Sök
ETT MENTALT UPPVAKNANDE. Jesper Bratts samarbete med Andy Swärd har hjälpt honom till oanade NHL-framgångar.
Nyheter

Så låste Jesper Bratt upp sin potential: ”En del kallar det ‘mirakel’ – det är det inte”

För Jesper Bratt handlade det aldrig om brist på vilja eller talang. Det handlade om att hitta verktygen för att frigöra all potential han kände att han satt på. En av dem som hjälpt 19-åringen att göra dundersuccé under sina första NHL-matcher är mentale coachen Andy Swärd.
– För mig är det som att se en superspännande film efter att ha läst manuset innan, säger Swärd till hockeysverige.se om Jesper Bratts framgångar i New Jersey Devils

Massor av potential, talang och löfte. Jesper Bratt var alltid medveten om att han hade det där lilla extra för att bli en speciell hockeyspelare. Det han däremot inte hade var kunskapen för att låsa upp all den potential han satt på. Efter ett frustrerande fjolår, där det bara blev sex mål för AIK i Hockeyallsvenskan och en missad JVM-möjlighet, insåg han att han behövde göra något för att ta nästa steg.

Bratt valde att göra två rätt avgörande saker. Efter att ha skrivit NHL-kontrakt med New Jersey Devils i våras inledde han dels ett samarbete med personlige tränaren Andreas Öhgren, som har NHL-spelare som Gabriel Landeskog, Rickard Rakell och Nicklas Bäckström bland sina klienter, dels anlitade han mentale coachen Andy Swärd, som har hjälpt en hel SHL-spelare att prestera bättre på isen.

I en intervju med hockeysverige.se förra veckan underströk Jesper Bratt hur betydelsefullt samarbetet med Swärd varit.
– Jag har fått extremt mycket hjälp av Andy. Jag hade nog aldrig spelat så här utan hans hjälp med den mentala biten, berättade Bratt för Ronnie Rönnkvist.

”HAN TYCKTE INTE ATT HAN KOM UPP I SIN NIVÅ”

Foto: Privat

Andy Swärd, som verkar i Malmö, får en gladlynt ton i sin skånska dialekt när Jesper Bratt kommer på tal.
– Det var Jespers agent Joakim Persson som kontaktade mig i mitten av maj. Han berättade att han hade en klient som kunde gå hur långt som helst, men som stod för en utmaning i och med New Jersey Devils rookiecamp.
– När jag pratade med Jesper fick jag snabbt bilden av att han kände att han hade betydligt mer att ge. Han tyckte inte att han kom upp i sin nivå. Jag kan givetvis inte sitta och skapa en ny nivå åt honom på ett kontor, men genom att hjälpa Jesper att lära känna sig själv bättre fanns det många dörrar att öppna.

Ett uttryck som Andy Swärd återkommer till under intervjun är ”D.F.T.” – det förändrade tillståndet. Han förklarar att man som människa generellt sett kan prestera upp till 25 procent sämre i situationer man inte riktigt känner sig bekväm i. Detta till en följd av vad ”det förändrade tillståndet” gör med kroppen. För en ishockeyspelare innebär det en kraftigt försämrad prestation på isen.
– Det bygger på en förståelse om sin kropp, hur den funkar i med- och motgång. Vilka symptom som dyker upp och vilka effekter det får när man hamnar i ”det förändrade tillståndet”. Känslan av att kroppen låser sig, blir kall, snabbare får mjölksyra, blockerar tanken, eller att man helt enkelt inte sätter passningarna/skotten där de ska sitta. Med ett antal olika tekniker fick vi så småningom kontroll på det för Jesper, säger Andy Swärd.

”SOM ATT SE EN FILM EFTER ATT HA LÄST MANUSET INNAN”

En stor del i arbetet är att få idrottsmännen och kvinnorna Andy Swärd jobbar med att lära känna sig själva genomgår de ett personlighetstest, en fokusprofil. Där får man fram vilka personliga egenskaper som är starkast samt vilka som är sekundära och förbättringsbara. När man skapat en ”mental bild” av sig själv och sin personlighet ger det elitidrottaren verktyg att lättare hantera det förändrade tillståndet, alltså situationer som kan kännas direkt obekväma och inte minst tankarna efter matcherna.
– I Jespers fall handlar det bland annat om att lära sig använda ”rätt” egenskap vid rätt tillfälle, exempelvis på en träning eller i en match, säger Andy Swärd.
– Jesper fick sin ”egenskapskarta” uppmålad ganska tydligt vilket hjälpt honom att välja optimera sig i olika situationer såväl på som utanför isen. När coacherna i USA säger att han har varit extremt tydlig med vilket sätt han vill bli uppfattad på är det ett gott tecken på att han har lyckats komma rätt mentalt förberedd.

Jesper Bratt har visat en framfusighet och initiativförmåga i NHL som har imponerat på betraktarna. Det är få förunnat som 19-årig rookie att gå in och spela på det sättet han har gjort. Allra minst om man är en spelare vald i sjätte rundan som 162:a spelare. Men efter att ha arbetat med Bratt under det senaste knappa halvåret är Andy Swärd till skillnad från de flesta andra inte överraskad över vad ynglingen har presterat.
– Jag är förmodligen yrkesskadad och ser det ur ett litet annat perspektiv. För mig är det som att se en superspännande film efter att ha läst manuset innan, säger han.
– Jag kan tydligt se hur Jesper följer sin ”matchagenda” och lägger fokus på det han vill göra och oftare lyfter fram det han är bra på. Det är magiskt att se en 19-åring gå ut med den tryggheten och göra rätt saker både på isen och framför allt det ”tysta” jobbet i båset inför varje byte. Jag ser en del som kallar det ”mirakel”, men det är det inte. Jesper följer hittills sin plan på ett exemplariskt sätt. Stenhårt jobb under fem månader både vad gäller fysen med Andreas Öhgren och det mentala har gett Jesper en trygg plattform att verka från.


Foto: Vincent Ethier/Icon Sportswire

FLUM-STÄMPLAD: ”INGENTING KAN VARA MER OSANT”

För många i hockeybranschen har Jesper Bratts framgångshistoria känts unik. Mycket beroende på att han tagit klivet från en ganska undanskymd roll i Hockeyallsvenskan till en producerande roll i NHL. Andy Swärd medger att det gör resan speciell, men påpekar att han har upplevt många fler i sitt yrke.
– Jag har ynnesten att få vara med på de här resorna. Jespers resa har, välförtjänt, fått mycket uppmärksamhet på kort tid, men i hockeysverige finns det många killar och tjejer som tar stora kliv varje dag, alla på sitt sätt, menar Andy Swärd och nämner tre målvakter han jobbar väldigt nära som exempel.
– De senaste tre årens Honken Trophy-vinnare, Markus SvenssonJoel Lassinantti och Oscar Alsenfelt, har alla gjort megatroniska resor som påminner mycket om Jespers, fast med andra utmaningar, och under en längre tid. Det är också ”success stories”, men det Jesper har gjort uppmärksammas mer för att det skett med sådant buller och bång. Han har på extremt kort tid lyckats nyttja sin kapacitet till max och då är det extra kul att det räckt så här långt.

Belackare då? Jo, visst finns det sådana. Andy Swärd berättar att han fortfarande stöter på ”tvivlare” i idrottens värld, sådana som tycker att det han sysslar med är flummigt och ovidkommande för vad det egentligen går ut på: att bara köra på och att vinna.
– Jag får ibland höra att det är för mycket snack om flum och prestationer och för lite fokus på att vinna. Jag har full respekt för deras åsikter, men ingenting kan vara mer osant. Vi pratar alltid om att vara sitt bästa jag, att ha ett tydligt mål som individ och lag och att vara en vinnare är naturligtvis en del av det. Men det görs vid rätt tillfälle, det finns en plats och tid för det. Mellan de tillfällena fokuserar vi på HUR vi ska ta oss dit för att bli vinnaren.
– Prestationen blir oftast lidande om man bara pratar om slutmålet, ibland till och med att vi är på väg att missa slutmålet, och inte om vad vi behöver göra för att ta sig dit. Speciellt när motgångarna visar sig.

”DET GÄLLER ATT ANDAS OCH NJUTA”

Succén till trots har Jesper Bratt inte vunnit något än. Han har nio NHL-matcher på sig att spela in sig i New Jersey. Därefter måste klubbledningen ta beslut om man ska behålla honom, och därmed räkna av årets säsong från hans kontrakt, eller skicka honom till London Knights i juniorligan OHL.

Samarbetet med Andy Swärd fortsätter oförtrutet under säsongens gång. För Bratt gäller det att bibehålla sina goda mentala vanor och förbättra sin kapacitet ytterligare.
– Vi hörs inför och efter varje match. Jesper berättar om sin agenda inför den stundande matchen och efteråt summerar vi prestationerna och justerar alla delar inför nästa match. Då handlar det om att plocka ut de positiva bitarna som han vill ta med sig och befästa, men samtidigt också det han vill förändra för att bli bättre.
– Det är en process som han med verktygen styr helt själv och jag har privilegiet att finnas med som ett bollplank. Utifrån sina givna förutsättningar gör Jesper infrenibelt bra saker just nu. Han lägger fullt fokus på det han kan påverka och tränar hårt på att förädla sig varje dag på alla plan. Samtidigt gäller det att andas och njuta, känna glädje och ta till sig av all kunskap som finns i organisationen, omgivningen. Att vara i stunden helt enkelt.

Sett till spelglädjen han har visat under inledningen av NHL-karriären har Jesper Bratt lyckats alldeles utmärkt med det.

Den här artikeln handlar om: