det är ett delmål man har som liten. Det är väl det första riktigt stora som man får vara med om.
– Jag tycker JVM är jättekul att kolla på även när man inte är med. Det är många unga spelare med mycket fart, det är kul hockey. Det är en utvecklingspunkt där man ser många spelare sticka fram.

Trots den missade finalen och guldet var det ändå en viktig turnering för Petterssons utveckling som spelare.
– Det är en bra erfarenhet att ha fått vara med där. Man får spela mot de bästa spelarna i världen i sin egen ålder, det är kul att vara där och tävla.

Nästa JVM (2018) avgörs mellan den 26 december och 5 januari. Spelort är Buffalo, USA.

Den här artikeln handlar om: