SHL
SKOGLUND: The Spink brothers – snacka om oväntad succé
ANNONS

Det är alltid lika kul när det kommer spelare från ”ingenstans” och slår sig in i fansens hjärtan. För åtta år sedan var det tvillingarna Abbott i R – nu är det the Spink brothers.

Våren 2008 tog sig Rögle något överraskande hela vägen till SHL efter att ha slagit Mora med 3-2 i en gastkramande sista omgång av den säsongens kvalserie. Trots att Skånelaget hade Kenny Jönsson i laget var avancemanget oväntat och Rögle hade redan börjat bygga en trupp för spel i Hockeyallsvenskan säsongen efter.

Två spelare som de gjort klart med var de kanadensiska tvillingarna Chris och Cam Abbott som hade öst in poäng för Frisk Asker i norska högstaligan samma säsong som Rögle tog klivet upp. Nu skulle 25-åringarna helt plötsligt spela i SHL istället för Hockeyallsvenskan men det där klarade de av galant. Snabbt vann de fansen hjärtan i Ängelholm med sin frejdiga och hårt jobbande spelstil som resulterade i vinster och poäng.
Men det var i Luleå de skulle sätta störst avtryck under sina karriärer och där blev de riktigt stora publikfavoriter. Chris var även lagkapten under några säsonger.

Cams karriär tog slut 2015 efter alldeles för många hjärnskakningar. Chris körde ytterligare två säsonger i HV71 och hade högst troligt spelat denna säsong med om det inte varit så att han under en träning i slutet av förra säsongen brutit nacken.
Som tur var ledde inte frakturen till förlamning, men en fortsatt spelarkarriär var utesluten för Chris, som ändå fick avsluta med ett guld i HV71. Om än i kavaj.

Det är på bröderna Abbott jag tänker när det åtta år senare kliver in ett annat kanadensiskt tvillingpar i SHL: Örebros Tylor och Tyson Spink.
Efter spel i den högsta amerikanska universitetsligan, NCAA, för Colgate University testade de förra säsongen lyckan i ECHL för Toledo Walleye. Det gick bra kan man lugnt säga. 75 och 76 poäng blev det vardera för duon och båda placerade sig topp 20 i poängligan.

Efter säsongen bestämde de sig för att hoppa på ett provspel med Örebro i SHL inför 2017/2018 och ledningen blev så imponerad av tvillingarnas spel att de nästan omgående förvandlade provspelet till ett permanent tvåårskontrakt.
Det är inte så svårt att förstå varför. Örebro har en på papperet rätt svag trupp med SHL-mått mätt. Men det finns mycket talang och och potential i den ska tilläggas och kombinerat med hårt arbete har de överraskat i inledningen av säsongen. Mycket av det hårda arbetet har tvillingarna Spink stått för och utdelningen har inte låtit vänta på sig. Tyson leder den interna poängligan på fem poäng efter att ha avgjort gårdagens möte mot Malmö på övertid och på fjärde plats med fyra poäng hittar vi Tylor.

Jag ska (o)villigt erkänna att jag inte riktigt trodde på den här utvecklingen när jag först hörde om ”the Spinks”. ECHL är en liga av rätt varierande kvalité och det känns som man aldrig riktigt vet vad som kommer därifrån. Men än så länge verkar Örebro ha dragit en jackpott i det luriga ECHL-lotteriet.

Det ska noga påpekas att Örebros fina inledning inte bara beror på hårt jobb och tvillingarnas framfart. Tränare Niklas Sundblad verkar ha styrt upp ett vägvinnande försvarsspel (endast tolv insläppta på sju matcher varav ett av målen kommit under straffavgörande) samtidigt som nye målvakten Eero Kilpeläinen verkar ha kommit in med lugn och stabilitet mellan stolparna.

Jag är en av de som gärna tittade på en match där bröderna Abbott var med bara för att få se och njuta av deras härliga spelstil fylld av frenesi och hjärta. Det är såklart för tidigt att säga, men det känns som jag under lång tid framöver kommer välja Örebros matcher före andra bara för att få avnjuta the Spinks.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch