Nicklas Grossmann.
Södertälje SK

Efter mardrömsstarten – Grossmanns SSK har vänt på skutan: ”Vill inte sitta och peka finger”

ANNONS

Det började som en mardröm. Nicklas Grossmanns hemkomst till Södertälje inleddes med sex raka förluster och en skada för den tidigare NHL-backen. För hockeysverige.se berättar lagkaptenen om den tuffa starten, men också om hur SSK nu tycks ha vänt skutan till rätt kurs.
– Jag kan inte ge gruppen tillräckligt med cred. De har hållit ihop och dragit i repet tillsammans. Fokuserat på isen, varit starka och tagit viktiga poäng, säger backbjässen till hockeysverige.se.

MALMÖ (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter nästan 600 NHL-matcher valde Nicklas Grossman under förra säsongen att vända hem från Nordamerika. Tiden i Calgary Flames blev inte vad han hade hoppats på och när klubben ville skicka 32-åringen till AHL valde han i stället spel med Örebro, där han fick känna på SHL-livet.

Inför den här säsongen tog han ett kliv nedåt i seriesystemet och kritade på ett treårskontrakt med Södertälje SK i Hockeyallsvenskan. Klubben som i mångt och mycket fostrade honom och har bidragit till den fina karriär han har bakom sig. Men han kom till ett Södertälje som har mått betydligt bättre. Förra året krävdes kval för att behålla platsen i Hockeyallsvenskan. I år var tanken att man skulle se uppåt i tabellen, få en omstart.  Inledning blev emellertid en ren mardröm. Efter de sex första matcherna hade laget sex förluster. Huvudtränaren Mats Waltin fick sparken från en klubb som återigen befann sig i kris.
– Såklart mycket har hänt i klubben, på alla håll och kanter. Men det är sånt som händer, säger den 105 kilo tunga pjäsen om katastrofstarten.

Det är ett ämne och en säsongstart han inte verkar vara speciellt intresserad att prata om. Grossmann vill titta framåt. Kanske är det rutinen som talar, han vet var fokus ska ligga och vad som krävs för att laget ska må som bäst.
– Jag vill inte gå in på heller. Jag vill inte sitta och peka finger. Utan det är ledningen och klubben som tog beslutet. Och som jag sa, vi har fokuserat på det vi kan göra på isen och inget mer. Det som händer på sidan eller vad man säger ledningsmässigt, det får de ta hand om och vi fokuserar på det vi kan på isen, säger han om att Waltin fick sparken.
– Jag har inget ont att säga om honom. Nu var jag här en kortare tid med honom när man kom nära varandra, men jag har absolut inget dåligt att säga om honom alls. Men som jag sa, det är baksidan på hockeyn. Det händer snabbt och det är sånt man får leva med.

”RIKTIGT BRA GLÖD I GRUPPEN NU”

Backen väljer i stället att hylla gruppen för hur de har hanterat och tagit sig ur det oerhört prekära läget. Ulf Lundberg anställdes som ny huvudtränare i klubben. En skadad Grossman kunde i en temporär tränarroll se när gruppen slöt sig samman och vände på skutan. Efter de sex inledande förlusterna har laget laget nu fem segrar på de sex senaste.
– De har spelat bra utan mig. Vunnit fyra av fem under den tiden jag har varit borta.
– Jag tycker det är ännu mer cred till grabbarna och gruppen att man har hållit ihop det och på något sätt stängt ute allt och fokuserat på det som ska hända på isen. Vi har lyckats vinna mot lag som ligger i toppen på ligan. Det är bevis på karaktär och riktigt bra glöd i gruppen nu.

Som om det inte vore nog med sex raka förluster förlorade Södertälje i samma veva alltså även sin lagkapten. Grossmann missade totalt sex matcher på grund av en skada. Men med den nya tränaren och en skadad Grossmann har laget fått vind i seglen.
– Jag kan inte ge gruppen tillräckligt med cred. De har hållit ihop och dragit i repet tillsammans. Fokuserat på isen, varit starka och tagit viktiga poäng.


Foto: Olle Wande / Bildbyrån

”NÄR DET BEHÖVS SÄGAS NÅGOT SÅ GÖRS DET”

Södertälje har hittat flytet igen. Kanske ska man heller inte underskatta Grossmanns påverkan på laget även när han inte har spelat. Det är inte många i Hockeyallsvenskan som har samma rutin och har varit med om att ta sig ur tunga perioder tidigare.
– Man gör det man kan. Man har varit med i många situationer och det är det man har tagit lärdom av. Man har varit med i många konstiga sekvenser, både i uppgång och nedgång.
– Det är sånt som tagit med sig i ryggsäcken och försöker använda på bästa sätt. När det behövs sägas något så görs det och oftast försöker man visa på isen och som sagt. Man försöker sticka in där det behövs och där man kan och bara försöka dela med sig av erfarenheten på ett så bra sätt som möjligt.

”JÄKLIGT KUL ATT VARA TILLBAKA I HETLUFTEN”

När Hockeysverige.se träffar Nicklas Grossman är det efter en mäktig vändning och en ny seger mot Pantern på bortaplan. Laget kom tillbaka från underläge 1–4 i sista perioden och kammade hem 5–4-segern på straffar. Södertälje har vänt krisen till ett segertåg. Fem segrar på de sex senaste är starka papper. Och i den senaste vinsten var alltså lagets ordinarie kapten tillbaka på isen.
– Kul, kul att lira igen. Det är segt att sitta på sidan.
– Kroppen kändes helt okej för att vara första matchen några veckor. Som sagt, jäkligt kul att vara tillbaka i hetluften, säger han och spricker upp i ett leende.

Hur har det varit med Uffe som ny tränare?
– Jag tycker det har varit kanon. Han sitter på en jäkla massa kunskap och det märks. Jag tycker att de har gjort det bra med att dela upp det på en trio med coacher. Det är kul att se.
– Jag tycker att han har kommit in med bra energi och grabbarna har svarat bra. Samma där, det är bara positiva saker. Det är alltid tråkigt att se folk mista sina jobb och som för Waltin. Det är baksidan lite i den här branschen, men det är sånt som händer och det är det man får leva med och köra vidare.


Foto: Erik Simander / Bildbyrån

”KLUBBEN I HJÄRTAT”

Han är inte bara äldst i laget och har mest rutin av alla. Om man kan mäta kärleken till klubben ligger han förmodligen i topp även där.
– Det är klubben i hjärtat från juniortiden. Jag har Södertälje att tacka för mycket i min karriär, att jag tog mig det jag gjorde och det kändes naturligt att komma hem och spela för dem och sen fortsätta att tävla på hög nivå. Det är därför man håller på att kunna kriga för att vinna och så där. Så det känns jättekul.

Den stora krisen är avklarad. SSK tittar uppåt och målsättning är hög. Grossman vill ta tillbaka sin klubb till högsta serien.
– Absolut, det är drömmen. Det är höga mål, men det ska det vara. Det är då jag tycker att man utvecklas och det är det som vi strävar efter, absolut. Vi vet att det är en lång och tuff resa, men det är inget orealistiskt. Och som jag sa, man ska ha höga mål.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL