Sök
Jakob Stenqvist.
SHL

Gör succé i HockeyAllsvenskan – tack vare Frölundas fysträning: ”Tränar hårdast i hela Sverige”

Jakob Stenqvist skrev inför den här säsongen på för Frölunda. Ett beslut han inte lär ångra. Efter stenhård sommarträning lånades 19-åringen ut till Björklöven – och gör stor succé. På elva matcher i HockeyAllsvenskan har han redan gjort fler poäng än under hela förra säsongen. Backen är god väg att ta nästa steg i karriären.
– Frölunda är nog det lag som jag tror jobbar mest och tränar hårdast i hela Sverige. Jag känner mig bättre tränad än någonsin, säger Stenqvist till hockeysverige.se

Björklöven har haft en relativt bra inledning av säsongen i Hockeyallsvenskan. I skrivande stund ligger laget sexa med bara fyra poäng upp till en plats i den hockeyallsvenska-finalen. En av lagets succéspelare den här säsongen kommer från Mora. Han spelade förra säsongen i Modo och tillhör Frölunda, men är nu utlånad till Umeå-klubben. Det handlar om den 19-åriga backen Jakob Stenqvist som med sina sju assistpoäng är den poäng-starkaste juniorbacken i ligan.

Även om Stenqvist flyttade från Mora 2014 så känner han en stor glädje över att hans moderklubb nu tagit klivet upp i SHL.
– Deras resa till SHL är helt fantastisk. Jag tycker att Mora är värda det. Dom har varit ett väldigt bra lag i Hockeyallsvenskan under många år. Förra säsongen var Mora överlägsna och dom förtjänar platsen, säger Jakob Stenqvist till hockeysverige.se och fortsätter:
– Det är kul för staden och klubben så det är bara positivt. Mora är inte världens största stad, om man säger så, så det är kul när stan får framgångar med bygdens lag. Dessutom är nog hockeylaget det största laget i Mora.

”ALDRIG NÅGOT SNACK OM ATT DET SKULLE BLI HOCKEY”

Själv valde också Stenqvist ganska tidigt att satsa på just ishockeyn.
– Jag spelade såklart fotboll som så många andra tills det att jag var 13 år. Sedan var det hockey på heltid och för mig har det aldrig varit något snack om att det skulle bli hockey från första början.

Hörde du något från Mora inför den här säsongen?
– Lite småsnack var det men inget konkret.


Foto: Michael Erichsen / Bildbyrån

”BÄSTA STÄLLET FÖR MIG ATT UTVECKLAS PÅ”

I stället valde alltså Jakob Stenqvist att skriva på för Frölunda.
– Det kändes bra med Frölunda redan från start. Dom var sugna och det kändes att dom hade en bra plan för mig. När Frölunda hörde av sig kände jag att det var bästa stället för mig att utvecklas på. Än så länge känns det som att jag har gjort rätt val.

När du säger ”bra plan”, hur ser den ut?
– Det handlar mest om att jag den här säsongen ska spela i Hockeyallsvenskan, att få mycket speltid och samtidigt jobba väldigt mycket med min fysik som kanske är det jag saknar mest.
– Frölunda är nog det lag som jag tror jobbar mest och tränar hårdast i hela Sverige vilket jag fick känna på i somras då jag var där. Dom ligger på mig väldigt mycket om dom bitarna nu också vilket känns väldigt bra.

Är det stor skillnad då det gäller just fysträningen i Frölunda jämfört med exempelvis Modo där du var förra säsongen?
– Jag tycker det i alla fall. Modo körde absolut på bra dom också, men det är ändå en viss klasskillnad. Fysträningen med Frölunda har också gett mig mycket och jag känner mig bättre tränad än någonsin, säger 19-åringen som är draftad av Dallas och var över på deras camp i somras:
– Jag var där en vecka under sommaren men jag var även där en och en halv vecka efter det att förra säsongen slutade. Jag var där och tränade och kollade lite, vilket var kul.


Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Jakob Stenqvist har också en kontinuerlig kontakt med sin NHL-klubb som liksom Frölunda tycks ha en långsiktig plan för honom.
– Jag snackar ändå ganska ofta med Dallas. Dom brukar kolla på mina matcher så jag brukar få lite tips och så vidare. Sedan känner dom som jag att det inte är något bråttom. Dom låter mig utvecklas i min takt och sedan får vi se.

SKREV PÅ FÖR FRÖLUNDA – GÖR SUCCÈ i BJÖRKLÖVEN

Inför årets säsong skrev alltså Jakob Stenqvist på för Frölunda, men redan tidigt bestämdes det att han skulle lånas ut till Björklöven och inte Modo som han spelade för förra säsongen.
– Jag tycker att det känns jättebra. Vi har ett bra lag och det känns som Björklöven är en bra förening att utvecklas i.

Fanns möjligheten att du skulle bli utlånad till Modo?
– Det fanns en liten möjlighet, men det var aldrig riktigt aktuellt. Nästan direkt efter förra säsongen slutade var det bestämt att det skulle bli Björklöven, säger Stenqvist som trivs både i Umeå och med Björklöven.
– Första tiden här tycker jag har varit bra. Vi började starkt, men har kanske haft en liten dipp senaste matcherna där vi inte fått spelet att stämma riktigt. Vi har ett bra lag, men vi är även ett bra gäng utanför så jag tror att det här kan bli väldigt bra.


Foto: Johan Löf / Bildbyrån 

”JAG HAR MER ATT GE”

Han har också inlett säsongen på ett fint sätt med sju assistpoäng på elva matcher, men själv är han inte riktigt nöjd med sin prestation så här långt.
– Jag är inte nöjd med mitt spel än så länge och tycker att jag har mer att ge. Det har varit helt okej i alla fall.

Känns det inte som du ändå har tagit ett stort kliv i din utveckling?
– Jo, absolut. Jag tycker att jag har utvecklats väldigt mycket från förra säsongen. Jag vågar ta för mig och spela ut lite mer, men jag är fortfarande i helt nöjd skulle jag väl säga. Samtidigt är det ett steg uppåt i alla fall.

Vad är du inte nöjd med?
– Överlag… Jag tycker inte att jag har gjort någon riktigt toppmatch där jag spelat på mitt yttersta ännu. Jag tycker ändå att jag höjt min lägsta nivå från förra säsongen och nu hoppas jag att få hänga dit någon puck snart. Det hade varit skönt.
– Sedan känner jag mig starkare i sarghörnen och runt kassen jämfört med förra säsongen tack vare att jag är starkare fysiskt. Kanske sitter det där lite i huvudet också, att jag tror på mig själv och att jag då kommer vinna kamperna.

Du har bott i Mora och Örnsköldsvik, två riktiga hockeystäder, känner du att det är samma hockeyatmosfär i Umeå?
– Ja, absolut. Det är verkligen Björklöven som är laget här uppe samtidigt som jag tycker att Umeå känns som en skön stad överlag. Att sedan hockeyn här uppe är stort är bara ett plus.
– Vi har dessutom helt fantastiska fans här uppe. Dom är absolut bäst i ligan så det är alltid kul att spela hemma.

Den här artikeln handlar om: