Sök
Robert Pettersson
PETTERSSON: Mycket har hänt i Vegas sen första resan 2008

LAS VEGAS. Första gången jag var i Las Vegas var 2008. Under de nio åren sedan dess har det blivit många resor hit. Det här är trettonde gången jag är här.
Det vore synd att säga att det är sig likt från första gången.

Under åren jag kommit hit har jag mer eller mindre sett ett konstant förändrande Las Vegas. Det har varit olika byggen här och var på The Strip mest hela tiden.
Allt det där man kallar CityCenter där The Cosmopolitan, Aria, Vdara och allt vad hotellen heter som idag ligger mellan Monte Carlo och Bellagio… det existerade överhuvudtaget inte när jag var här 2008. Det var en enda stor byggarbetsplats.Och det är en ganska stor yta vi snackar om.

Och så har det varit genom åren. Alltid har det varit hotell som byggts upp någonstans. De senaste åren har det handlar om hotell på den norra delen där man fått upp Westgate, SLS, W, Hilton och säkert något till som alltid varit byggen som varit igång.
Men idag är det inte speciellt mycket byggen. Det är ett högt hotell i norra delen som det känns som man hållit på med i alla dessa åren men som aldrig tycks bli klart. Men jag tror också att det är det enda pågående som finns. Kanske något till som är precis i startfasen.

SLS ligger där klassiska Sahara en gång låg. Sahara fanns med några år när jag var här och var väl mest känt för att det utanför entrén fanns en rad med lättklädda strippflickor i brons vänd med stjärten mot gatan.
Jag TROR att det eventuellt är så att den där är sparad och finns inne på Planet Hollywood idag, som någon sorts photo-op-grej. Antingen är det den gamla klassikern som finns där, eller så är det en egen de gjort. Det finns hur som helst en sån där och det var en gubbe som stod vid en sån och åmade sig när jag var där häromdagen. Han stod där och smekte brons-stjärtarna medan hans fru fotade.

Jag vet inte. Men det är väl på sitt sätt lite fint att en man kan vara höhöhöhö-ig utan att det finns en enda manlig polare i närheten. Om man nu som jag vill försöka tänka brett. En annan del av mig inser ju att bilden inte är menad att hamna i något familjealbum och att den mest troligt bara tas för att skickas vidare till hans polare.

Men det är ändå en sån där grej som man kommer på sig själv med att man går runt och ler åt för sig själv. Vegas är fullt av sådana tillfällen när man vandrar runt här. Udda saker händer överallt som man inte är van vid och som gör att man börjar le lite smått. Av olika anledningar. Ibland för att något är korkat. Ibland för att det är något kul. Ibland för att det är något fint. Det finns alltid något.

***

Sen finns det störande moment också, så klart. Som alltid där det är folkmassor.
Jag antar att det här är relativt vanligt förekommande. Att fler än jag har samma ‘problem’ och som blir värre ju fler människor som är i omlopp.
Jag tänker på det här med att planera hur man rör sig. Hur man konstant måste andras rörelsemönster och planerade färd för att själv kunna ändra sin egen färd för att slippa krocka med folk.
För kort och gott vill jag påstå att merparten av folk inte gör så. De flesta går runt och sölar och har ingen större koll på var eller hur de går. De bara maler på.
På vissa sätt känner man sig lite som en amerikansk fotbollspelare när man sicksackar sig fram på gatorna eller hotellen. Hur man kalkylerar var motståndarna ska befinna sig så att man kan göra en riktningsförändring och antingen lägga om sin route så att man precis hinner gå framför honom innan han passerar, eller ändra någon grad åt andra hållet för att han själv ska hinna passera innan man själv gör det.

Det är vid sådana tillfällen jag funderar på om mitt spelsinne är onödigt bra. Att jag kanske slängt bort en begåvad taktisk hjärna på att INTE utöva någon idrott på ett seriöst sätt.

Men jag vet som sagt inte. Det här kanske är en känsla som varenda människa har. Lite som det här med när man tappar någonting, så hinner man fånga upp det och allt upplevs som att det går i slow-motion. Och man tror att man har löjligt snabba reflexer. En gåva. Men när allt kommer kring så upplever nästan alla människor samma sak till och från.

***

En sak som jag snabbt kom till insikt med när jag började boka den här resan är att Vegas inte direkt är korkad.
Med NHL till byn har varenda hotellägare insett vikten av den tillströmmande hockeyturismen och ökat priserna ganska markant just under de perioder som det är hockey här.

Tidigare när jag varit här, innan hockeyn kom, har det funnits möjlighet att bo billigt om man så önskat. För de billigare hotellen, typ Stratosphere, har man kunnat bo för säg 2-300 kronor per natt. För ett normalt hotell mitt på The Strip, säg Flamingo, har man kunnat bo för runt tusenlappen, om ens det. För de dyrare drakarna har priset varit kanske 2000 eller lite lägre. Dyrt för Vegas, men samtidigt billigt i jämförelse med ens halvbra hotell centralt på Manhattan.

När hockeyn är igång är de här priserna skyhöga. Nu ligger de där hotellen som tidigare varit snorbilliga på runt tusenlappen, de som varit semibilliga på 2000 och de som varit dyra är numera snordyra.
Så du bor helt enkelt inte längre speciellt billigt i Vegas om du ska hit och se på hockey. Den fördelen som man trodde eventuellt skulle existera, den existerar inte.

Vill man däremot åka hit under perioder som Vegas inte spelar matcher, ja då återgår priserna till hur det såg tidigare.

Det här är så förmodligen inte ett problem som existerar för de som aldrig varit här tidigare. När de kollar hotellpriser för att åka och se sitt lag spela här, så ser de att det är i princip den prisnivå som de är vana vid när de åker och ser sitt lag spela på andra ställen. De reflekterar troligen inte ens över att priserna är höga. Eftersom de i en direkt jämförelse med andra städers hotell inte är dyrt.
Men för oss som varit med ett tag så känns det kanske inte riktigt bra.
Inte för att jag inte förstår varför man gör det, för det klart jag gör. Samtidigt är det komiskt att alla hotellen uppenbart gått ihop angående det här. För det finns ingen som sticker ut och ligger ”typ nästan” kvar på normal nivå.
Troligen hade man kunnat vinna en del på att göra det av den enkla anledningen att de flesta hotellen (och det är en jävla massa) har 2-3000 rum. Arenan tar under 20 000 åskådare och ganska många av de som går på matcherna är locals.

Det säger sig självt att om ett hotell stack ut med billiga priser så skulle de kunna locka ganska många av NHL-turisterna. För utslaget på de 30+ hotellen längs The Strip, så är det inte speciellt många NHL-turister som ska in per hotell. Det handlar kanske inte ens om 100 rum per hotell. Vilket inte ens handlar om fem procent av rummen på hotellen.

Sen förstår jag om Monte Carlo, New York New York, MGM, Excalibur, Luxor och CityCenter-hotellen ökar sin priser. Det är de hotellen om ligger nära arenan. Främst då de två förstnämnda, som bara är ett par minuters gångväg därifrån. De ska med all rätt ta bra betalt när det vankas hockey.
Men att Stratosphere, som ligger sju kilometer från arenan, ökar priset med 3-4 gånger är faktiskt orimligt.

Glöm nu inte att kliva in och boka Hockeysveriges resa till Vegas i februari.

Häng med oss till Nordamerika – här är vårt utbud av NHL-resor 2018

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten