Sök
Moa Wernblom.
SDHL

Använder hockeyn som terapi efter tragedin: ”Det blir som ett andningshål”

Tragedin slog ned som en blixt från klar himmel i Örnsköldsvik i april. Blott 20 år gammal omkom Modo-målvakten Markus Olsson efter en olycka. För flickvännen och Modospelaren Moa Wernblom har det senaste halvåret varit tufft, men hon har funnit en en tillflyktsort i hockeyn och sin nya klubb Linköping.
– Det blir som ett andningshål, säger hon i en intervju med hockeysverige.se.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
På ett hockeymässigt plan pekar Moa Wernbloms karriärpil rakt uppåt. Även om 19-åringen från Örnsköldsvik inte kommer med till OS i Pyeongchang den här säsongen står hon på gränsen till Damkronorna och har alla förutsättningar att få en lång och framgångsrik karriär i landslaget.

Vid sidan av isen har det senaste halvåret varit tuffare. I april avled hennes pojkvän, Modo-målvakten Markus Olsson, efter en olycka. Han blev bara 20 år gammal.

Hockeysverige.se reste till Stångebro Ishall i Linköping för att träffa Moa Wernblom. Det är nämligen där har har sin hemmais från och med den här säsongen. När vi slår oss ner i lagets omklädningsrum för en intervju lyfter hon fram tiden i Modo som en bra tid för henne som hockeyspelare. 
– Modo har ett bra hockeygym och dom får dit duktiga tjejer. Det har varit mycket tävling då man var yngre för att ta sig upp i A-laget i Modo. Jag tror att det och konkurrensen är anledningen till att klubben får bra så många bra unga damspelare.

”DET ÄR NI JOURNALISTER SOM LYFTER SÅDANA SAKER”

När Wernblom berättar om dagarna på hockeygymnasiet i Örnsköldsvik förstår man att tjejerna äter, sover och lever hockey 24/7.
– Det är nog egentligen som på alla ställen, att du går i skola. Sedan går du iväg och spelar hockey en timme innan du går tillbaka igen till skolan. Oftast blir det att sedan gå direkt till träning.


Foto: Ronnie Rönnkvist

Du kommer från en riktig hockeyfamilj med pappa Magnus och syskonen Lukas och Wilma som alla är involverade i hockeyn, hur mycket hockey har det varit för dig under uppväxten?
– Oj… Det har varit mycket såklart, säger Moa Wernblom med ett leende och fortsätter:
– Framför allt har det varit mycket hockey för mig själv, men jag har också följt med och kollat på syskonen. Vi var även iväg och kollade på pappa när han fortfarande spelade. Så visst, det snackas mycket hockey hemma.
– Vi spelade mycket landbandy hemma på gatorna också då vi var små. Även grannarna var med, vilket var roligt.

Känner du att namnet Wernblom sätter en extra press på dig?
– Nej, det tycker jag inte. Det är främst ni journalister som lyfter sådana saker. Annars känner jag ingen direkt press.

Lillasyster Wilma, 14, ses, precis som Moa, som en talang inom hockeyn. Bland annat var hon med och vann Stålbucklan 2016.
– Hon spelar i Örnsköldsvik Hockey nu. Hon började lite senare med hockey, men hon utvecklas hon också.
– Det är lite svårare att följa henne då hennes matcher inte sänds på Live Arena eller liknande. Men det är klart att jag frågar hur det har gått på matcherna och så vidare.

Har hon samma inställning som dig och Lukas, att vilja komma någonstans med hockeyn?
– Ja, absolut. Hon är väldigt driven i allting som hon gör. Samtidigt håller hon på med lite allt möjligt och har provat på fotboll och innebandy. Nu vet inte jag riktigt vad hon satsar på, men det hon kommer välja kommer hon satsa helhjärtat på.

SATSAR MOT COLLEGE: ”KLART ATT JAG FLYTTAR”

Efter tre säsonger i Modos A-lag valde alltså Moa Wernblom att lämna klubben för att flytta ner till hårt satsande, och numera serietvåan, Linköping.
– Jag tänkte mest att det skulle vara roligt att få testa något nytt. Jag funderar på college nästa säsong så därför känns det bra att få prova på det här med att flytta hemifrån och testa nya miljöer. Jag tycker att det har känts jättebra hittills.

Påverkade valet av klubb det faktum att Madeleine Östling hade flyttat dit som tränare?
– Ja, absolut. Jag har haft ”Madde” i U18-landslaget samtidigt som jag tycker mycket om henne som ledare. Det kändes bra och Linköping är ett topplag, en bra förening och har en bra damverksamhet.

Är det klart att du ska till college nästa säsong?
– Jag har ”commitat” med University of Maine. Det är lite runt omkring som ska fixas, lite tester och sådana grejer, men jag har kommit ganska långt i den planeringen, men det är klart att jag ska flytta över nästa säsong så det ska bli kul.

Är det flera tjejer från Sverige som kommer flytta över samtidigt?
– Ebba Strandberg är redan där. Sedan har jag hört att Celine Tedenby (Modo) också kanske är på väg över dit.


Markus Olsson. Foto: Bildbyrån/Jonas Forsberg

”HOCKEYN HAR VARIT ETT STÄLLE ATT FLY TILL”

Det var i våras som Moa Wernbloms pojkvän Markus Olsson tragiskt omkom i Örnsköldsvik. Flytten till Linköping var fastställd redan innan den hemska olyckan
– Det är något som såklart alltid kommer att finnas med mig. Hockey har ändå varit ett ställe som jag har kunnat fly till, säger Moa Wernblom innan hon tystnar en stund och blir blank om ögonen.
– Det blir som ett andningshål. När jag kommer hit till hallen kan jag istället tänka på hockey och släppa lite andra grejen. Att fortsätta spela hockey är fortfarande kul och det har aldrig varit några tankar på något annat.

Jag antar att det även hade varit Markus vilja?
– Absolut, säger Wernblom med ett litet leende.

Den 19-åriga forwarden med landslagsmeriter från förra säsongen har haft en bra inledning i Linköping. På tolv matcher har hon svarat för ett mål och totalt sju poäng.
– Första tiden här har varit jättebra. Jag trivs bra i stan där föreningen har fixat jobb till oss samtidigt som jag får vara med på hockeygym här två dagar i veckan. Och laget, jag trivs jättebra i det här gänget.
– Jag tycker också att det har gått helt okej på isen. Det är alltid en omställning att komma till en ny klubb, men det blir samtidigt som en nytändning.

Wernblom spelade tre matcher med Damkronorna redan förra säsongen och givetvis är målet att på sikt ta en ordinarie plats i landslaget.
– Den här säsongen är lite speciell eftersom det är ett OS-år. Klart att det alltid är en målsättning för mig att komma med i Damkronorna. Nu har han (Leif Boork) antagligen redan tagit ut stora delar av sitt OS-lag, men i framtiden satsar jag absolut på både OS, VM och att få vara med så mycket som möjligt i landslaget.

Den här artikeln handlar om: