René Bourgue trivs med tillvaron just nu.
SHL

Pengarna styrde inte klubbvalet för NHL-veteranen: ”Det skulle kännas bra för min familj också”

ANNONS

Han har inlett säsongen på bästa vis i sin nya miljö. Efter över 700 matcher och 300 poäng i NHL valde René Bourgue att flytta till Sverige och valet styrdes mycket av att han gillar landet sedan ett tidigare besök. För hockeysverige.se berättar han att han inte behövt ångra sitt val och att han gillar SHL.
— Jag lär mig nya saker varje dag, berättar han.

LINKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
När Djurgården i slutet av augusti presenterade René Bourque som ny i laget så var det ett klassförvärv. Han har spelat 725 NHL-matcher, gjort 163 mål och totalt 316 poäng. Siffror som talar sitt tydliga språk. Under sina tolv säsonger i NHL har han representerat i tur och ordning Chicago, Calgary, Montréal, Anaheim, Columbus och Colorado.

Den 35-åriga kanadensaren är annars inte från någon av landets mest kända hockey fästen. Han kommer från Lac La Biche i Alberta. Det ligger i södra änden av sjön med samma namn, drygt 20 mil från Edmonton.
— Det är en liten stad med runt 3000 människor. Den påminner mycket om småstäderna i Sverige med mycket vatten och skog runtomkring. Det händer inte så jättemycket där, men det var ett bra ställe att växa upp på, säger René Bourque till hockeysverige.se när vi ses för en intervju efter lagets möte med Linköping samtidigt som Radiosporten står intill oss och pratar med en av Djurgårdens framtida stjärnor, den 17-år yngre Marcus Davidsson.

KALLA VINTRAR

Bourque:
— Hockey är en stor sport även där hemma. Du vet det är Kanada, ler Bourque och fortsätter:
— Det är kalla vintrar där uppe så vi har is på sjön ganska länge och dessutom en inomhusarena så alla där spelar hockey.

René Bourque är inte ensam om att komma från Lac La Biche och komma till NHL. Säsongen 2005/06 fick hans ett år yngre kompis Darren Reid chansen i Tampa Bay. Totalt kom han att spela 21 NHL-matcher för Tampa Bay och Philadelphia.
— Jag spelade en del med honom då vi växte upp. Han bodde ungefär 45 minuter ifrån mig. Han var en duktig spelare, men han har slutat spela sedan många år.

Du NHL-debuterade redan säsongen 2005/06, var det mycket uppmärksammat hemma i Lac La Biche?
— Ja, verkligen. Jag var den första från min hemstad som skulle få chansen i NHL så det var stora nyheter där hemma. Vi har en lokaltidning som kom till matchen för att följa min debut.
— Det närmsta NHL-lag vi har är Edmonton och det ligger tre timmar bort med bil så det här var stort. Nu gjorde jag dessutom mål i min första så det var en stor match för mig.

FÖRSTA MATCHEN BÄSTA MINNET

Vad är ditt bästa minne från tiden i NHL?
— Givetvis min första match i Chicago med mina föräldrar (Gary och Barbra) var där. I mitt första byte fick jag spela mot Sergei Fedorov och det var coolt. Och som jag sa så fick jag göra mål i min första match och det var riktigt kul.
— Sedan är playoff det roligaste med att spela hockey. Bland annat gjorde jag hattrick mot Rangers i slutspelet ett år (2013/14 på Henrik Lundqvist). Jag skulle säga att det är nog höjdpunkterna i min NHL-karriär.

Senaste säsongen tillbringade René Bourque i Colorado. Där var han lagkamrat med bland andra Gabriel Landeskog.
— Det var fantastiskt kul och han är en bra kille. Jag kände inte honom innan jag kom till Colorado, men vi blev bra kompisar. Det är kul att han och Colorado börjat så pass bra den här säsongen.
— Jag pratade en del med honom innan jag skrev på för Djurgården för att få reda på lite grann om ligan och han hade inget annat än bra saker och säga om ligan, svensk hockey och Stockholm. Han gav också lite bra tips om vad man kan göra i stan.
— Jag och min fru har två barn som är tre och ett halvt och ett år. Vi bor i stan så det är nära och gångavstånd till nästa allting. Sedan blir det en del turistande i Stockholm (skratt). Det finns så mycket att se så vi går runt och upplever och tittar på stan en hel del. Tunnelbanan är bra och tar dig snabbt överallt och så vidare. Jag har bara gott och säga om Stockholm så här långt.

HADE NÅGRA ALTERNATIV

Har du fått några favoritplatser i Stockholm ännu?
— Vi har några restauranger nära där vi bor dit vi går ibland då vi ska äta middag. Vi hade tur eftersom mina föräldrar var här ett par veckor precis då vi kommit hit. Då kunde jag och min fru gå ut och äta för oss själva några gånger medan föräldrarna var barnvakter. Det är inte alltid så kul att gå ut på restaurang med två små barn, säger han med ett leende.

Varför valde du att komma till just Djurgården?
— Jag hade några alternativ. Hade jag valt att flytta dit det fanns mest pengar så hade jag valt Ryssland eller något. Nu hade jag varit i Stockholm för tio år sedan och jag ville flytta dit det skulle kännas bra för min familj också. Här pratar alla engelska så det har varit lätt för oss här. Det är faktiskt nästan fler som pratar engelska här än det är i Montréal.

Vad gjorde du i Sverige för tio år sedan?
— Jag var här och hälsade på Michael Holmqvist. Vi spelade tillsammans i Chicago och efter första säsongen frågade han om några av oss i laget ville komma över en vecka till Stockholm. Vi var ute på sjön, åt goda middagar… Det var kul.

TRIVS I SVERIGE OCH SHL

Så här långt har René Bourque svarat för sex mål och totalt tio poäng på tio matcher. Han har dessutom plus nio i SHL:s plus/minus-statistik.
— Första tiden här har varit bra. Vad jag har hört så har vi förbättrat oss en del från förra säsongen. Bland annat har vårt spel i powerplay varit bra. Vår kedja (Andreas Engqvist och Patrik Lundh) har fått gjort några mål, vilket har varit viktigt för oss, men jag tror andra lagen har börjat checka ännu hårdare mot oss eftersom alla vi tre har gjort en del poäng.
— Det är en bra liga och det är svårt att skapa chanser. Alla i ligan åker skridskor bra och hamnar du med pucken i sarghörnet så har du direkt tre spelare på dig. Ligan är defensiv, har bra skridskoåkning men framförallt spelas det en bra hockey här.
— Det är många bra unga men även äldre spelare i ligan och eftersom det är större rinkar här så blir det också mycket mer skridskoåkning. Det är tufft för mig som har en stor kropp (188 cm/98 kg) att ta mig runt där ute ha ha…

Är det stor skillnad vid sidan av isen i SHL jämfört med NHL?
— Jag vet inte… Jag är ju en av äldsta spelarna i laget. Spelarna i NHL blir bara yngre och yngre, men vi har ett ungt lag här med, Davidsson-bröderna (Jonathan och Marcus) och (Axel) Jonsson-Fjällby. Det är tre killar som alla kommer bli riktigt bra hockeyspelare eftersom dom redan nu är så skickliga.
— Det är skillnad då det gäller just skickligheten jämfört med NHL, men jag tror många av våra unga spelare kan ta nästa steg och åka över spela där en dag.
— Jag gillar den här ligan och jag lär mig nya saker varje dag. Vi åker till nya ställen och spelar. Jag vet inte mycket om spelarna här ännu och jag vet inte heller hur snabba eller långsamma backarna som vi möter är. Men det är kul och, som sagt var, jag gillar att spela här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL