Sök
Jonathan Dahlén.
Timrå IK

Mot comeback efter allvarliga sjukdomen: ”Kändes som jag nästan inte tog mig framåt på isen”

Han drog fram som en stormvind i fjolårets upplaga av Hockeyallsvenskan och hamnade tillslut femma i poängligan – som junior. I år var det meningen att Jonathan Dahlén skulle ta en plats i Vancouver i NHL. Men körtelfebern kom emellan och nu tar han nya tag i sin gamla klubb Timrå.

Jonathan Dahlén gjorde stor succé i Hockeyallsvenskan förra säsongen. På 44 matcher i Timrå säsongen 2016/17 svarade 19-åringen från Östersund för 25 mål och totalt 44 poäng. Tillsammans med Elias Pettersson blev han kanske hela Hockeyallsvenskans mest spännande forwardsduo.

Inför den här säsongen åkte Dahlén över till Vancouver för att försöka ta en plats i NHL eller hos farmarlaget Utica i AHL. Men när han skulle spela i turneringen Young Star Classic fanns hans namn inte med i laguppställningen. Anledningen till det visade sig vara att han drabbats av körtelfeber.
Några vanliga symptom för körtelfeber är huvudvärk, halsont, hög feber och svullna lymfkörtlar på halsen, i armhålorna och i ljumskarna. När man drabbas av körtelfeber kan man ha feber i två-tre veckor, men känna sig trött i flera månader. Man ska undvika kraftig ansträngning och framförallt kontaktsporter den första månaden efter att man varit sjuk.
— Jag hade väldigt ont i halsen och när jag kollade upp det så visade sig att det var körtelfeber, säger Jonathan Dahlén till hockeysverige.se efter Timrås träning.
Dahlén fortsätter:
— Snacket handlade då mycket om att man inte visste om mjälten var stor och man visste inte om det skulle bli värre. Jag hade tur och allt har gått bra. Jag flög över, gjorde några tester och fick köra efter ett eget program i Vancouver.

FÖRSÖKTE GÖRA DET BÄSTA AV SITUATIONEN

Trots att Dahlén hade körtelfeber mådde han hela tiden ganska bra.
— Jag hade en lindrig form av körtelfeber så jag mådde faktiskt bra.

När du hamnade i den här situationen kände du då en stress över att du faktiskt var i Vancouver för att prestera och visa att du var där för att ta en NHL-plats?
— Jag jobbade mycket med det där och försökte att få in ett tankesätt i mitt huvud att nu är det så här och att jag inte kan göra något åt den saken. Att göra det bästa av situationen var mina tankebanor.
— Jag kunde inte ändra på att jag hade körtelfeber samtidigt som jag hela tiden försökte intala mig själv att det bara är att gilla läget och utgå från det jag kan göra.

Under hela resan har också hans NHL-klubb backat upp honom i sjukdomen och i besluten han tagit.
— Jag fick riktigt, riktigt bra hjälp. Det har varit ruggigt bra och Vancouver har hjälpt mig tillbaka på ett bra sätt.

Har du kunnat tränat någonting under den här tiden eller hur har det sett ut för dig?
— Jag tränade en full träning i Vancouver. Efter det åkte jag ner och tränade fem, sex gånger på is med Utica och spelade två träningsmatcher. Det är allt jag har tränat under dom här fem, sex veckorna.
— Jag tappade fyra, fem kilo och kondition under den här tiden. Klart att man tappar en del, så blir det, men det ska bli kul att komma igen nu. Jag har tränat två gånger med Timrå nu och känns bättre och bättre.

Hur mår du idag?
— Jag mår bra. Det blev riktigt bra mentalt när jag kom hit till hallen i Timrå och fick träffa grabbarna. Jag kände verkligen en glädje över att få träffa alla igen.

Har du tagit ikapp några kilon?
— Nu vägde jag mig häromdagen, men jag vet inte riktigt. Jag får äta upp mig och träna på, säger Dahlén med ett lätt skratt.

MÅNGA OM BUDET

Det var många spekulationer kring vart Jonathan Dahlén skulle hamna då det stod klart att han skulle återvända till Sverige. Det ryktades länge om Växjö, Brynäs och inte minst Linköping, men till slut föll alltså valet på hans tidigare klubb Timrå.
— Det känns bra att få komma i form i lugn och ro här i Timrå. Det är ett vinnande lag, härliga grabbar. Jag vet att jag kommer hitta tillbaka till formen och spelglädjen här så Timrå kändes som ett klockrent alternativ för mig.

Fanns det någon tvekan hos dig med tanke på att det snackades om flera SHL-klubbar?
— Ja, det fanns några andra klubbar, men i slutändan kände jag att det här var det bästa alternativet för mig.

Kan du utveckla det resonemanget lite?
— Det känns bäst eftersom jag får lugn, ro och får spela i en härlig miljö som jag känner till. Dessutom känner jag killarna här eftersom jag spelat i klubben under två säsonger. Jag får komma i form, efter att jag tappat så pass mycket, i en liga där jag känner till allt så det var egentligen aldrig något snack om saken.

Hur långt kontrakt har du nu skrivit med Timrå?
— Säsongen ut, men jag har också en klausul fram till 31:a januari.

Vancouver hade enligt uppgifter gärna sett att Jonathan Dahlén stannade i Kanada, men han valde själv att återvända hem.
— Det blev ett ganska lätt beslut eftersom det var som det var så ville jag ta den här säsongen i Sverige. Vancouver stöttade mig i mitt beslut, säger Dahlén som nu alltså tränat två pass med Timrå.
— Första träningen var riktigt tung. Det kändes som jag nästan inte tog mig framåt på isen, men det kändes mycket bättre idag. Att det var tungt första dagen hade antagligen att göra med att jag var lite ringrostig eftersom jag inte hade rört mig på länge.

Och imorgon mot Västervik gör du comeback…
— Det ska bli skitkul att göra comeback. Jag längtar till 19.00 då pucken släpps och jag får glida ut på isen och lira, avslutar Jonathan Dahlén.

Den här artikeln handlar om: